Moldavië 🇲🇩

Slechte wegen

Om 08:45u vertrokken we vanuit Varna Bulgarije. Na zes uur gereden te hebben bij temperaturen van 30c gingen we de Bulgaars/Roemeense grens over bij het plaatsje Oancea. De controle op gestolen auto’s was heel intensief. Vanaf nu was het nog drie uur rijden naar de camping ten zuiden van de hoofdstad Chișinău. Werkelijk overal werd aan de weg getimmerd. Niet dat ze dan een weg afzetten met een harde afzetting. Neu, auto’s, vrachtwagens en motoren rijden gewoon over de platgereden stol. Kwestie van wat lucht uit de banden laten en go ! De stukken weg die wél verhard waren bestonden uit asfalt van 20 jaar oud. Overal zagen we gaten in de weg die ik continu moest ontwijken. Uuuuurenlang.

Slechte wegen Moldavië 🇲🇩

Dit zijn de Moldavische plaatsnaambordjes, echte bouwwerkjes.

Armste land van Europa

We reden door het golvende platteland welke vooral bedekt was door landbouwvelden, afgewisseld door bossen. Moldavië is een van de onbekendste en armste landen van Europa. Dit merkten we goed. Een halve liter bier op een terrasje kostte ons circa 0,75€ en voor een goede maaltijd in een simpel restaurant betaalden we 7,50€. Dit is een écht vleesland. Op ieder bordje lag een flinke homp vlees. Hier géén greenshit-types. Ook werd hier op de terrassen gewoon bier en wijn gedronken. Voor een kop heet water met een schijfje citroen was hier geen plek. Hier heb je geen groene teenage-cyberbullies die bij volle maan een uur lang de rug likken van zo’n dopekikker en dan op hun blote voetjes midden in het bos in hun blote tummie volgesmeerd met zwarte bosbessenjam hallucinerend rondjes dansen om zo’n paddenstoelkring.

Nauwelijks toerisme

Het is tevens ook een van de minst bezochte landen van Europa. We zijn op drie dagen tijd geen enkele toerist tegen gekomen. Pas even na 20:00u arriveerden we in het donker bij de camping hetgeen eigenlijk geen camping was maar een grasveldje van een hotel. Douchen zouden we kunnen doen op een hotelkamer 😂. Tja, wat wil je ? Iedere toerist is welkom. Per jaar komen slechts 11.000 toeristen naar dit land. Alleen Maastricht had vorig jaar al 1,2 miljoen overnachtingen. Geld is dus geld !

Hoofdstad Chișinău

In dit land kwamen we nauwelijks toeristen tegen. De hoofdstad Chișinău (spreek uit: ki-shi-nev) getuigt van grijze armoede en rechtlijnige Sovjetbouw. Ik vond het interessant om te zien maar mijn definitie van “mooi” is anders. Achteraf kwamen we erachter dat de voormalige Sovjet-Unie staat bestaat uit een aantal autonome regio’s waarvan we van te voren niet gecheckt hadden of onze auto hier wel verzekerd was. Niet slim. Één van die regio’s is Gagaoezië, welke in het zuiden van Moldavië ligt. Deze regio wordt – in tegenstelling tot Transnistrië – als autonoom erkend door de Moldavische regering. Hier wonen de Gagaoezen, een van origine Turks volk. Behalve Transnistrië kon ik van te voren géén enkele bezienswaardigheid van Moldavië opnoemen. Een saai land in onze beleving. We moesten onze verwachtingen even downgraden en besloten gewoon te genieten van het normale boerenleven op het land en de Russische sfeer in de hoofdstad Chișinău.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.