Ieder jaar op 20 april herdenken neo-Nazi’s op bij dit huis de geboortedag van Adolf Hitler. In 1889 werd hij hier geboren en woonde hier ongeveer drie jaar. Om te voorkomen dat het een bedevaartsoord wordt voor neo-Nazi’s gaat de gemeente Braunau am Inn er het politiebureau in vestigen. Zelfs de extreem-rechtse Oostenrijkse FPÖ stelde voor om het pand te laten slopen om te voorkomen dat neo-Nazi’s het bezoeken.



FÜR FRIEDEN FREIHEIT UND DEMOKRATIE NIE WIEDER FASCHISMUS MILLIONEN TOTE MAHNEN
VOOR VREDE, VRIJHEID EN DEMOCRATIE NOOIT MEER FASCISME HERDENK MILJOENEN DODEN


Tijdens Nazi-tijd
Het pand werd in de zeventiende eeuw gebouwd als brouwerij met restaurant en erboven huurappartementen. Hitler werd in een ervan geboren en bracht er zijn eerste drie levensjaren door. Zijn privésecretaris Martin Bormann kocht het in 1938 en liet het verbouwen tot cultureel centrum. In 1952 wees een rechtbank het gebouw toe aan de vorige eigenaars, de familie Pommer. Zij verhuurde het vanaf 1972 aan de Oostenrijkse staat




Teksten
Hier en daar zagen we extreem-rechtse teksten in het stucwerk gekrast. Ook zagen we dat de muren vaak van een nieuwe laag kalk en latex waren voorzien. Waarschijnlijk om oude teksten onleesbaar te maken. Kijk maar eens links en rechts van de regenpijp. Schijnbaar klom men langs de regenpijp omhoog om hun tekst op de muur te krijgen.










Braunau am Inn
Het stadje telt 16.000 inwoners en ligt op de grens met Beieren (D). De Inn-rivier vormt de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. We maakten een kleine wandeling en zagen veel in kleur geverfde huisjes. “Een klein slaperig stadje”: zei ik nog tegen Angelica. Ik zou er geen hele week boeken”.




