Psychoclinic…

Wat is hier gebeurd ?

Geschiedenis

Na de oprichting van Salve Mater in Lovenjoel (voor vrouwelijke geesteszieken) kochten de Broeders van Liefde op 26 mei 1928 het domein Krijkelberghof in Bierbeek van de Belgische staat voor de ronde som van 1,5 miljoen Belgische frank. Tussen de eerste en de tweede wereldoorlog werd hier een gesticht gebouwd voor 800 krankzinnige mannen die psychiatrische zorg nodig hadden. De hele site probeerde ook in zijn eigen behoefte te voorzien: de boerderij achteraan het gesticht voorzag de patiënten van groenten, fruit en vlees. Verder was er een grootkeuken en een wasserij.

Achtergelaten kinderschoentje
Overal kwamen we onderdelen van poppen tegen
Binnenbrandje

Patiënten

Het patiëntenaantal ging op en neer. Na de Tweede Wereldoorlog verbleven er meer dan 1000 patiënten, méér dan in het hele dorp Bierbeek bij elkaar.

1936
1936
Nu
Her en der kwamen we matrassen tegen. Overnacht hier iemand ?
Her en der kwamen we matrassen tegen. Overnacht hier iemand ?

Merkwaardig

Uit rapporten blijkt dat ruim 75% van de mensen die stierven in de dorpjes Bierbeek en Lovenjoel psychiatrische patiënten waren in deze dorpjes.

Action T4 ?

Verder valt het direct op dat tijdens de bezetting van de Duitsers een frappante stijging optreedt van het aantal sterfgevallen. In Bierbeek stijgt het aantal in 1941 plots naar 218, waarvan 180 in Sint-Kamillus. In 1942 idem dito: van de 198 overlijdens zijn er 171 in Sint-Kamillus. Of dit verband houdt met het duitse euthanasieprogramma Action T4 is nooit bekend geworden. Action T4 was er o.a. op gericht om zoveel mogelijk mensen met een psychiatrische aandoening te doden d.m.v. vergassing of een dodelijke fenolinjectie in het hart.

Controle

Het is een heel groot gebouwencomplex waarvan de meeste gebouwen nog steeds in gebruik zijn van de huidige eigenaar: zorggroep st.Kamillus. Men geeft er ook psychiatrische hulp aan delinquenten die het in de gevangenis even niet zagen zitten. Dat het betreden van het verlaten gebouw niet zonder risico’s was hadden we al snel in de gaten. Het zorgpersoneel in de omringende gebouwen hield constant een oogje in het zeil. Op de bezoekersparkeerplaats hingen zes camera’s die ook alles in de gaten hielden.

“Ongewenst seksueel gedrag op het werk”

Naar binnen

Eenmaal bij het gebouw aangekomen kwamen we gemakkelijk binnen want aan de zijkant stond gewoon een raam open. Op de begane grond was het één grote opslagruimte van spulletjes als oude bureau’s, bedden, stoelen en oneindig veel kinderspeelgoed en kledij. Aan het plafond was te zien dat er een kleine brand had gewoed. De bovenverdieping was erg mooi. Veel kleine kamertjes waar ooit psychiatrische patiënten de nacht doorbrachten. Achter het complex ligt nog een begraafplaats waar men vroeger de mensen die hier stierven een laatste rustplaats gaf.

Hoe kom je hier ?

Kopieer onderstaande GPS-code in je google maps en kijk uit dat je niet gepakt wordt 😇

50.8540836, 4.7524459

2 gedachten over “Psychoclinic…

  1. Jezus wat gaaf..!!! Jammer dat ik niks kan kopiëren hierover om dit ook eens te gaan doen. Mega mega top site hebben jullie
    Groetjes marinja een bekende van Angelica

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.