De lijkenverbranding langs de Ganges in Varanasi

De lijkenverbranding in Varanasi

Het lijkt wel een scene uit Game of Thrones als je van afstand naar de vlammen kijkt. Het verbranden van lijken op gedroogde, gestapelde boomstammetjes. In Varanasi is het 24 uur per dag werkelijkheid.

De video:

Al tweeduizend jaar lang komen zieke mensen naar deze pelgrimsplek om hier te mogen sterven en op de oever van de Ganges in het bijzijn van hun naasten te worden gecremeerd. Iedere dag worden alleen al bij de trappen van de Marnikanika Ghat gemiddeld 80 lichamen nadat ze in het heilige water van de Ganges zijn gewassen, op een bed van hout gelegd. ‘s Avonds en ‘s morgens zijn er ceremoniële gelegenheden waarbij duizenden mensen aanwezig zijn.

De ceremonie

Nep-priesters komen met bakjes vingerverf naar je toe en voordat je het weet loop je rond als een Hiawatha. Daarna is het natuurlijk lappen geblazen. Ach…. voor die ene euro stonden we even later front-row tussen de Indiërs.

Scam-priesters proberen je het geld uit je beurs te kloppen

Ons werd vaak gevraagd of we op de foto wilden met willekeurige mensen. Hier zie je niet veel blanken dus voor de mensen hier zijn wij dé attractie. Even verderop liggen de hospices. Kashi Labh Mukti Bhawan is zo’n trust. De mensen die er heen gaan om te sterven krijgen tien dagen de tijd om dat dan ook te doen volgens de neef van de eigenaar die de dienst draaide. Daarna volgt een herbeoordeling. De eigenaar staat er vanwege zijn jarenlange ervaring om bekend dat hij in de ogen van een zieke kan zien hoelang hij nog heeft. Zelden zit hij er langer dan één dag naast. Dit maakt de planning wel wat gemakkelijker voor hem.

Een hospice waar ik even binnen mocht kijken

Vanuit deze plek worden ze op een soort brancard naar de crematieplek gebracht waarna hun lichaam wordt geofferd aan de god Shiva. Hierna wordt de as en de resten lichaam wat de hitte heeft overleefd in de Ganges geworpen. Het heilige water zuivert de laatste restjes onreinheid weg. Als je als Hindoe sterft in Varanasi dan wordt eindelijk de cyclus van reïncarnatie doorbroken. Ze noemen dat hier Moksha. Je komt dan niet meer terug als mens maar bijvoorbeeld als een vogel of een postzegel. Ongeveer 25 meter naast de plek waar de as wordt verstrooid staan mensen zich te wassen, nemen ze een sanitaire stop, poetsen ze hun tanden of spelen kinderen met een bal. Even verderop drijft het kadaver van een koe. Af en toe zie je een baby-lijkje langs drijven. Babies en kinderen mogen ongecremeerd in de Ganges worden gelegd: ze hebben immers nog geen energetisch afval opgebouwd. Varanasi staat ook bekend als Kashi oftewel de “stad van het leven”. Ik ben nog nooit op een plek op aarde geweest waar ik zo met mijn ogen heb geklapperd als hier. Mensen te voet, fietsers, brommers, auto’s, motoren, Riksja’s, tractors, bussen: alles rijdt hier kriskras door elkaar. Een man zonder benen kruipt hier tussendoor. Met zijn handen en stompjes duwt hij zichzelf op zijn buik over de stoffige niet-beklinkerde weg. Zijn kommetje met kleingeld voor zich uit duwend.

