Pompeiï

Opgravingen

Nog iedere dag vanaf het jaar 1748 is men bezig met graven. 1/3de van de stad rust immers al 20 eeuwen lang nog altijd onder het aardoppervlak. Links en rechts zagen Angelica en ik inderdaad delen van de stad afgegrendeld voor bezoekers die hier dus niet mochten komen. Kun je je voorstellen begraven te liggen onder een 6 meter dikke laag loeihete as, brokstukken en puimsteen ?

hoge stapstenen beschermden sandalen tegen stront en andere drek.

Vorige uitbarsting

De inwoners wisten destijds niet eens dat ze acht kilometer van een vulkaan woonden. Hoe kon het ook anders. De vorige uitbarsting was 1900 jaar daarvoor en er stond niks op schrift. In 48 uur tijd werden ineens miljoenen tonnen as, gesmolten steen en puim over de stad van 20.000 inwoners heen gekotst. De stad was qua grootte even groot als de helft van het kerkdorp Puth. Qua bevolking niet zo groot dus in vergelijking met de 1 miljoen inwoners van Rome in die tijd. Maar het zou ongeveer drie dagen duren wilden we ieder “huisje” gezien hebben, vertelde een gids ons. We hebben er in totaal drie uur rondgelopen en dat vonden we meer dan genoeg om een goede indruk te krijgen.

Las Vegas

Pompeï was in die tijd een klein Las Vegas met kroegen, restaurants, een mega hoerenknal en de stad had zelfs een eigen waterleiding, in die tijd hoogst uitzonderlijk.

De hoerentent waar je je gewenste standje kon
uitzoeken op de muur

Die dag

En dan ineens knalde de Vesuvius 100.000 méér energie de lucht in dan de atoombom op Hiroshima. Met 100 km/uur raasde de lava met rotsblokken en as de vulkaan af richting Pompeï, Herculaneum, Stabiae, Torre Annunziata en andere naburige stadjes. 2000 inwoners vonden de dood, de rest kon gelukkig op tijd ontsnappen. Ze overleden door asverstikking hetgeen we nog konden zien aan de opgegraven lijken waarvan de meesten met het gezicht richting de grond lagen om hun mond te beschermen tegen de hete as. De hitte in de stad was zo hoog dat de hersenen van de mensen kookten zodat de hoofden openspatten. Lekker dan.

Graffiti

We kwamen heel wat graffiti tegen. Reclame voor spulletjes, propaganda voor verkiezingen of aankondigingen voor gladiatorenspelen maar ook verwensingen. De inwoners van Pompeii wensten elkaar bijvoorbeeld aambeien toe zoals wij nu wel eens zeggen :”val kapot”.

Latijnse verkiezingspropaganda, gladiatorenspelenaankondigingen, opsporingsberichten en advertenties.

Wat nu ?

Stel nu de Vesuvius barst weer eens uit ? Wat dan ? Dan kunnen de 4 miljoen inwoners van een stad als Napels maar beter meteen hun koffers pakken. Zie je het voor je ? Zoveel mensen ? Natuurlijk wordt momenteel alles goed in de gaten gehouden maar dan nog…. Het blijft wachten op de dag. Één ding is zeker: die gaat komen ☠️💀 🔥

cave canem (‘pas op voor de hond’)

2 gedachten over “Pompeiï

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.