Verlaten crematorium uit 1910

Het ijzeren toegangspoortje was gelukkig niet op slot en ging piepend open. De hoofdingang van het gebouw wat uitziet als een kapel kon je alleen bereiken via een oude stenen trap. Boven aangekomen waren helaas alle deuren en ramen dichtgemetseld. Via de achterzijde konden we via een kapot raam naar binnen. We kwamen meteen terecht in het gedeelte waar de ovens stonden.

De invoerzijde van een oven
Urnen waarin de as van de overledene werd gedaan

Hier werden de ovens met lucht en gas tot een temperatuur van 800 graden voorverwarmd om tenslotte het lijk bij een temperatuur van 1100 graden binnen 75 minuten te verbranden. In het midden stond een roterende invoermachine. Hierop stond de lijkenkist die de hele nacht had staan wachten in de naastgelegen gekoelde lijkenruimte. Met dit apparaat werd het koude lichaam in de oven geschoven waarna een alles verzengende hitte met een snelheid van 100 kg/uur het lichaam zou terugbrengen tot drie kilo grijze as. Ernaast stond een oude bottenmolen die er voor diende om de stukken bot die de hete dans hadden weten te ontspringen alsnog tot moes te malen. Nadat ze waren vermalen werden ze bij de volgende crematie alsnog verbrand. Om de hoek stonden tientallen urnen opeen gestapeld. Ernaast stond een vuurpook met een hittebestendige handschoen. Dit crematorium is nog tot in de jaren ‘80 in gebruik geweest. Het is gebouwd in 1910 en heeft dus twee wereldoorlogen en een koude oorlog meegemaakt. Als je uit gaat van vijf lijken per dag per oven (vijf stuks) dan zijn hier in een eeuw tijd een half miljoen lijken gecremeerd. En in die tijd had je geen roet-of geurfilters zoals de moderne crematoria dat op vandaag hebben. Hier in de straat hing dus ‘s zomers en winters continu een soort BBQ-luchtje.

Een roterende invoermachine waarmee de kist in de oven wordt gebracht
Één van de vijf ovens

De grafstenen en omgevallen urnen gaven een spookachtig beeld en de griezelige reliëfs op de stenen droegen bij aan een duistere sfeer. Zeker als je buiten een gedenksteen ziet die mensen herinnert aan de BAMAG-ramp waarbij een munitiefabriek explodeerde en 56 vrouwen en meisjes omkwamen. Mocht je een keer zelf willen gaan kijken, kopieer dan onderstaande cijfers (helemaal onderaan in in de blog in google maps.

Een grafsteen
De plek waar de kist omlaag zakte naar één van de vijf ovens
Een achtergebleven schoen
Achterzijde crematorium
Luchtregelaars bepalen de hitte in de oven
Hittebestendige handschoen en vuurpook
Hoofdingang crematorium
Begraafplaats naast het crematorium

GPS 51.8131193 12.2427469

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.