Plaza de la Revolución, Havana

Located in Havana, Cuba, the Plaza de la Revolución (Revolution Square) is one of the largest city squares in the world. GPS 23.1243 -82.3859.IMG_8040.jpg

Schermafbeelding 2020-01-23 om 21.09.21.png
Dutch FARC-terrorist Tanja Nijmeijer also poses for this extremely populair monument

Encompassing 11 acres, the square was conceived by the French Urbanist Jean Claude Frostier and built on the Loma de los Catalanes hill during the Batista era. Until 1959 it was known as Plaza Civica, but following the Cuban Revolution the plaza was renamed by Fidel Castro.The vast Plaza de la Revolución is surrounded by grey administrative buildings that today house some of the most important offices of Cuba’s vast governmental bureaucracy. Huge political rallies are held in the area and the Castro brothers, along with the other leaders of the Cuban government, have addressed millions of Cubans from the square.IMG_8030.jpgThe square is dominated to the north by the Jose Marti Memorial, which predates the revolution. A 109-meter-tall tower built from gray granite stones stands in front of the Palace of Revolution, the seat of the Cuban Government. The National Library, Cuba’s largest, and several other important government buildings are also located in the vicinity.IMG_8032.jpgArguably one of the most iconic images in Cuba is a giant mural of Cuba’s revolutionary hero Che Guevara. The can be found on the eastern facade of the Ministerio del Interior, a grey concrete monolith situated to the northern side of the plaza. The steel sculpture is modeled in the likeness of Che’s 1960 photograph captured by Alberto Koda — the very same one to be found in every backpacker hangout the world over. Below, you can see his most famous utterance “Hasta La Victoria Siempre.” IMG_8072.jpgAt night, the mural is lit from behind with a golden glow that is said to symbolize the spirit of Cuba’s revolution.In 2009, Che’s mural gained a companion. A portrait of Camilo Cienfuegos was installed on the adjacent Telecommunications Building with the words “Va Bien, Fidel” emblazoned below.The Plaza de la Revolución is the administrative focal point of Cuba — the buildings, ministries and governmental divisions that operate from the plaza form an integral part of present-day Cuba. IMG_8089.jpgWhen Pope Jean Paul II had held Mass in the Plaza back in January 1998, nearly a million Cubans congregated at the location.The plaza captures the raw spirit and heritage of Cuba. A few memorials and sculptures like the contemplative man in front of the Jose Marti Memorial and the Monumento El Legado Cultural Hispánico behind the National Library capture the varied and long cultural heritage of the Communist nation. A trip to the country would be incomplete without visiting this square.IMG_8054.jpg

Plaza de la Revolución (Revolutieplein) ligt in Havana, Cuba en is een van de grootste pleinen ter wereld. GPS 23.1243 -82.3859IMG_8059.jpgHet plein beslaat 11 hectare en is ontworpen door de Franse urbanist Jean Claude Frostier en gebouwd op de heuvel Loma de los Catalanes tijdens het Batista-tijdperk. Tot 1959 stond het bekend als Plaza Civica, maar na de Cubaanse revolutie werd het plein omgedoopt tot Fidel Castro-plein. Het uitgestrekte Plaza de la Revolución wordt omringd door grijze, kolossale gebouwen die tegenwoordig enkele van de belangrijkste kantoren van de enorme overheidsbureaucratie van Cuba huisvesten. Op het plein worden politieke bijeenkomsten gehouden en de broers Castro hebben, samen met de andere leiders van de Cubaanse regering, miljoenen Cubanen toegesproken. Het plein wordt in het noorden gedomineerd door het Jose Marti-gedenkteken dat dateert van vóór de revolutie. Een 109 meter hoge toren gebouwd met grijze granieten stenen staat voor het Paleis van Revolutie, de zetel van de Cubaanse regering. IMG_8047.jpgDe Nationale Bibliotheek, de grootste en andere belangrijke overheidsgebouwen van Cuba bevinden zich ook in de buurt. Een van de meest iconische afbeeldingen op Cuba is een gigantische muurschildering van Cuba’s revolutionaire held Che Guevara. Het is te vinden aan de oostelijke gevel van het Ministerio del Interior, een grijze betonnen monoliet gelegen aan de noordzijde van het plein. De stalen sculptuur is gemodelleerd in de gelijkenis van Che’s  foto die in 1960 gemaakt is door Alberto Koda. Deze foto is zowat te vinden in elke backpacker hangout over de hele wereld. Hieronder zie je zijn beroemdste uiting “Hasta La Victoria Siempre.” ’s Nachts wordt de muurschildering van achteren verlicht met een gouden gloed die de geest van de Cubaanse revolutie zou symboliseren.IMG_7950.jpgIn 2009 kreeg de muurschildering van Che een collega. Een portret van Camilo Cienfuegos werd geïnstalleerd in het aangrenzende telecommunicatiegebouw met de woorden “Va Bien, Fidel” eronder. Het Plaza de la Revolución is het administratieve middelpunt van Cuba. De gebouwen, ministeries en overheidsafdelingen die opereren vanuit deze plek zijn een integraal onderdeel van het hedendaagse Cuba. Toen paus Johannes Paules II de mis  in januari 1998 op dit plein had gehouden, kwamen er bijna een miljoen Cubanen samen op deze locatie. Het plein betovert de rauwe geest en het erfgoed van Cuba. Een paar gedenktekens en sculpturen zoals de contemplatieve man voor het Jose Marti-monument en het Monumento El Legado Cultural Hispánico achter de Nationale Bibliotheek leggen het gevarieerde en lange culturele erfgoed van het communistische land vast. Een reis naar Cuba zou onvolledig zijn zonder dit plein te bezoeken.IMG_8075.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.