Valley of the Kings, Luxor 🇪🇬

Waset

Vandaag reden we naar de Valley of the Kings aan de westzijde van de Nijl, zo’n 30 minuten rijden van Luxor. Vanaf de 16e eeuw v.Chr. werden hier meer dan 60 graven van Thebaanse farao’s, koningen, koninginnen, edelen en dienaren uitgegraven. De stad die hier lag heette destijds Waset, de hoofdstad van Opper-Egypte, bij de Grieken bekend als Thebe en in de huidige tijd als Luxor.

Video

Café op locatie.

Entree

Bij de kassa van de Vallei der Koningen kochten we een entreeticket voor 240 Egyptische ponden (13€). We konden dan drie tombes bezoeken naar vrije keus. Voor sommige tombes moest je bijbetalen tot soms wel 50€ p.p. Dat hebben we dus maar niet gedaan vanwege het feit dat de meeste tombes wel op elkaar lijken. Voor 0,20€ p.p. bracht een treintje ons naar de plek waar de tombes stonden. Let wel: 1500 jaar geleden waren er geen geasfalteerde wegen zoals nu. “Eventjes fluks naar de vallei” was er destijds niet bij. Dan was je dagenlang onderweg op je kamelenlederen teenslippertjes. Bovendien was het vandaag extreem warm (35c☀️) dus we waren niet van plan al te lang te gaan lopen.

Tombe van Ramses II

Dit graf was al ten tijde van de Egyptenaren verplaatst om grafroof te voorkomen. Reeds in die tijd was het al schering en inslag dat graven geroofd werden. Ook hier liep de bewaker met je mee omlaag. Het is hier verboden om een grote camera mee te nemen. Die moet je dan eigenlijk bij zo’n drop-off point in bewaring geven. Echter, toen ik enkele foto’s met mijn iphone wilde schieten kwam die sneuneus me meteen vragen of ik een foto-ticket had. Die kosten omgerekend zo’n vijf euro. Die wilde hij dan ter plekke afrekenen om het geld vervolgens in eigen zak te steken. Echter, zo’n foto-ticket geldt alleen voor fotocamera’s en niet voor mobiele telefoons. Dus die klaphark probeerde gewoon de boel te belazeren en dat heeft ie geweten ook. Je moet in dit land echt bij alles opletten wat je doet of koopt. Werkelijk overal proberen ze je te naaien 😂😂😂. Zelfs bij de supermarkten staan nergens prijzen vermeld. Ze kunnen er van maken wat ze willen. Zo vroeg Angelica wat een blikje cola kostte. De man zei:”20 EGP”. Toen ik het vijf minuten later nog eens vroeg waren het 25 EGP. Uiteindelijk gekocht voor 15 EGP. Tadaa… 😎. Niet dat het er in hakt maar dan nog. Bij alles wat je hier koopt wordt onderhandeld. Ongelofelijk. En heb je eindelijk een prijs afgesproken en wil je betalen dan willen ze ineens weer méér geld 😂. Één ding moet ook gezegd worden: we voelen ons wel veilig. Ze gaan niet met hun handjes in tasjes of zo. We hebben niet de ervaring dat ze proberen te stelen. Hier géén Amsterdamse toestanden met Roemenen. Dat gelukkig niet. Heb eens een van een geweldadige straatroof verdachte wegrennende Mocr… op de Reguliersbreestraat pootje gelapt. Die vrat zeker drie meter klinkers. Man man dat geluid van tandglazuur op steen….. al vijf jaar mijn favoriete ringtone 😇…..

Toegangstrap naar de tombe.
De sarcofaag van Ramses II.
Reconstructie van Ramses II. Hij regeerde 67 jaar.

Tombe van Merenptah

Merenptah was de dertiende zoon en opvolger van de grote farao Ramses II die 67 jaar regeerde. Hij erfde Egypte van zijn vader op het hoogtepunt van zijn macht. Het eerste wat Merneptah deed toen hij farao werd, was de hoofdstad verhuizen. Ramses II liet hem een nieuwe hoofdstad bouwen in de Nijldelta, naar hem vernoemd als Ramses. Merneptah verplaatste de hoofdstad naar Memphis.

