Watersnoodramp juli 2021

Actie

Tijdens onze Italië-reis werden Angelica en ik ook geconfronteerd met de beelden aan het thuisfront. We hebben daarna contact opgenomen met hulpinstanties en een plan gemaakt om ons steentje bij te dragen en de getroffenen te steunen. In een aantal dagen tijd werd na een oproep op mijn facebook-pagina bijna 1400 euro gedoneerd en veel eten en drinken bij ons thuis langs gebracht. Deze week brachten mijn vriend Erik en ik de spullen naar een willekeurig getroffen gebied. Hieronder ons verslag.

Trooz

De burgermeester van Trooz was nog niet langsgekomen hoorden we van vrijwilligers. De kerkbanken stonden buiten in de regen bedekt onder een oranje plastic zeil. Links van de kerk stond een haastig opgezet tentje van het Rode Kruis. Eindelijk waren ze er. Maar zou het veel helpen ? De honderden vrijwilligers deden precies hetzelfde werk als toen het Rode Kruis nog druk bezig was met andere zaken. De kerk deed dienst als supermarkt. De plaatselijke grutter had géén stroom dus was deze gesloten. Niemand in dit dorp had stroom, stromend water of gas. De vooruitzichten waren somber. In april volgend jaar had men gehoopt dat er weer stroom zou zijn. Dat zou betekenen dat men de hele winter zonder verwarming zou komen te zitten.

De video (3 minuten)

In de 100 jaar oude Sint-Theresiakerk zijn de kerkbanken weggehaald en is er een soort supermarkt voor in de plaats gekomen.
1300 Kg aan voedsel en drank verzameld door mijn Facebook-vrienden
Vanaf het dock werd alles in mijn busje geladen.

Voedsel

Mensen uit het hele dorp kwamen naar het kerkje welke ook schade had ondervonden van het wassende water van het Vesder riviertje. Hier konden ze boodschappen doen. In het dorp van 8000 inwoners heerste een beeld welke we vaker zien in films over WOII. Als zo’n Amerikaanse legereenheid zo’n dorpje nadert en je ziet allemaal van die kapotgeschoten huizen. Dit hadden we vanmorgen vroeg toen we om 08:30u vertrokken niet gedacht. Met 1300 kg aan conserven, melk, babyvoeding, water, shampoo, zeep, soep, spaghettisaus, luiers etc.etc. waren we richting Trooz vertrokken en hadden eigenlijk geen idee wat we zouden aantreffen. Zeker, de video’s van de overstroming hadden we ook gezien maar vandaag zouden we geconfronteerd worden met het verdriet van de mensen die hun vernielde woningen of zaak moesten aanschouwen, de troosteloze aanblikken van de kapotte huizen, de stank van rottend vlees wat tussen de puinhopen lag te vergaan.

Weggeslagen huis (kijk de trap naar boven (!)
Overal zie je deze bergen wat eens huisraad was waar de mensen zuinig op waren.
Rijp voor de sloop 😦

Hulp

Het klopt wel wat er wel eens gezegd wordt “in tijden van nood leer je mensen goed kennen”. De mensen in het dorpje vonden het super dat jullie in wat voor een zin dan ook bijgedragen hadden aan deze actie. Toen we het dorpje binnenreden wisten we eigenlijk niet welke kant we op moesten. De mensen spraken geen andere taal dan de Franse. Bij een brug aangekomen stonden we stop voor een hek. De brug was door het wassende water zodanig gehavend dat er grote scheuren waren te zien. Hij was qua dragend vermogen te instabiel om auto’s er overheen te laten rijden. Een vrouw van rond de 30 wees ons de weg en even later kwamen we aan bij een schooltje in het hoger gelegen dorpje Forêt. Een vrijwilligster kwam meteen naar buiten en toen we de deuren van het busje openden klapte ze in haar handen:”BRAVOO”. Ze was dolblij met de spullen. Iedere dag werden spullen vanuit dit steunpunt naar de getroffen dorpjes gebracht. Tegelijk met ons stopten nog een aantal busjes en het grote uitpakken kon gaan beginnen. Alles gebeurt hier dankzij de ontzettend grote schare vrijwilligers. Vlamingen en Walen vergeten even de taalstrijd maar zetten samen de schouders er onder. Hier zijn mensen in nood. Wat maakt het nu uit welke taal ze spreken ? Ikzelf kreeg van een enkeling de reactie waarom ik niet eerst mensen uit eigen land hielp. Om zo’n eigen- volk-eerst-gedachte kan ik dus pissig worden. Vergeet niet dat je de overheid in Wallonië niet kan vergelijken met onze overheid. Bij ons trekken ze van kastje 17 lade 32 open en de rampenplannen liggen klaar. We zitten nu in de derde week na de ramp en er is nog steeds niet veel gebeurd in Wallonië. Links en rechts zijn wat graafmachines bezig met puin te ruimen. Het zijn voornamelijk de vrijwilligers die de kar trekken. Echt beleid is er niet. De federale regering van België gaat zich er nu mee bemoeien. Laten we hopen dat het beter wordt en mensen eindelijk geholpen worden.

