Urbex Romania. Ceausescu prison Doftana

Binnensluipen van de verlaten Nicolae Ceaușescu gevangenis Doftana

Op de eerste dag van onze Roemenië roadtrip zouden we proberen de verlaten Doftana gevangenis binnen te komen. In deze gevangenis, gebouwd in 1895, heeft ooit de Roemeense dictator Nicolae Ceaușescu gevangen gezeten. Tijdens de regeerperiode van de aartshertog van Oostenrijk Franz Ferdinand werden hier politieke gevangenen opgesloten. Na WOII zaten hier voornamelijk Duitse en Russische krijgsgevangenen. Momenteel is deze 125 jaar oude gevangenis verlaten en het grootste gedeelte van het dak is ingestort. Hier moesten we dus supergoed uit onze doppen kijken ! Na een rit van dik twee uur kwamen we aan bij de gevangenis en parkeerden onze auto er vlakbij. IMG_3390IMG_3381IMG_3399IMG_3462 2IMG_3449IMG_3395IMG_3389

Schermafbeelding 2019-08-22 om 09.03.42.png
Doftana prison in de winter

Jarenlang is deze ruïne bewaakt geworden door een vaste bewaker met een hond maar toen we aan de gesloten poort stonden hadden we hier niets van gemerkt. We hadden slechts één probleem: de ijzeren poort was op slot en onze lichamen lieten het helaas niet meer toe om over het muurtje te klauteren. Links van het toegangshek liep een pad. Het muurtje ging langzaam over in een afrastering van draad. Ineens hoorden we honden blaffen. Een grote en een kleine hond kwamen met ontbloot bovengebit op ons afgerend. Een grote zware ketting maakte ineens met een grote “tjokkk” een einde aan de sprint van de grote hond. Dat bleef niet onopgemerkt bij zijn kleine vriend want de kleine lafbek had ineens wat minder noten op zijn zang. Ook hij staakte de strijd en met een verre van sierlijke zwaai bereikten Erik en ik de andere kant van de afrastering. Terwijl we om ons heen keken liepen we tussen de bomen en struiken door naar de oude gevangenis waar ooit communisten gevangen werden gehouden. Rechts van de ijzeren toegangspoort stond een oude deur open. Hierdoor konden we naar binnen glippen. Via een venster kwamen we uit bij de ontvangstruimte waar een maquette van gips stond opgesteld. Helaas had deze de jaren niet helemaal overleefd. IMG_3408Schermafbeelding 2019-08-20 om 14.52.54IMG_3429IMG_3387IMG_3440Schermafbeelding 2019-08-20 om 14.52.20IMG_3468Via een houten, krakende trap verschaften we ons toegang tot de eerste verdieping . Hier zagen we stevige houten celdeuren die allemaal open stonden. De cellen waren leeg en heel erg klein. Je kon nog zien waar vroeger de bedden aan de muren bevestigd waren geweest. Het dak was op veel plekken ingestort en de regen had de laatste decennia de houten constructie zwak gemaakt. De grond lag bezaaid met glas en scherpe voorwerpen waardoor we goed moesten opletten waar we onze voeten neerzetten. Het viel ons op hoe klein de cellen waren. Hier hadden mensen opgesloten gezeten op vier vierkante meter (!). Als je naar buiten keek zag je de hoge gevangenismuur. Op de hoeken van de massieve muren stonden de zeven hoge wachttorens. Vanuit hier werd onder andere de in 1989 met 120 kogels geëxecuteerde Roemeense president Nicolae Ceaușescu en de andere gevangenen in de overige 307 cellen in de gaten gehouden. Helaas zagen we geen sporen meer van de wekelijkse folder die gevangenen op wc-papier schreven en deze met een touwtje van cel naar cel smokkelden. Gedurende een uur verbleven we in deze gevangenis toen we het weer tijd vonden om te gaan. We waren allebei niet op de hoogte van de eventuele straf die we hier in Roemenië zouden krijgen als we betrapt zouden worden en de algemene regel bij het urbexen is altijd: blijven bewegen en niet te lang blijven hangen. Doei !IMG_3382IMG_3375Schermafbeelding 2019-08-20 om 14.09.57IMG_3378

Wil je deze plek ook bezoeken ? GPS: 45.136600, 25.772800Schermafbeelding 2019-08-20 om 14.37.50.png

Extra informatie:

Executie van dictator Nicolae Ceaușescu en zijn vrouw Elena.

2 gedachten over “Urbex Romania. Ceausescu prison Doftana

  1. Wow Ran wat een interessante ontdekkingen. Foto’s gewoon prachtig. Jaren geleden in Philadelphia de gevangenis bezocht waar Al Capone had gezeten. Ook een prachtig gebouw dat gerenoveerd was als attractie. Jammer dat zo’n gevangenis zo verpauperd, toch een stuk geschiedenis.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.