Cairo 🇪🇬

Tijdens de landing zagen we de uitgestrektheid van deze wereldstad (stuk groter dan Limburg). Op dit moment is Caïro met ruim 20 miljoen inwoners de grootste stad van Afrika. De stad barst uit zijn voegen. Daarom heeft de regering besloten een nieuwe hoofdstad te bouwen in de woestijn. Deze biedt straks plaats aan 1,5 miljoen “rijke” Egyptenaren. De armen blijven in Caïro wonen. In een uur tijd reden we van de luchthaven naar ons hotel in een buitenwijk. Onderweg kwamen we ontelbaar veel auto’s tegen waarvan zeker 1/3 zonder licht reed. Gewoon geen geld om het te laten maken. Verkeersregels zullen ze hier best hebben alleen houdt zich hier niemand er aan. Alles knalt door elkaar heen. Auto’s, bussen, paard en wagen, voetgangers: één grote mierenhoop. Elk voertuig barst van de deuken.

Koffertjes zoeken.

Egyptisch museum

Vanuit ons hotel was het half uurtje lopen naar het Egyptisch museum op het Tahrirplein. Binnengekomen zagen we ’s werelds grootste collectie Egyptische spullen die men in de jaren had gevonden. Hoogtepunten van ons bezoek waren onder meer het massief gouden masker van Toetanchamon, de twee mummies en een verbluffend groot aantal beelden, sieraden en schatten. Wel jammer was te zien hoe slecht deze spullen tentoongesteld waren. Iedereen zat er met zijn jatten aan.

Masker van koning Toetanchamon.
Schoonmaken van de artefacten.
De grote zaal.
Sarcofagen.
Één van de twee mummies.
Entrée 1

Islamitisch Caïro

We kuierden nu door het historische hart van Caïro. We zagen één van de grootste collecties historische architectuur in de islamitische wereld. Ik maakte foto’s van mooie moskeeën , schitterende voorpuien van winkeltjes en van het winkelend publiek. Caïro is een van ’s werelds oudste islamitische steden. Ik las dat Islamitisch Caïro sinds 1979 een Werelderfgoed is. Hier konden we gemakkelijk een hele dag toeven want Islamitisch Caïro zit boordevol dingen om te zien en te doen. We zouden dagenlang door het doolhof van straten kunnen dwalen maar voor ons was alleen het zien van de hoogtepunten voldoende. Het voelde voor ons chaotisch en overweldigend aan maar de bezienswaardigheden, het eten en de mensen maakten dit naar onze mening het meest interessante deel van Caïro.

Kruiden, kruiden en nog meer kruiden 🌿.
Drukte en chaos.

Al-Azhar-moskee

Kuierend door de wijk Al-Hussein in islamitisch Caïro gingen we deze historische moskee-universiteit binnen. De moskee is vernoemd naar de dochter van de profeet Mohammed, Fatma Al-Zahraa. Qua bouwstijl toont het de invloed van de verschillende dynastieën en hun karakteristieke bijdragen in de daaropvolgende eeuwen. Tegenwoordig is Al-Azhar, dat een oppervlakte van 12.000 vierkante meter beslaat, twee keer zo groot als het origineel en vertoont het verschillende islamitische bouwstijlen. Ondanks dat ik er redelijk veel over lees weet ik weinig af van moskeeën. Ook benamingen als riwaqs, madrassa’s en mihrabs zeggen me niets. Waarschijnlijk ligt dat toch aan onze christelijke opvoeding.

Al-Hussein Moskee

We kregen honger en besloten een terrasje voor de moskee te bezoeken. Proppers van drie verschillende café’s probeerden ons hun terras op te lokken. Tot op dat moment waren ze nog vriendelijk. Eenmaal in hun klauwen begon het spel om de euro. We kregen sowieso al een speciale menukaart waar de prijzen op stonden die wij Europeanen zouden kunnen betalen. En dan praat ik over prijzen op Amsterdams niveau. Maar we waren niet naar Egypte gekomen om ons in de nek te laten slaan. Tot teleurstelling van de ober pakten we alleen een drankje. Tijdens het nuttigen daarvan ontstond naast ons een ruzie tussen een verkoper van hoofddoeken en een Arabier die het gepush van de verkoper moe was. Check video hieronder ⬇️⬇️⬇️. Tot overmaat van ramp stootte de verkoper ook nog de thee van de vrouw van de Arabier om.

