Kamperen op een dodenakker

Meenenpoort (50.8519937, 2.8911326)

Tienduizenden soldaten uit Britse gemenebest landen marcheerden tijdens de Grote oorlog oftewel de eerste wereldoorlog over de weg door deze poort (die er destijds natuurlijk nog niet stond) naar het slagveld bij de Meenseweg. Ruim 54.000 mannen en jongens kwamen niet meer terug.

De stoffelijke overschotten van deze soldaten hebben geen bekend graf en liggen ofwel nog ergens verloren in de Ieperse velden, ofwel op een oorlogskerkhof rond Ieper met als vermelding op de grafsteen Known Unto God (alleen gekend bij God). Indien een lichaam geïdentificeerd wordt met een naam vermeld op de Menenpoort (of een ander monument voor vermiste gesneuvelden) wordt in principe zijn naam van de Menenpoort weggehaald.

Meenenpoort

Sinds 1928 wordt iedere dag om 20:00u the Last Post geblazen ten ere van de 250.000 gevallenen in de slag om Ieper (B). Op deze plek werd in België het zwaarst gevochten. Hier vielen de meeste doden per vierkante meter. Stel je voor: in vier veldslagen verdeeld over 175 dagen zijn dat gemiddeld 1400 doden per dag. Aan het héle westfront sneuvelden overigens 3,8 miljoen soldaten.

Meenenpoort

Op de camping waar we bivakkeerden sliepen we op honderden lijken zo verzekerde de campingeigenaar ons. Het was bij wet verboden om ze te gaan zoeken en ze een waardig graf te geven. Gewoon vanwege het feit dat er nog zóveel onontplofte bommen onder de grond lagen dat het té gevaarlijk zou zijn een schop in de grond te steken. Ook een vuurtje stoken mocht niet. De hitte zou een blindganger die nét onder het aardoppervlakte lag, kunnen ontsteken. Alle vuurkorven op de camping stonden op een verhoging van 50 cm: de veilige afstand om wél een vuurtje te kunnen stoken 🔥🤗. Overigens, op de foto’s hieronder zie je het grasveld waaronder de lijken liggen en een kleine vijver, ooit ontstaan door een mortierinslag. Generaals aan beide zijden beschreven destijds het terrein als een hel op aarde. De offensieven werden echter niet afgelast. Hieronder beelden van een gifaanval destijds. De geallieerden hadden geen weet van de uitwerkingen van dit gas. Ze drenkten hun zakdoeken in hun eigen urine om zich tegen het chloorgas te beschermen. Tevergeefs. Pas later kregen zowel soldaten als paarden gasmaskers om zich te beschermen tegen dit dodelijke wapen.

De helft van het terrein bestond uit modder waar men slechts kon lopen door er planken op te leggen; de andere helft was water waarin duizenden halfvergane lijken ronddreven. Gewonden waren reddeloos verloren en zakten in het slijk weg.

Ons busje op de dodenakker vlak voor de vijver die ontstaan is door een mortierinslag. ‘Camping “t hoale Bellewaerde (50.8521276, 2.9401796).
Dit is de plek waar nog steeds honderden soldaten liggen. Hier overnachtten we nabij de vijver in ons busje.
Sanctuary Wood Cemetery (50.8381038, 2.9439283)
Sanctuary Wood Cemetery
Bosje met veel gevallen soldaten die er nog altijd liggen.
Hooge Crater Cemetery (50.8455298, 2.9429340)

Museum Hooge Crater

Angelica en ik bezochten het museum Hooge Crater. Het oorlogsmuseum huisvest de verzamelingen van twee mensen: curator Niek Benoot en Philippe Oosterlinck, een verwoed verzamelaar van oorlogsmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog. De elkaar aanvullende verzamelingen omvatten enerzijds het zeer uitgebreide wapentuig en anderzijds de uniformen en uitrustingen van alle legers die aan de vier jaar durende veldslag hebben deelgenomen. We zagen foto’s (zie hieronder) die destijds genomen waren door oorlogsfotografen. Zeker in die tijd een héél riskant beroep.

Het museum in een voormalige kerk
Oorlogsschrot
Loopgraven in ere hersteld
Na een mortierinslag onstond een gat in de grond dat met de tijd vol liep met regenwater.
Met water volgelopen bunker van 100 jaar oud
Oorlogstuig
Opgegraven engelse soldaat
Vastgelopen tank
Wachten op de aanval
Even bijkomen
Gesneuveld oorlogspaard
Kameraden
Injectiespuiten met een naald tien keer zo dik als de huidigen
Shrapnells en onklaar gemaakte bomkoppen
Kogelhulzen
Johnnies, Tommies and Sammies oftewel de Canadezen, Engelsen en Amerikanen
Straatposters om de bevolking na de oorlog te waarschuwen voor gevaarlijke blindgangers.
Treurig oorlogslandschap
Oorlogsgewonden wachten op medische hulp
Onklaar gemaakte handgranaten
Onklaar gemaakte bommen
Onklaar gemaakte bommen
Vind de verborgen soldaat
Angelica een en al aandacht
Eerste type tanks
Duitse oorlogskerstboom (kijk de kerstballen !)
Duitse kerstballen voor in de boom 🌲
Oorlogsinsignes

4 gedachten over “Kamperen op een dodenakker

 1. Mooi Randy , inderdaad een niet te vergeten oorlog. De slag om Ieper en Passendale waar men geen duimbreed weggaf en vele zinloze loopgraafgevechten werden uitgevochten .
  Wederom een mooi verhaal om even bij stil te staan wat voor een barbaren wij mensen soms kunnen zijn .

  Groet S.C

  Geliked door 1 persoon

  1. Heb helaas geen nachtfoto’s gemaakt. Heb wel vaker tijdens mijn urbexen orbs op mijn lens gehad. Maar eerlijk gezegd geloof ik daar niet zo in haha

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.