Airport von Stauffenberg

Hitler moest dood. Maandenlang had von Stauffenberg gewerkt aan het plan Walküre om de Fuhrer uit de weg te ruimen. Om 07:00u zou het vliegtuig vanaf vliegveld Rangsdorf vertrekken. Zenuwachtig liep hij op en neer door de verkeerstoren, wachtend op zijn maat Werner von Haeften. Hij was al 20 minuten te laat. Toen stopte een wagen met piepende banden vlak voor de ingang. Hij was er ! Eindelijk konden ze vertrekken richting Hitler’s bunker Wolfsschanze.

Inmiddels weten we dat de aanslag op Hitler mislukte en dat er meer dan 200 mensen hiervoor werden geëxecuteerd. Hieronder 19 generaals, 26 kolonels en 7 diplomaten. Von Stauffenberg en von Haeften werden op de binnenplaats van het Bendlerblock in Berlijn doodgeschoten. Het gaf ons een raar gevoel hier te mogen rondlopen. Wederom zoveel geschiedenis. Na 1945 deed deze luchthaven dienst als militair vliegveld van de Sovjet-Unie. Overal zagen we nog russische teksten. Ik heb ze vandaag laten vertalen door een russische kennis van me: Inna Negulyaeva.

GPS: 52.2826, 13.4290

Uitzicht vanuit de verkeerstoren van luchthaven Rangsdorf
Oude rolstoel
“Piloten, ken en volg de regels”
Letterlijk vertaald:” de weg naar winst is recht, vertrouwd. En het allerbelangrijkste is altijd en overal een hoge productiviteit”
Deze foto is genomen uit de netflixfilm “Stauffenberg” met Sebastian Koch in de hoofdrol. Je kunt duidelijk zien dat de film niet op locatie is opgenomen. Kijk alleen al naar de trappen links van de verkeerstoren. In het echt zijn die trappen er niet.
Controletoren
Vliegtuig hal
von Stauffenberg helemaal links

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.