Cuban old cars from the fifties

Het bekijken van de oude auto’s van Havana stond altijd al op mijn bucketlist. Teruggaan naar een tijd waar mijn eigen vader en moeder op de middelbare school zaten en zenuwachtig hun eerste kus deelden. Havana zelf is prachtig, met zijn felgekleurde, ietwat stoffige, gebouwen en nauwe straatjes. Maar er is niets zo mooi als het zien van een rij klassieke auto’s die op een kruispunt staan te wachten tot het licht op groen springt. En niet dat je je in een aflevering van Back tot he Future waant. Nee. Dit is echt. Hier rijden ze nog gewoon. Cuba is letterlijk een museum met rijdende klassiekers. Overal waar je kijkt zie je old-school Amerikaanse merkvoertuigen, variërend van een Oldsmobile tot een Chevrolet, van een Buick tot een Ford en zelfs ene van het oude merk Plymouth (Chrysler). Er zijn ook een paar Russische Volgas te zien. Eigenlijk sjiek om te zien dat wij denken dat de Russen alleen troep hebben gemaakt maar kijk nu zelf eens naar de foto’s. De Russische auto’s deden in die tijd helemaal niet onder voor de Amerikaanse wagens. Dit zijn allemaal voertuigen waar de meeste Amerikaanse autoliefhebbers honderdduizenden dollars aan uitgeven. En hier worden ze gewoon gebruikt als dagelijkse voertuigen van Cubanen. Dit gevoel van stuck-in-time dat Cuba typeert, is het resultaat van een vier decennium lang embargo van de leider van het land, Fidel Castro, tegen de Verenigde Staten. Castro had een hele diepe haat tegen alles wat uit de VS kwam. Hoewel het eiland slechts 150 kilometer verwijderd is van Key West, Florida, had Castro een verbod ingesteld op het invoeren van buitenlandse voertuigen, waardoor het bijna onmogelijk was om nieuwe voertuigen te kopen. Het maakte het dan ook moeilijk om nieuwe onderdelen en brandstof te kopen voor de old-school Amerikaanse auto’s waar Cuba bekend om staat. Het resultaat is dat Cubaanse burgers voertuigen uit de jaren vijftig zijn blijven rijden en dat de onderdelen van deze voertuigen met de hand werden nagemaakt óf dat ze een wagen aan het rijden hielden door improviserend onderhoud. Op dit moment staat Cuba op het punt om net zo als ieder ander land op de wereld te worden. Raúl Castro, de broer van Fidel, heeft het nu zo geregeld dat men niet meer om toestemming hoeft te vragen als men een auto wil kopen die in het buitenland gemaakt is. Dit is de eerste keer dat het embargo versoepeld is sinds de Cubaanse revolutie van 1959. Dus nu kunnen Cubaanse inwoners moderne voertuigen kopen, alleen zijn die wel peperduur voor hen. Hoewel deze nieuwe wet geweldig nieuws is voor Cubaanse burgers zal het in de toekomst moeilijker worden om dit soort wagens te zien rijden in dit land.

IMG_7632.jpg
IMG_7889.jpg
IMG_7660.jpg
IMG_7760.jpg
IMG_7768.jpg
IMG_7761.jpg
IMG_7897.jpg
IMG_7563.jpg
IMG_7562.jpg
IMG_7631.jpg
IMG_7887.jpg
IMG_7785.jpg
IMG_7911.jpg
IMG_7907.jpg
IMG_7910.jpg
IMG_7903.jpg
IMG_7776.jpg
IMG_7899.jpg
IMG_7746.jpg
IMG_7811.jpg
IMG_7802.jpg
IMG_7641.jpg
IMG_7746.jpg
IMG_7810.jpg
IMG_7894.jpg
IMG_7805.jpg
IMG_8007.jpg
IMG_8059.jpg
IMG_8068.jpg
IMG_8054.jpg
IMG_8100.jpg

4 gedachten over “Cuban old cars from the fifties

  1. Een leuke reactie die gaat over hoe hou je geld over.Door Ran een verre reis te laten maken,en wij kunnen daar thuis door dat fantastische schrijven van Ran die mooie reis gratis mee maken .Het is dan op en top genieten.

    Like

  2. je blogs zijn zo makkelijk leesbaar, geweldig hoe je mij meesleept in je verhalen,iedere keer maar weer! blijft dit vooral doen, zodat wij mee kunnen genieten hoe ran de wereld rondreist! toppie kerel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.