Tombe van Seti II

Seti II was de vijfde farao van de negentiende dynastie van Egypte en regeerde maar zes jaar zo’n 3000 jaar geleden. Toch een mooi grafje gekregen. De bewakers lieten mensen tegen wat handgeld onder de afzetting doorkruipen zodat ze dichterbij de sarcofaag konden komen en zelfs konden aanraken 🤦🏻😱. Alles voor het geld

Zo met koning Tutankhamun er uit hebben gezien op zijn 18e.

Tempel van koningin Hatshepsut

Bijzonder aan haar was dat ze een van de zeldzame vrouwelijke farao’s was. Ze gedroeg zich niet alleen als een man maar droeg ook mannenkleding en liet een baard groeien. Toen haar zoon haar na haar dood opvolgde liet hij uit schaamte alles wat met zijn moeder te maken had verwijderen zodat het leek alsof ze nooit bestaan had.

Zo zou Cleopatra er uit hebben gezien vroeger.
Zo zou koningin Nefertiti er uit hebben gezien vroeger.
Zo zou koningin Hatshepsut er uit hebben gezien vroeger.
De tombe wat we eigenlijk niet mochten zien.

Colossi of Memnon

De eerste beelden die we tegenkwamen op de weg naar de Valley of the Kings op de West Bank. Gesneden uit harde geelbruine zandsteen vertegenwoordigen ze Amenophis III. Ze hielden de wacht voor de tempel van de koning die helaas verdwenen is. Onze chauffeur wilde ons naar een markt brengen. Maar daar hadden we geen zin in omdat we dan weer geconfronteerd werden met tientallen verkopers. Dat ons maximale koffergewicht van 23 kg al bereikt was en dat we voor iedere kilo overgewicht 50€ moesten betalen boeide ze natuurlijk weinig. Begrijpelijk maar wel lastig

Kleurrijke winkeltjes.

Huidige archeologische werkzaamheden

Dag in dag uit zijn archeologen uit de hele wereld hier bezig met opgravingen. In april 2021 was er sprake van de ontdekking van een grote gouden stad nabij Luxor. Dit schijnt overdreven te zijn. Het is meer een nederzetting en dan ook nog zonder goud.

Schoonmaken van de gevonden voorwerpen.
Mandje voor mandje met opgegraven spullen worden doorgegeven.
Alles wordt gedocumenteerd.
Overzicht van de vondsten van deze maand.

Luxor

In deze tijd klaagt Egypte steen en been. Veel mensen zijn afhankelijk van het massa-toerisme. Het hotel waar in we verbleven ging heel diep qua kamerprijs. Ook mochten we op de dag van uitchecken zo lang in de kamer blijven als we maar wilden.

Pyramisa Hotel, Luxor (47€ p.n. logies en ontbijtbuffet, avondbuffet 12,50€).
Pyramisa Hotel, Luxor
Uitzicht vanaf de kamer.
Pool by night.
Stukken vlees hangen te drogen bij de slager.
Kippenmarkt.
Treinstation Luxor.
Binnenzijde treinstation.
“Twee nighttrain tickets graag. Mét dinner ! “.

Vrienden van Dutch Traveljunk

Gwen Gehl maakt overhéérlijke taarten in alle soorten en maten. Onderstaande chocolade taart is gemaakt voor échte “sjlokmoele” gezien de vulling van chocolade ganache en Zwitserse meringue botercrème. De topping van allerlei chocolade stukjes zorgt er voor dat het water in jouw mond loopt !

Kijk even op haar pagina en bestel gewoon lekker die taart 🎂. Man gönnt sich ja sonst nichts 😜.

FB:

https://www.facebook.com/gwen.gehl

Instagram:

https://instagram.com/gwengehl?utm_medium=copy_link

Email Gwen:

Gwengehl@hotmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.