Dresden

Joe Cockerwiese

Tijdens een wandeling kwamen Angelica en ik langs een groot park met de bijnaam: Joe Cockerwiese. Op 2 juni 1988 gaf Woodstock-legende en vader van de witte blues, Joe Cocker een legendarisch concert in dit park. Niemand geloofde dat dit ging gebeuren maar toch vlogen 80.000 kaartjes voor 14,50 oostduitse Marken als zoete broodjes over de toonbank. Joe Cocker werd ook hier een held !

GPS: 51.0445, 13.7520

Brühlsche Terrasse

We liepen over de Brühlsche Terrasse langs de rivier in de richting van de Theaterplatz. Het fraaie uitzicht op de rivier de Elbe staat bekend als hét balkon van Europa. We kwamen bijna niemand tegen. Het was vandaag 30 graden dus veel mensen zochten verkoeling binnen. In 1945 is dit gebied van Dresden bijna helemaal platgebombardeerd door de geallieerden. Datgene wat we zagen was dus herbouwd geworden. Maar dan op exact dezelfde manier zoals het vroeger uitzag (!)

GPS: 51.05331961570256, 13.743671320601699

Frauenkirche

Kathedraal Hofkirche

We liepen door richting het hart van de Altstadt en zagen op een paar meter afstand van de Elbe, de Hofkirche. Een oase van rust tussen alle kleine straten. Het exterieur zag weelderig uit. Dit in tegenstelling tot het interieur welke vrij sober te noemen was met uitzondering van het spreekgestoelte welke in Rococo-stijl was gemaakt.

Gps: (51.0535090, 13.7373588)

Semperoper

Op de Theaterplatz (vroeger Adolf Hitler-platz) zagen we het opera-gebouw oftewel de Semperoper. Na de bouw in 1838 werd het gebouw door brand tweemaal vernietigd. Tijdens het bombardement op Dresden in de nacht van 13 op 14 februari 1945 werd de Semperoper volledig verwoest. In 1977 werd de eerste steen voor de wederopbouw gelegd. Na 8 jaar bouwen heropende de Semperoper op 13 februari 1985. Op de opera staan nog aanwijzingen tot hoe hoog het water heeft gestaan tijdens de watersnoodramp in midden-Europa in 2002.

Watersnoodramp 2002

GPS: 51.05455, 13.73527

Dresdner Zwinger

Hier zagen we een paradijselijke tuin op aarde omgeven door mooie gebouwen gebouwd in 18e eeuwse Barok-stijl hetgeen ons het gevoel gaf alsof we in mediterraans gebied zaten. De Zwinger werd bijna volledig verwoest door de bombardementen op Dresden in februari 1945. De wederopbouw begon meteen al na de overgave van Hitler-Duitsland. Na 15 jaar herstelwerkzaamheden konden de eerste delen van het gebouw alweer geopend worden voor het publiek.

GPS: 51.053117594725244, 13.73394805767035

Zwinger na het bombardement in 1945

Skybar Felix

Direct aan de Postplatz, met uitzicht op de Dresden Zwinger, bevindt zich een gezellig zitje midden in het stadscentrum. Het schijnt een van de beste dakterrassen in de stad te zijn maar we vonden qua uitzicht de skybar van Yenidze weliswaar mooier maar de ambiance en inrichting in de Felix was weer chiquer.

Gps: (51.0516538, 13.7346712)

Yenidze

Een must do voor ons was een bezoek aan het voormalige fabrieksgebouw van de sigarettenfabriek Yenidze. Ooit heeft iemand me eens getagged in een berichtje over dit uitzonderlijk mooi architectonisch hoogstandje. Het werd gebouwd in het begin van de 20e eeuw en heeft wel een heel interessant verhaal te vertellen. In het centrum van Dresden mochten destijds geen als zodanig herkenbare fabrieksgebouwen worden gebouwd. De ondernemer Hugo Zietz, eigenaar van de oosterse tabaks- en sigarettenfabriek Yenidze, opgericht in 1886, liet daarom zijn fabriek bouwen in oosterse stijl, wat het gebouw de bijnaam “Tabaksmoskee” opleverde. Vandaag gingen we met de lift naar de skybar om een drankje te doen en te genieten van een mooi uitzicht op de oude binnenstad van Dresden. Kijk maar naar het filmpje hieronder.

GPS: 51.0589, 13.7267

Kunsthofpassage

De Kunsthofpassage bestaat uit vijf kleine hofjes met elk een eigen ontwerp. Er liggen een aantal cafeetjes en winkeltjes met artistieke spulletjes. Bij de fontein ligt een ijszaakje met een hele leuke inrichting. Het is wel één grote “groene shizzle” bedoeling. Alles is hier milieubewust. Bijna freaky. Beste mensen, laten we af en toe eens even een stapje terug doen en proberen fatsoenlijke kartonnen rietjes te maken. Vraag me af wie dit idee ooit uit zijn joint gezogen heeft. Probeer hier loeihete chocolademelk door een verlept dichtgezogen kartonnen rietje van mijn mok naar mijn mond te krijgen. Lukt voor geen meter. En nu ? 200cc half kokende massa mijn keel af atten ? Vraag me sowieso af hoe mijn plastic rietje vroeger als ik hem in de vuilnisbak gemieterd had in de grote oceaan zou kunnen belanden.

Enfin, een kunstzinnig, geplaveid gebied met chille zitplaatsen buiten en coole graffiti en kunst op de gebouwen. Neem bijvoorbeeld de Singing Drainpipes. Ze vormen een unieke installatie van regenpijpen die zijn bevestigd aan een blauw geschilderd huis in de passage. Het systeem, dat volledig functioneel is, maakt leuke geluidjes als het regent. Luister maar:

Singing drainpipes
Singing drainpipes
Binnenhofje met ijszaak
De ijszaak van binnen
Overal kunst

GPS: 51.067986 13.75409

Neustadt

Het tweede gezicht van Dresden. Hier zagen we “andere” mensen. Ze waren méér casual en alternatief. Dönerkebab tenten staan naast shisha-bars, pubs en platenwinkeltjes. De muren zitten vol graffiti (hehe….. eindelijk🤗🙏🏻). We brachten een aantal uurtjes door met slenteren door de straten van het trendy, eigenzinnige deel van Dresden. Yep, weer een stad met een Art area die nu “the place to be” is. Het gebied ademt een jeugdige sfeer en hoewel het ’s middags vrij stil was ken ik het ook van een paar jaar geleden toen ik met mijn vriend Erik enkele bandjes bezocht in Katy’s garage. Er was destijds erg druk en er zat een goede sfeer in deze sort of indyhangout-tent.

Katy’s Garage ! 😍
Katy’s Garage ! 😍
Katy’s Garage ! 😍

GPS: 51.066657 13.751685

Overigens zijn de Alaunstrasse en de Louisenstrasse de leukste straatjes om te bekijken. Ik ben absoluut dol op het bekijken van straatkunst, dus het gebied rond de Alaunstrasse was een absolute must-see, met zijn enorme geschilderde muurschilderingen.

Louisenstrasse
Louisenstrasse
Louisenstrasse
Louisenstrasse
Louisenstrasse

GPS: (51.0662598, 13.7542831)

2 gedachten over “Dresden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.