Nazi hospital Buch

In totaal werden tijdens het nazi-regiem 698 hersenen van vermoorde tbc-patiënten afgeleverd bij het in dit complex gevestigde Kaiser Wilhelm Institut für Hirnforschung.

Het werd Angelica en mij niet gemakkelijk gemaakt om binnen te komen. Om het complex stond een stevig, hoog hekwerk en alle ramen en deuren op de begane grond waren dichtgelast met ijzeren platen. Via een klein gat in het hek en via een kelderingang kwamen we uiteindelijk in het gebouw waarvan de bouw in 1901 startte en nu al 30 jaar leeg staat. We zagen een pand gebouwd in een barokke stijl in een T-vorm met drie vleugels. De indrukwekkende gang was ontworpen volgens de kenmerken van de binnenplaats van een Italiaans Renaissance-paleis, met zijn gewelfde plafond, balustrades en kolommen, samen met sculpturen en bloemmotieven langs de balustrades. We hoorden voetstappen in het gebouw maar deze waren ver weg. We waren dus niet alleen, waarschijnlijk mede-urbexers. We liepen de brede, mooie trap omhoog naar de eerste verdieping waar tot 1942 tbc-,en tyfuspatiënten werden verzorgd. Het door de nazi’s geïntroduceerde “Action Brandt” zorgde voor de lugubere massamoord op ongeveer 200.000 zieke Duitsers. Ze moesten plaats maken voor gewonde soldaten. De oorlogsmachine moest immers blijven draaien. Aan het hoofd hiervan stond Julius Hallervorden. Hij ging na de oorlog verder als directeur van het Max Planck Instituut voor Hersenonderzoek en kreeg in 1956 zelfs het Federale Kruis van Verdienste. Hij stond bekend om de volgende uitspraak:

Hallervorden: “Kijk hier nu, jongens. Als je al die mensen gaat vermoorden, haal dan in ieder geval de hersenen eruit zodat het materiaal kan worden gebruikt.” Ze vroegen me: “Hoeveel kunt u er onderzoeken?” en dus vertelde ik ze … hoe meer hoe beter “. 

Kun je je dit voorstellen ? Het gebouw is in redelijk goede staat, vermoedelijk omdat er zoveel moeite is gedaan om het te behouden en te voorkomen dat mensen binnenkomen. Wil je hier eens naar toe ? Kopieer dan de onderstaande GPS naar Google maps:

52.637364, 13.503723

Het hele gebouw is voorzien van mooi murals
De eerste etage waar tbc-patiënten lagen
Een wasbak uit 1901
De zolder
De dienstlift

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.