Kristiansand- Stavanger

Na een rit van dik negen uur kwamen we aan bij onze eerste overnachtingsplek in Denemarken. In het busje had ik van wat balkjes en platen een bed getimmerd. Van Pascal en Kira hadden we een matras gekregen waarop we konden slapen. Hotels in Noorwegen 🇳🇴en Denemarken 🇩🇰 zijn peperduur en wij zijn budgetreizigers. Daarbij is wildkamperen in Noorwegen toegestaan dus met een doosje nieuwe Hornybach-schroefjes van 12,95€ spaarden we ons alle hotelkosten uit.

De Deense douaniers deden niet moeilijk over de 33 liter bier die we bij ons hadden. Maar ze vroegen er dan ook niet naar 😇. De dag erna reden we na een overtocht van drie uur in Kristiansand (N) ons busje van de ferry af en met mijn meest schijnheilige ik-heb-niks-gedaan tronie vertelde ik de douanier dat we niets aan te geven hadden.

In Noorwegen 🇳🇴 mag je maar 5 liter bier p.p. Invoeren. Gezien de supermarktprijs van 3,40€ voor een blikje bier vonden we het een legitieme optie om dan maar alcohol te gaan smokkelen. De grande smokkel was dus gelukt ! Na een korte nacht gingen we op weg van Kristiansand naar Stavanger in het zuid-westen van Noorwegen.

Bij een gezellig ogend meertje nabij Søgne aten we onze boterham die we even daarvoor hadden gekocht bij de plaatselijke grootgrutter Kiwi.

Daarna bezochten we het enige onderwaterrestaurant van Europa, Under. Hier kun je niet à la carte eten maar je krijgt een negen gangenmenu voor het prijsje van 250€ p.p. 😩. En dan krijg je geen bief maar dode vis.

Visjes zie je ook genoeg zwemmen als je door het raam kijkt. De Noorse wateren staan niet voor niets bekend vanwege de zalm, haringen, orka’s en walvissen. Maar ik houd van vlees. Veel vlees. Voor mij geen mega porseleinen bord met in het midden zo’n high tech creatuur van een overijverige kok maar gewoon een levensgrote steak. Één van mijn lijfspreuken is dan ook:”Alles onder de 500 gram gooi ik op de boterham”. Ze gaan sowieso pas het ‘s avonds open maar we wilden het toch even gezien hebben. Voor de fun heb ik er even een foto van de binnenzijde bij gedaan.

In Rogaland bezochten we de gezellige haven en de daarbij liggende wijk Gamle Stavanger.

Hier liggen 250 houten huisjes uit de 18e en 19e eeuw. Na WOII wilde het stadsbestuur Stavanger weer opbouwen en er een betonnen stad van maken. Één raadslid hielt dit echter tegen en sprak zich uit voor het behoud van deze mooie wijk.

Dan het Sverd Fjell monument: een drietal mega grote vikingzwaarden die de éénwording van Noorwegen in het jaar 872 symboliseren. Het was nu niet echt warm die dag. Laten we zeggen 18c. Maar het naastgelegen strand lag vol badgasten en in zee werd naar hartelust gezwommen. Pittig volkje die Noren.

We reden onder de zee door via de Ryfylketunnel. Met zijn 14,4 km en 292 meter onder zeeniveau de diepste zeetunnel ter wereld. Halverwege is de tunnel helemaal blauw verlicht om het daglicht na te bootsen zodat passanten niet achter het stuur in slaap sukkelen. Morgen gaan we op weg naar Preikestolen. Het wordt zweten geblazen tijdens deze vijf uur durende hike !

Ryfylketunnel
Onderweg naar Preikestolen kwamen we leuke dorpjes tegen
Onderweg naar Preikestolen kwamen we leuke dorpjes tegen

Denkt U ook eens aan de ondernemers die de loterij van Dutch Traveljunk mogelijk maken:

Restaurant San Blas in Schin op Geul. Www.eetcafesanblas.nl. De San Blas eilanden naast Panama behoren tot de mooiste eilanden ter wereld. Mijn vriend John en zijn vrouw Sonja van het gelijknamige eetcafé in Schin op Geul laten de Latijns-Amerikaanse sfeer herleven in hun wel heel erg mooi ingericht zaak met buitenterras. En mocht je niet winnen, wat kan jou het schelen, gewoon eens even langsgaan voor een lekkere steak of een lekkere pot bier. Vraag Johnny naar het panty-verhaal na onze Amsterdamse kroegentocht of de stage-dive vanaf de bar recht in mijn armen en de tranen lopen over je wangen 😂👌🏻🍺. Smakelijk !

Gedichtenbundels. Samen met Vera heb ik toch wel wat avonden de binnenstad van Sittard onveilig gemaakt. Vera is nu schrijfster en wilde heel graag een drietal boeken beschikbaar stellen. Haar teksten zijn uit het hart geschreven en berusten allemaal op een stuk ervaring en waarheid waarin je je wellicht kunt vinden of zelfs aangetrokken door kunt voelen. Bij de bijlage van dit bericht zit een mooi gedicht wat ze voor me maakte. Héél lief ! Voor diegene die het boek niet gaan winnen: je kunt het ook gewoon bestellen op https://veraschrijftpuur.wordpress.com/bestelformulier/

www.veraschrijftpuur.nl

Finatics financial services http://www.finatics.bl

Een gedachte over “Kristiansand- Stavanger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.