Apice Ghosttown

Video bezoek Apice

Aardbeving

In de nacht van 23 november 1980 begon opeens de bodem te bewegen in Irpinia, Campanië, Italië. De aardbeving had een kracht van 6,9 op de schaal van Richter en er vielen bijna 3000 doden en duizenden gewonden te betreuren.

Vlucht

De duizenden inwoners vluchtten na deze enorme aardbeving om nooit meer terug te keren naar hun huizen, café’s en kerk. Al meer dan drie decennia staan de huizen leeg, zijn de straten verlaten en staan gebouwen op instorten. Overigens werden niet alleen de mensen in Apice getroffen door het natuurgeweld. In deze streek raakten meer dan 250.000 mensen dakloos.

Romeinse tijd

Gelegen in de provincie Benevento, werd de stad gebouwd tijdens de dagen van het keizerlijke Rome en dateert het uit de achtste eeuw. De stad dankt zijn naam aan een Romeinse edelman en een populaire gastronoom Marcus Gavius Apicius, auteur van het eerste Romeinse kookboek. Hij kreeg van de Senaat de opdracht om dit landgoed cadeau te doen aan een groep legioensoldaten om hen te belonen voor hun diensten en loyaliteit in de strijd tegen de vijanden van Rome.

Heden ten dage

Momenteel is het dorp niet geheel verlaten. Overal zagen we katten en sommigen kwamen zelfs even vriendelijk dag zeggen. De toegangswegen zijn afgesloten middels een hek maar daar konden we gemakkelijk langs. Ook werden we gewaarschuwd voor videobewaking maar inmiddels hebben we de ervaring dat een waarschuwingsbordje goedkoper is dan een hele bewakingsset. Het effect is namelijk hetzelfde: mensen blijven weg. Via een aantal haarspeldbochten kwamen we bij de ingang van het dorp. Een hond kwam al blaffend naar ons toe gerend maar die had het lef niet om te bijten haha. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat het géén pitbull-kaliber hond was. Op de weg terug kwam hij weer aangesneld en toen maakten we meteen ook kennis met zijn baasje. Een oudere man die wat troep op straat stond te verbranden. Ik groette hem vriendelijk en zei hem dat het dorp “very bellissimo” was. Hierop lachte hij vriendelijk en zei er niets op terug.

GPS:

41.119822, 14.931249

Een gedachte over “Apice Ghosttown

  1. Wat een ravage. Het zal je maar overkomen.
    De foto’s spreken voor zich.
    Indrukwekkend allemaal😘😘😘

Geef een reactie