Little Jerusalem

Varkenskop

Vóór ons busje rees opeens een compleet dorpje uit de Etruskische groene bossen omhoog. Gedragen door moeder natuur, recht omhoog in de Azurri-blauwe lucht. “Wat is dit dan ?”, stotterde Angelica. Een afgehakte varkenskop, bedoeld om ongenode vreemdelingen schrik aan te jagen was boven de voordeur gespijkerd. Rustig liepen we er aan voorbij.

Toscaanse land

Fotogeniek

Wat een fotogeniek dorpje ! In ieder hoekje kon ik wel mijn fotoapparaat laten ratelen. Zoveel detail dat ik het even niet kreeg verwerkt. We zijn al heel wat dorpjes tegen gekomen in Toscane. Normaal zie je in de verte al de klokkentoren boven het dorpje uitsteken. Met een beetje geluk wordt onze doortocht dan begeleid door een oorverdovend klokkengeluid. Je weet gewoon al dat er een opaatje ergens aan de rand van een pleintje een glaasje wijn zit te drinken. Dat de duiven over het plein vliegen en dat de plaatselijke bambini op hun fietsjes steeds harder rondjes draaien tot er ene op zijn gezicht flikkert en het slaperige pleintje doorklieft wordt door een hels gejenk.

Rechtsboven de varkenskop
35 graden warm 🥵
De fontein op de markt

Pitigliano

Maar hier in Pitigliano, in het zuiden van Toscane is alles anders. Het lijkt wel alsof Pitigliano uit het tufsteen omhoog wordt geduwd. De natuur draagt als het ware de huizen die de mensen op de tufstenen heuvels hebben gebouwd, of beter nog, uit het tufsteen hebben gehakt. Het lijkt een ook een beetje op de stad Jeruzalem. Het ademt in ieder geval een Joodse sfeer uit.

Oude waterpomp
Op de wal
Een touwtje aan de voordeur. Wie kent het nog ?

Grafwanden

In de rotswanden zagen we kleine hokjes voor de as van de overledenen in te bewaren. Een soort grafwand. Deze grafkelders gebruiken ze nog steeds maar nu om rode en witte vino in te bewaren en te laten rijpen. Onder het stadje bevindt zich een grottenstelsel. Een labyrint aan gangen, wijnkelders en ondergrondse opslagplaatsen bijna net zo groot als de stad die je gewoon met het blote oog kunt zien.

Aquaduct

Een 16e eeuws aquaduct bracht destijds water naar de kleine huisjes en de wasplaats op het centrale plein. Het aquaduct zie je nog steeds en op de wasplaats staat nu een mooie fontein. We wandelden verder door de smalle pittoreske straatjes met kleine artistieke winkeltjes. Af en toe zagen we een toerist. Dit was wel lekker rustig zo in Corona-tijd.

Magical

We twijfelden er aan om de magische sfeer te voelen die over Pitigliano zou heen vallen als het donker zou worden maar we hadden vandaag nog één hotspot te doen. Daarvoor moesten we nog een uurtje karren. Het was al laat en we hadden nog geen camping gevonden. Onderweg kwamen we langs het meer van Bolsena en zagen tal van campings. Zouden we straks de zon aan de rand van het meer zien ondergaan ?

Limburg allein !
We hebben een plekje !
Calzone pizza, gevuld met Prosciutto, olijven, ui, champignons, mortadella en mozzarella 😍
Ondergaande zon ☀️ in Toscane
Camping aan het meer van Bolsena

2 gedachten over “Little Jerusalem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.