Piramides van Gizeh 🇪🇬

We hadden al héél vroeg onze tanden gepoetst want vandaag zouden we naar de piramiden van Gizeh gaan. Deze behoren tot de bekendste en oudste bouwwerken van de mensheid. Vanaf ons hotel in Caïro was het 20 minuten rijden want ze bevinden zich ongeveer acht kilometer ten zuidwesten van de stad Gizeh. Het zijn zeer imposante piramides en degene die wij vandaag bezochten zijn erg bijzonder, mysterieus en ontzettend beroemd. De bouwwerken die dienden als graf voor een farao, zijn ooit gebouwd geworden nadat de farao’s Chefron, Cheops, en Mykerinos hier opdracht voor hadden gegeven (opa, pappa en kleinzoon). Ons hotelletje lag net voor de hoofdingang. Vanuit onze kamer met piramide-view zagen we de grote mensenmassa voor de ingang. Het waren allemaal kinderen (!). De Egyptische overheid probeert iedere vrijdag de kinderen voor vaderlandse geschiedenis te interessen door ze eenmaal in hun schooltijd een reisje aan te bieden naar de piramides van Gizeh. Oh jee, net nu waren wij hier. Gelukkig kende de hotelmanager diegene die de toegangskaartjes knipte dus konden we snel langs de mensenmassa waar paard en wagen klaar stonden om ons gedurende twee uur alles te laten zien. We daalden zelfs de piramide van Chefren omlaag (!).

Afdaling in een piramide

Angelica moest met Egyptische pubers op de foto 😊
Rooftop bar 😊
Zoek Angelica !
Iedere vrijdag massa’s studenten voor de ingang.
De politie is je beste vriend 😊

Piramide van Cheops

De piramide van Cheops te Gizeh is de grootste van de drie piramides en tevens het enige bouwwerk van de antieke wereldwonderen dat vandaag de dag nog overeind staat. Tot 1800 was het met een hoogte van 146 meter 4000 jaar lang het hoogste gebouw ter wereld!

De farao Cheops was de grootste farao van het land. Cheops regeerde 35 jaar over Opper- en Neder Egypte in de 4e dynastie. Hijzelf heeft de opdracht gegeven om dit imposante bouwwerk te maken. De bouw duurde ongeveer 20 jaar. Er wordt vermoeden dat ruim 100.000 man aan dit monument heeft gebouwd. De piramide is 146,6 meter hoog en 230,4 meter breed.

Piramide van Chephren

De tweede piramide is de piramide van Chephren. Chephren was de zoon van farao Cheops. Hierbij was Chephren de 3e farao in de 4e dynastie. Ook hijzelf heeft de opdracht gegeven om de middelste piramide te bouwen. Het lijkt alsof de middelste piramide groter is dan de piramide van Cheops, echter is dit niet het geval. Dit komt omdat de piramide van Chephren op een plateau is gebouwd, waardoor de piramide groter lijkt. De piramide is 143,5 meter hoog en 215,2 meter breed. Tot het jaar 1853 heeft deze piramide onder het woestijnzand gelegen.

De piramide van dichtbij.
Limburgse vlag in Gizeh 🇪🇬

Piramide van Mykerinos

De derde piramide is de piramide van Mykerinos. Mykerinos was de kleinzoon van Cheops en de zoon van Chephren. Hij regeerde als 4e farao in de 4e dynastie. Mykerinos heeft de opdracht gegeven om de derde en tevens de kleinste piramide te bouwen. De derde pyramide heeft als bijnaam ‘de rode pyramide’. Deze bijnaam is te danken aan de roodkleurige granieten omhumsel van de piramide. De piramide is 65,5 meter hoog en 105 meter breed. De oorspronkelijke hoogte was 66,5 meter, echter is de pyramide 4 meter gezakt in de loop der jaren.

Bedroom with a view.
Pyramides by night 🌜
Ons hotelletje voor de hoofdingang.

Sfinx van Gizeh

Naast deze verschillende piramides zagen we ook de bekende Sfinx van Gizeh op dit terrein. De Sfinx is toch wel één van de grootste en bekendste beelden van de wereld. Dit beeld werd gebouwd tijdens de 4e dynastie. Er wordt vermoeden dat het beeld begon met een leeuwenkop. In de loop der jaren liet farao Chephren zijn eigen hoofd erin hakken. Dit beeldwerk ligt voor de piramide van Chephren. Het beeld is 36 meter lang, 6 meter breed en 10 meter hoog. Dit indrukwekkende beeldwerk wordt ook wel de bewaker van Gizeh genoemd. In het jaar 1798 is het beeld uitgegraven door Napoleon. Gelukkig liet hij het liggen.

Leuke weetjes over piramiden

In 1833 wilde de gouverneur van Egypte met de stenen van de piramiden een dam in de Nijl bouwen. Een minister heeft dat gelukkig voorkomen door een foutieve budgetcalculatie te maken 😊.

De oudste piramide staat niet in Egypte maar in Kazachstan.

De Piramide van Cheops is het enige klassieke wereldwonder dat nog bestaat.

De Piramide van Cheops bestaat uit 2,3 miljoen stenen met een gemiddeld gewicht van 2.500 kg per steen.

Egyptische piramides werden gebouwd door betaalde arbeiders i.p.v. slaven.

Als de piramide met de huidige technieken zou moeten worden gebouwd en duurde dat vijf jaar en zou het vijf miljard euro gaan kosten.

Vrienden van Dutch Traveljunk

Gwen Gehl maakt overhéérlijke taarten in alle soorten en maten. Onderstaande chocolade taart is gemaakt voor échte “sjlokmoele” gezien de vulling van chocolade ganache en Zwitserse meringue botercrème. De topping van allerlei chocolade stukjes zorgt er voor dat het water in jouw mond loopt !

Kijk even op haar pagina en bestel gewoon lekker die taart 🎂. Man gönnt sich ja sonst nichts 😜.

FB:

https://www.facebook.com/gwen.gehl

Instagram:

https://instagram.com/gwengehl?utm_medium=copy_link

Email Gwen:

Gwengehl@hotmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.