Haaien knuffelen op de Mamanuca Islands, Fiji

Uitslapen op het strand

’s Morgens kwam een bootje richting het strand gevaren. Sebastian, Sammy (uit Zweden) , Hanna (uit Duitsland) en ik waren al vroeg opgestaan om lekker uit te gaan slapen op het strand. Het geronk van de motor maakte ons wakker. Er stapte een man uit de boot en kwam naar ons toe gelopen om iets te vragen. Hij vroeg ons of we zin hadden om met hem mee te gaan om haaien te gaan knuffelen op open zee. We zouden dan van die rifhaaien zien en we konden ze zelfs een knuffel geven als we er ene te pakken zouden krijgen. Op mijn vraag of die haaien dat wel leuk vonden zei hij dat de haaien het aaien wel lekker vonden aangezien ze nog jong waren en veel jeuk hadden aan hun huid. Door ze te aaien hielpen we ze min of meer van hun jeuk af. Alleen moesten we uitkijken voor hun staart. Dat is hun coördinatiecentrum. Met hun staart controleren ze alles. We mochten dus hun staarten niet aanraken want dan zouden ze heel geïrriteerd raken en zouden ze zelfs kunnen gaan bijten. Het tweede filmpje toont een video van de Nederlandse bioloog Freek Vonk die door eenzelfde haai wordt gebeten.

Rifhaaien

We vertrokken daarna met de beste man in een speedboot naar een plek op open zee. In de verste verte zagen we geen land meer om ons heen. De duiker sprong als eerste in het water om te zien of de haaien zouden bijten. Dit was tenslotte gevaarlijk: haaien knuffelen! Daarna sprong de rest van het bootje in het water. Het water was lekker warm en we zagen zeker vijf haaien maar ze waren nog te ver weg om ze te kunnen aaien. Onze begeleider had een handgemaakte harpoen bij zich en schoot een paar kleine vissen. Hij gebruikte die vissen om de rifhaaien te lokken. Ze waren nog te klein om in open zee te leven want dan zouden ze geheid meteen opgegeten worden door de grotere haaien. Daarom bleven ze liever in de buurt van het rif waar ze zich konden verschuilen in de nauwe spleten en onder de rotsen. Op een gegeven moment zwommen enkele rifhaaien onder me door op een afstand van een meter. Ik probeerde ze met mijn blote handen te vangen, maar ze waren te snel. Na 20 minuten had ik het geluk er wél een te kunnen aaien. De begeleider ving er ene en we mochten hem één voor één knuffelen. Dit was super eng ! Als ik het opnieuw zou moeten doen, zou ik er nog eens over nadenken.

Koraalrif

Na een uurtje in het water te hebben gezwommen werden we naar een heel mooi koraalrif gebracht. Wat we daar zagen was absoluut geweldig. Zelfs op plaatsen als Koh Tao of het Great Barrier Reef heb ik nog nooit zo’n geweldige onderwaterwereld gezien. Zoveel koralen, vissen, zeesterren en nog veel meer in allerlei kleuren en vormen. Gewoon te mooi om met een pen te mogen beschrijven.

Haaien knuffelen

In de video hieronder zie je hoe we onbeschermd het water induiken om op zoek te gaan naar haaien. Zelf vraag ik me wel eens af waarom ik het in godsnaam gedaan heb. Maar als je eenmaal in dat bootje zit wil je wat spannends doen. Gelukkig liep alles goed af 🙂

Freek Vonk gebeten door een haai

De tv-bioloog was op de Bahama’s om opnames te maken voor het tv-programma ‘Freek gaat naar de haaien’. In een video is te zien hoe Freek wordt gebeten door dezelfde haai als die wij hadden geknuffeld. Met een van pijn vertrokken gezicht houdt hij een bebloed verband tegen zijn arm aangedrukt. De stuurman van de boot roept hulp in: “We hebben een beet, de presentator is gebeten, ik kom nu direct terug.” In een vier uur durende operatie, waarbij hij volledig onder narcose was, hebben de chirurgen vervolgens waanzinnig werk verricht aan zijn kapotgebeten bovenarm. Ze hadden meer dan 100 hechtingen nodig om de diepe wonden en loshangende stukken vlees weer netjes vast te zetten.

4 gedachten over “Haaien knuffelen op de Mamanuca Islands, Fiji

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.