Eerst de schoenen uit.
Marktplein met terrasjes voor de moskee.
Barretjes voor de moskee.

Al Muizz Li-Din Allah Al-Fatima street

Toen we deze straat met deze lange naam binnenwandelden zagen we dat dit één van de oudste straten van Caïro was. Het loopt van noord naar zuid door islamitisch Caïro en bevat enkele van de belangrijkste monumenten van het historische gedeelte. Deze straat is ongeveer 1 km lang en loopt van Bab Zuweila in het zuiden tot Bab al-Futuh in het noorden. Sjongejonge wat was het druk en lawaaierig. Ook hier zagen we heel veel moskeeën, winkels, markten en hamams. In deze 300 meter lange straat verkopen mensen in kleine winkeltjes kleurrijk textiel en handgemaakte dekens, kussens, bedovertrekken en weet ik niet wat. Om eerlijk te zijn was dit ook wel een van onze favoriete ervaringen in Caïro. Ja, het is er rumoerig en chaotisch, maar de mensen zijn vriendelijk, de streetfood was heerlijk en het is een onvergetelijke ervaring om door een van de oudste straten van Caïro te lopen

Streetfood, Falafel met humus.

Khan el Khalili Souk

Jaaa hier hadden we zin in. Een dagje rondstruinen in de Souk der Souks. Even geen moderne Souks zoals we die al tegenkwamen in Dubai, Oman en Marrakech. Nee, nu liepen we rond op de grootste Souk ter wereld. Niet alleen qua omvang maar ook qua authenticiteit torent deze Souk hoog boven alle anderen uit. De markt is ontstaan aan het eind van de veertiende eeuw en was in het verleden in trek bij de rondreizende handelskaravanen vanuit Afrika, het midden-Oosten en Azië. Hier kon ik mijn afdingkunsten in de praktijk brengen. Hoewel afdingen uitstervende is in veel Arabische landen staan Egyptische marktkoopmannen nog altijd bekend om het perfectioneren van de kunst van het onderhandelen. Ze verwachtten dan ook dat wij eraan deelnamen. Ze beginnen natuurlijk met een veel te hoge prijs te vragen en vragen daarna wat jij er van vind. Fixed prices zoals bij ons kennen ze hier niet. Zie je het al voor je ? Bij de Jumbo met de caissière in discussie gaan over de prijs van een pakje boter. Nee toch ? Je kunt hier gerust op 20-30% van de oorspronkelijke prijs gaan zitten. Ze willen sowieso eerst weten waar je vandaan komt. Niet uit interesse maar zodoende kunnen ze een inschatting maken hoe “rijk” je bent. Voor een Egyptenaar ziet een Pool hetzelfde uit als een Nederlander. Alleen verdienen die Polen stukken minder dan wij doen. Bij een Nederlander is het begin bod dus stukken hoger dan bij een Pool. Om enigszins geïnteresseerd over te komen hebben ze allemaal een neef in Nederland. En dat vertellen ze je dan omdat de relatie dan ontspannen wordt. Vroeger woonde die neef altijd in Amsterdam maar toen wij Nederlanders dat door hadden kwam die neef ineens uit dorpen als Woerden of uit Stadskanaal. Welk bod we ook deden: de winkeleigenaar reageerde bij het horen van ons bod altijd verdrietig of zelfs beledigd. We konden dan de onderhandelingen voortzetten of tot het besef komen dat we zaten te onderhandelen over de prijs van een artikel van 2-3 euro. We waren dus gewoon een kwartier aan het onderhandelen om 0,25 euro méér of minder te betalen. Gewoon 15 minuten van ons leven weg. Come on….denk na.

Coptic Caïro

Je zou bijna vergeten dat 17% van alle Egyptenaren het Christelijk geloof belijden. Ze worden Kopten genoemd. Dit gedeelte van Caïro is helemaal ommuurd en wordt zwaar bewaakt door militairen en politie. De Kopten genieten hoger onderwijs en zijn westers georiënteerd. Heden ten dage worden de kopten in Egypte echter gediscrimineerd en achtergesteld. Het IS pleegde vaker aanslagen op deze groep mensen in 2018. Velen werden vermoord. Dat ze een stuk vrijer zijn in de omgang merkten we goed toen een jonge meid ons kwam vragen of we met haar familie op de foto wilden.

