Oorlogsmuseum Overloon

Gigantische legpuzzel

Eindelijk een regenachtige dag om naar de gigantische legpuzzel van 2000 stukjes bommenwerper te gaan kijken in het oorlogsmuseum in Overloon. Hier zetten professionals de overblijfselen van de 4-motorige Lancaster welke was neergestort op 5 maart 1945, weer in elkaar. Met een enorme kracht heeft de bommenwerper zich destijds frontaal in een drassig weiland geboord. Na de crash is het toestel volledig weggezakt in de grond tot een diepte van zes meter. Alle zeven bemanningsleden zijn om het leven gekomen. Als je er voor staat zie je als het ware een plat silhouet van het toestel. Maar wel heel herkenbaar.

Detail op typemachine

Als je even inzoomt op de toets met het cijfertje 5 dan zie je erboven het SS-teken staan. In die tijd waren Duitse typemachines standaard voorzien van dit teken.

Vluchten naar Engeland

Op 12 mei slaagden Juliana, Bernhard en hun kinderen Beatrix en Irene erin met een gepantserde geldwagen van De Nederlandsche Bank Ijmuiden te bereiken en in te schepen voor Engeland.

Foto van vroeger

Grootmoeders tijd

Boodschappen doen zoals in grootmoeders tijd: dat gevoel kreeg ik toen ik voor deze glazen kasten stond. Ik waande me even terug in vroegere tijden bij het zien van producten die 80 jaar geleden gewoon verkrijgbaar waren bij kruidenierszaakjes

De fietsbrug die dwars door het museum loopt

Gezondsheidsmaatregelen na bordeelbezoek

Om er voor te zorgen dat je anderen niet besmette waren er regels opgesteld voor soldaten die naar de hoeren waren gegaan.

Infanterist op de fiets

Nederland had tijdens de mobilisatie twee regimenten Wielrijders. Het aantal infanteristen op het rijwiel (en op de motor) kwam op ongeveer 5600 man te staan. Op sommige fietsen waren automatische geweren en zelfs lichte kanonnen gemonteerd.

De LARC-60

Het voertuig kon met lading of personeel (200 soldaten) van een zeeschip door de branding naar de kust varen en daar op het strand de weg vervolgen naar depots in het achterland. De wielen zijn drie meter in diameter. Kijk maar hieronder op de afbeelding.

Velddouche
Binnenzijde North American B-25 Mitchell bommenwerper

Duitse begraafplaats Ysselsteyn

Nergens liggen in Nederland zoveel doden uit de Tweede Wereldoorlog bij elkaar als in het Limburgse dorp Ysselsteyn. In Margraten zijn 8300 soldaten begraven. Hier liggen 32.000 Duitse soldaten en 550 foute Nederlanders (NSB-ers). Vier keer zoveel. Toch is het vrij onbekend. Het kerkhof is een plek die bewust uit de publiciteit is gehouden. Duitse soldaten, Nederlandse SS’ers en Landwachters vonden daar hun laatste rustplaats. Te pijnlijk voor Nederlanders, maar ook uit angst voor de komst van neonazi’s. Openbaar vervoer stopt er niet en er is nauwelijks bewegwijzering. Ook zijn er een vijftal graven van Turkmenen die voor de Duitsers vochtten. Zij verkrachtten in 1944 het dochtertje van een boerengezin uit Noord-Holland. Hiervoor werden zij door de Duitsers ter dood veroordeeld en geëxecuteerd. Misschien liggen hun beulen ook wel hier ?!

Ook liggen er 1400 kindsoldaten begraven. Ze waren 17 jaar of jonger. Er liggen minimaal 43 kinderen jonger dan 16 jaar. Als ik een dwarsdoorsnede zou maken van wat ik vandaag heb gezien dan komt de gemiddelde leeftijd van de mensen die hier liggen uit op 21-24 jaar. Ik dacht even wat ik zelf deed met die leeftijd. Kroeg in, kroeg uit…..🍺

17 jaar en sneuvelen voor het vaderland.

Ook is er een graf van een ver familielid van prins Bernhard: Egmont Prinz zur Lippe Weissenfeld (1918). Hij was een held van de Luftwaffe, omdat hij 51 geallieerde tegenstanders uit de lucht had geschoten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.