Even tijd voor een drankje.
Het uitladen is begonnen.
Waar moeten we heen ? Niemand spreekt Nederlands, Duits of Engels. Alleen maar Frans. Met handen en voeten communiceren dus 😦

Panem et circenses

De Romeinse dichter Juvenalis schreef het al: geef het volk brood en spelen. Op deze manier kun je niet alleen de gunst van het volk winnen maar je kunt ze ook op andere gedachten brengen. Wie denkt er na het goud van de hockeydames gisteren nog over na dat duizenden mensen pas volgend jaar stroom en water hebben ? Wie staat er bij stil dat deze mensen géén huis hebben laat staan géén TV kunnen kijken. Wie staat er nu bij stil dat ze straks een winter in gaan zonder CV. Er is immers geen stroom. Laten we ons vooral druk maken dat we een mondkapje moeten dragen als we in Duitsland gaan tanken omdat het daar goedkoper is.

De rivier de Vesder.

Gevolgen België

In België stierven minstens 41 mensen als gevolg van de watersnood en op 25 juli 2021 werden nog vijf mensen nog vermist. Verschillende huizen stortten in. Er zaten tot zo’n 20.000 mensen zonder elektriciteit en ook het drinkwater was vervuild. Zeer zwaar getroffen was het dal van de Vesder met plaatsen als Verviers, Pepinster en Chaudfontaine, waar veel slachtoffers vielen, huizen, wegen en bruggen werden weggespoeld en velen dagenlang op hulp moesten wachten.

In de 100 jaar oude Sint-Theresiakerk zijn de kerkbanken weggehaald en is er een soort supermarkt voor in de plaats gekomen.
Op een vierpittertje werd gekookt voor 100 mensen.
De garage is weggeslagen door het water.
Tot op deze hoogte stond het water.
De brug is flink beschadigd. Je mag er niet meer overheen rijden omdat hij instabiel is.

Volgende actie

Op zondag 22 augustus (zondagen bestaan niet !) houden wij een poetsactie in dit dorpje. Zéker mag je meegaan, ik hoorde je al denken ! Trek je oude broek en je laarzen aan, neem een schep en een bezem mee en let’s go ! Deze trotse ervaring om mensen in nood te helpen mag je de rest van je leven met je meedragen ! En geloof me…..het gaat je goed doen 😉

De hele kade is weggeslagen.
De hele oprit is weggeslagen.
Dit soort “winkeltjes” zie je in dit dorpje overal. Kleine steunpunten waar mensen iets te eten kunnen komen halen.
Tot hier stond het water.

Deelnemers watersnoodramp-actie

C.Peperkamp

M.Bruls

J.Erkens

P.Schurkens

M.Heffels

M.Besselink en R.Buisman

R.Motke

H.Immerzeel

P.Bakker

J.Spätjens

M.Lupinu

M.Ottenhof

J.Caelen

Petra Vootz

Rob van Eckeren

Marianne van Dusschoten

Petra Feijts

Michelle van Wijk

Koen Baars

L.van Broekhoven

E.Offermans-Dassen

M.Lahaye

M.Brands

Cecile en Jean Custers

Ron Lemmens

Esther van Cleef

Peter en Paola Drenth-Gessa

DDR Museum Limburg

Daisy de Goey-Keijers

Luke Coenen

Kenneth Hendrickx

Wendy Verheijen

Daniëlle Quadakkers

Jos Csolig

Dunja Huisman

I.Goergen

H.Vroomen

C.Helwig-Vroomen

Jamille Rulkens

J.Caelen

Anita Henssen-Kerckhoffs

Mick Brekelmans

Vic Laudy

G.Nijboer

Esther Delfsma-Balter

Miranda van Gehlen (joekel)

Tiny en Will Hopmans-Drenth

Bianca Leclerq

Fons Kreukels

Danny Meerts

Connor Arets

J.Willems

John Sniekers

Chantal Notenboren

Chantal Leeuwenburg

Susan Klomp

K.Sanders

D.Molenaar

G.Nijboer

Willy Wagemans

Blue Breukers

G.Salden

A.Köhlen

C.Nohlmans

J.Haartmans

Michelle en Rens Schreurs-de Lepper

P.Mols

A.Schrijnemakers

Ron Poulsen

Joost Horbach

Lea Koenen

William en Jessica Posthouwer-Drenth

Corina Heijer-Hulshof

Anouk Meurders

Gert-Jan en Karlien Kars-Schelberg

Sonja Winkens

Karin Coolen

Truus Smans

Angelica Lemmens

Hedy Polfliet

Gitte van Son

Joyce de Vaan

Kim Somers

Marjo Walker

J.Keijbets

Sake Miedema

Myra Greten

Wilma van Impelen

Wendy Koenen

Bruno Nelissen

Erik Dols

Angelica Lemmens

Inkomsten

1680,85€

Uitgaven

1525,36 euro. Ik heb nog geld over waar ik schoonmaakspullen van ga kopen. Hier is momenteel een groot gebrek aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.