Virgin Mary church.
Virgin Mary church.
Virgin Mary church.
Virgin Mary church.
St. George church.
St. George church.
Deze jonge meid kwam heel lief vragen of we met haar familie op de foto wilden. Tuurlijk meissie !
St. George church.
Babylon fortress.
The hanging church.
The hanging church.
The hanging church.
The hanging church.
The hanging church.
The hanging church.
Winkeltje in het Koptisch gedeelte van Caïro.
Winkeltje in het Koptisch gedeelte van Caïro.

Cairo Tower

Via de lift kwamen we in het restaurantje van deze 187 meter hoge televisietoren waar we een uitzicht hadden over héél Caïro.

Caïro tower.
Caïro tower gezien vanaf de Corniche vlakbij ons hotel.

Food of Egypt 🇪🇬

In restaurant Om Hassan hebben we het lekkerst gegeten en werden we als een prins bediend. Zelfs de eigenaresse kwam even langs om een praatje met ons te maken. De kaart is helaas alleen in het Arabisch maar met de google translate app konden we mooi alles vertalen. Alles is hier van de grill. Mocht je in Caïro zijn: voor 2€ wordt je vanaf elk hotel naar dit restaurant gebracht met de Uber-dienst. Adres:

42 El-Batal Ahmed Abd El-Aziz, Ad Doqi, Dokki, Giza Governorate, Egypte. GPS: 30.0535980, 31.2053537.

Restaurant Om Hassan in Caïro.
Buurtwinkel nabij ons hotel
Winkelen in de buurtsuper nabij ons hotel.
Hier wordt in de winkel brood gebakken.
Aan de kassa betalen. Spulletjes werden nog netjes voor ons ingepakt en zo hoort dat ook 😇😇😇

Herrie

Caïro heeft ook aanzienlijke geluidsoverlast. Het wordt gerangschikt als de op één na meest lawaaierige stad ter wereld, met een gemiddelde van 90 decibel, wat gelijk staat aan continu in een fabriek wonen. Mensen die in zeer luidruchtige steden wonen, hebben de neiging om tien tot vijftien jaar eerder hun gehoor te verliezen dan mensen die in stillere steden wonen. Continu geluid kan ook stress en angst veroorzaken.[30] Bovendien veroorzaakt de onjuiste afvoer van afval in waterwegen verontreiniging van de watervoorziening van Egypte. Bovendien verbranden boeren elk jaar in oktober en november hun rijststro in de Delta-districten, waardoor een dikke zwarte rookwolk over de stad neerdaalt. Dit heeft een aantal gezondheidseffecten voor bewoners en maakt de lucht schadelijk voor de adem, terwijl ook de kostbare historische monumenten in de stad worden uitgehold.[31

Hotels Caïro

In Caïro hebben we twee hotels gehad. Allebei goed betaalbaar (rond 25€ p.n.).

Nakhill Inn residence
Nakhill Inn residence
Miramar Talaat Harb hotel.
Miramar Talaat Harb hotel.
Miramar Talaat Harb hotel.

Daily life in Caïro

De Kwikfit van Caïro.
Ford Escort ‘77.
De bomen groeien door het dak.
Bananas !
Schoolbus.
Automonteurs doen hun werk hier op straat. Olie aftappen ? Dat spettert gewoon in het rond in een te klein bakje.
Met ezel en wagen door het drukke verkeer.

Vrienden van Dutch Traveljunk

Gwen Gehl maakt overhéérlijke taarten in alle soorten en maten. Onderstaande chocolade taart is gemaakt voor échte “sjlokmoele” gezien de vulling van chocolade ganache en Zwitserse meringue botercrème. De topping van allerlei chocolade stukjes zorgt er voor dat het water in jouw mond loopt !

Kijk even op haar pagina en bestel gewoon lekker die taart 🎂. Man gönnt sich ja sonst nichts 😜.

FB:

https://www.facebook.com/gwen.gehl

Instagram:

https://instagram.com/gwengehl?utm_medium=copy_link

Email Gwen:

Gwengehl@hotmail.com

2 gedachten over “Cairo 🇪🇬

  1. Geweldige reis.
    Heb het een paar keer moeten lezen.
    Erg indrukwekkend, heel mooise foto’s met een prachtig verslag.
    Liefs mam😘

Geef een reactie