Koeien, honden en geiten doen zich tegoed aan alles wat op straat wordt gegooid. In het open riool aan weerszijden van de brede straat wemelt het van de dikke bruine ratten. Angelica slaakte iedere keer een gilletje als ze weer eens zo’n dikkerd voorbij zag springen. Naast het riool staan kleine tentjes of bedjes van lompen waarop daklozen gaan slapen als het donker wordt. Invalide en mismaakte mensen staan in een rijtje gestructureerd midden op straat. Één voor één vragen ze je om vijf roepie (0,06€). Genoeg om een bekertje thee te kopen of een koekje. Nep-Baba’s gooien zich in een bocht om er fotogeniek uit te zien zodat toeristen als wij tegen betaling van 20 roepie foto’s van hun kunnen maken. Als de foto eenmaal gemaakt is verdubbelen ze het bedrag ineens. Je word genaaid waar je bij staat. Maar ach… voor 0,50€ heb je een leuk plaatje. In een land waar nog wekelijks mensen worden gelyncht ga ik geen zeik maken. We maakten diverse keren op staat ruzie’s mee. De politie moet dan tussen beiden komen. Op hun rug hangt een joekel van een dubbelloops geweer. Die wordt pas gebruikt als de krom geslagen stok aan hun broek geen soelaas biedt. De hygiëne laat hier dik te wensen over. Op twee dagen tijd maakte ik drie kakkerlakken op onze hotelkamer dood. Klagen heeft hier geen zin beseften we. Modepoppen op straat worden door winkelbediendes ieder uur afgeklopt zodat het stof er niet te veel grip op krijgt. Op straat liggen de uitwerpselen van dieren maar ook van mensen. De mensen die géén geld hebben voor schoenen lopen op blote voeten door de derrie. Op sommige plekken is de stank van de urine niet te harden. Als we werden aangesproken door een Riksha-of tuktuk-chauffeur dan hadden de meesten geen tanden meer in hun mond. Of van die zwarte puntjes wat ooit tanden zijn geweest. Met een mond vol bruine pruimtabak vroeg hij of ik gebruik wilde maken van zijn tuktuk. Even later gevolgd door een dikke, bruine fluim zo dwars voor mijn voeten. Welkom in Varanasi ! Love it ❤️🇮🇳

 

Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door:

Finatics Financial Services

FINATICS COMBINEERT DE PASSIE VAN EEN TOPSPORTER MET SUCCESVOL ONDERNEMEN. MET DEZE MENTALITEIT OPTIMALISEREN WIJ DAGELIJKS JOUW FINANCIËLE VRAAGSTUKKEN. FINANCIËLE FANATIEKELINGEN, MÉÉR DAN ACCOUNTANTS, DAT IS FINATICS. WE LIVE YOUR BUSINESS.

Flexibel en meedenkend. Bij Finatics staat ontwikkeling hoog op ons prioriteitenlijstje. Hierdoor kunnen wij efficiënt werken voor jou, de aandacht en extra’s die je als klant verdiend. We never quit, we are Finatics! In 2005 startte Joep Hoens en Sacha van Wissen met Finatics, met als doel een financiële en fiscale dienstverlener en adviseur te zijn die anders is dan anderen. Een informeel en spontaan kantoor waar klanten graag langskomen voor een kop koffie en het bespreken van administratieve vraagstukken. Wij zijn vertrouwd met jouw business en hebben de beste oplossing voor jouw vraagstuk. Uiteraard kunnen wij als geen ander fiscale consequenties doorrekenen en belastingstructuren optimaliseren. Maar we willen verder gaan, wij denken graag met je mee over jouw ondernemersvisie en jouw toekomst! Finatics staat voor kwaliteit en is aangesloten bij de NBA (Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) en RB (Register Belastingadviseurs).

Finatics Sittard Prins de Lignestraat 32, 6161 CZ Geleen Postbus 357 6130 AJ Sittard T: 046 400 8885

Finatics Roermond Boven de Wolfskuil 3 6049 LX Roermond (op afspraak) T: 0475 820 217

https://www.finatics.nl  financialservices@finatics.nl

 

Nadine van Mierlo fotografie

Mijn passie ligt bij het fotograferen van mensen : Mooi en Puur. Of het nu een dikke buik, pasgeboren kindje, kleine of grote kids, een hele familie of het vastleggen van de mooie dag van een bruidspaar, ik maak een reportage waar jullie voor altijd met een warm gevoel naar kunnen terugkijken. Veel kijkplezier en graag tot ziens in de studio in Limbricht, bij jullie thuis of op een feest.

Groetjes Nadine van Mierlo klik hier voor website4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 gedachten over “De lijkenverbranding langs de Ganges in Varanasi

  1. Hemeltje lief wat een bizarre wereld. Goed dat je er foto’s en film bij plaatst, anders is dit nauwelijks te geloven…

Geef een reactie