Abu Simbel Temple

Indiana Jones

Angelica en ik bezochten het land van de Nijl, het land van de farao’s en zeer zeker de indrukwekkende en interessante piramides en tempels. Mensen van mijn leeftijd kennen nog wel de film Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark. In deze film wordt de Ark van het Verbond met daarin de 10 tafelen en geboden, opgegraven in Caïro. In de catacomben van een tempel vinden vervolgens allemaal enge dingen plaats. Dit soort plekken zijn duizenden jaren oud en herbergen veel geschiedenis. Ooit een gebouw van 5000 jaar gezien dat nog steeds overeind staat ?

Drie uur door de woestijn 🐪

Het leven in Aswan is momenteel voor de op het toerisme ingestelde bevolking niet gemakkelijk. Zodra we de hoteldeur achter ons dicht trekken storten zich meteen hordes mensen op ons. Het gevecht om de euro is begonnen. De één wilt je drie keer het dorp rondrijden en de ander biedt je met de hand gesneden houten kameeltjes aan in zeven verschillende kleuren.

Vergelijk het met mensen die bij ons thuis zo’n online-cursus lifestylecoaching hebben gevolgd en je telefonisch advies geven hoe je je leven moet inrichten. Aan het einde van het gesprek zingen ze samen Kumbaya en met een goed gevoel duiken ze in bed. De één een paar euro erbij en de ander een paar euro er af. Het schiet maar niet op. De dag erna begint de ellende natuurlijk weer opnieuw. Zo ook hier. We hadden een chauffeur gehuurd die ons voor 100€ twee dagen lang ging rondrijden. Ondanks dat we de mannen die om ons heen stonden duidelijk maakten dat we al een taxi geregeld hadden bleven ze aandringen. Heel vervelend natuurlijk. Maar als ik me dan in hun verplaats dan kan ik me wel voorstellen dat ze het niet gemakkelijk hebben. Egypte kent geen staatssteun tijdens coronatijd. Hoe voed je dan thuis zes monden ?

Tijdens de drie uur durende tocht met Emed werd ons e.e.a. duidelijk. Het toerisme in Egypte bedraagt momenteel nog maar 15% van wat het ooit geweest is. Na de val van president Mubarak, de terroristische aanslagen en nu de corona-periode leeft het toerisme in zwaar weer en dan krijg je toestanden als dit. Buiten dat laten ze geen mogelijkheid onbenut om zich te vergissen met wisselgeld of verborgen kosten op te voeren ná het eten (zo vroegen ze een keertje 25% service fee). Zelfs bij levensmiddelenzaakjes met fixed prijzen probeerden ze ons een oor aan te naaien. Nu wil ik best wat meer betalen omdat ze het moeilijk hebben. Waar ik meer moeite mee heb is dat ze je proberen te besodemieteren. Daar kan ik heul slecht tegen en dan krijg je het geheid met me aan de stok. Angelica loopt dan altijd weg als ik weer ene de jas uitklop. Niet dat ik hem dan voor vuile vis uitmaak. Dat niet. Ik blijf rustig en correct. Maar ik stond vroeger niet vooraan toen ze het onderdrukken van assertiviteitsimpulsen aan het onderwijzen waren.

Oude Peugeot uit 1980. Je komt ze hier heel veel tegen.
Kamelenkadaver langs de weg door de woestijn.
Grastransport naar de stad.
Kamelentransport.
Even tussenstop tijdens de drie uur durende rit door de woestijn.

Abu Simbel temple

We kwamen aan in Abu Simbel. Een klein Nubisch dorpje van 2500 inwoners. Het Nubisch is een taal die je alleen spreekt maar niet schrijft. Er zijn géén grammaticale regels. De zinsopbouw varieert enorm en áls ze al wat schrijven dat doet de één het anders dan de ander. Er is geen touw aan vast te knoppen. Vergelijkbaar met het Limburgs.

Nadat we de entree hadden betaald liepen we een kiezelpad omlaag en vijf minuten later zagen we een archeologisch complex bestaande uit twee zeer grote uit de rotswanden uitgehakte Egyptische tempels op de westelijke oever van het Nassermeer. Deze tempels waren “slechts” 3300 jaar oud. Zo’n 1200 jaar jonger dan de pyramide van Cheops. Overigens is dit niet de originele locatie. Die lag 200 meter meer omlaag maar door de bouw van een stuwdam hebben ze het complex moeten verplaatsen anders kregen de beelden natte Egyptische voetjes. Weet je trouwens wat een Egyptisch voetje is ? Scroll down….

Luchtfoto van de tempel bij het Nasser meer.
Even chillen bij het Nasser meer.
Nasser meer

Video

Abu Simbel ligt bij de grens met Soedan.
Egyptisch voetje ja of nee ?
Het Griekse voetje was eeuwenlang een schoonheidsideaal. Het vrijheidsbeeld in New York heeft ook een Grieks voetje.
Hiërogliefen.
Abu Simbel by night.
Entrée 13,50€.

Vrienden van Dutch Traveljunk

Gwen Gehl maakt overhéérlijke taarten in alle soorten en maten. Onderstaande chocolade taart is gemaakt voor échte “sjlokmoele” gezien de vulling van chocolade ganache en Zwitserse meringue botercrème. De topping van allerlei chocolade stukjes zorgt er voor dat het water in jouw mond loopt !

Kijk even op haar pagina en bestel gewoon lekker die taart 🎂. Man gönnt sich ja sonst nichts 😜.

FB:

https://www.facebook.com/gwen.gehl

Instagram:

https://instagram.com/gwengehl?utm_medium=copy_link

Email Gwen:

Gwengehl@hotmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.