De beklimming van de Dom van Keulen

Parkeren

Mocht je de Kölner Dom bezoeken dan raad ik deze parkeerplaats aan. Het is overdekt en met camera’s bewaakt. Je kunt achteraf betalen en de Dom ligt op 6 minuten afstand lopen. Vanaf de parkeerplaats loop je door de groene Trankgasse naar de Kölner Dom. GPS parkeerplaats: 50.9421725, 6.9617255.

Trankgasse

De Trankgasse is mooi zachtgroen verlicht met 84 energiebesparende LED-spotjes en maakt deel uit van het kunstproject “Licht gegen Angsträume”. Erboven ligt het centraal station.

De Dom

Toen we op de snelweg net wegrestaurant Frechen (D) waren gepasseerd zagen Angelica en ik in de verte de indrukwekkende Dom van Keulen al hoog boven de stad uit steken. Een mooi stukje Europese gotische architectuur en met meer dan zes miljoen bezoekers per jaar is dit een van de meest populaire toeristische attracties in Duitsland. We beklommen niet alleen een van de twee imposante torens maar zagen ook de waardevolle relikwieën die in de Schatkamer waren tentoongesteld.

In 1248 werd de eerste steen van de huidige kerk gelegd en eeuwenlang duurde de bouw er van. Toen het monument in 1880 eindelijk werd voltooid, was het met twee torens van 157 meter hoog het hoogste gebouw ter wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kathedraal ernstig beschadigd door de geallieerde bombardementen maar hij overleefde het gelukkig wel. Wat we niet wisten is dat Duitsland wereldwijd op de derde plaats staat qua aantallen Unesco-erfgoederen. Met 51 werelderfgoederen staan ze na Italië zelfs op de tweede plek in Europa (!) en de Kölner Dom is er ene van.

De beklimming

Ik meende gelezen te hebben dat er een lift was die ons al een stuk naar boven zou brengen. Ik zei nog tegen Angelica dat we de eerste trappen even zelf moesten lopen tot de etage waar de lift begon. Via een smalle wenteltrap in de noord toren begonnen we aan de klim. Na 10 trappen hadden we het geloof in een lift al opgegeven. Daar stonden we dan: Angelica net hersteld van Corona en nog zonder energie en ik herstellende van een flinke jichtaanval maar nog altijd pijn aan mijn rechtervoet. “Doet ie het of doet ie het niet 🎶 ?”. Hoppa, niet lang zeiken maar gewoon doen. De Dom is 157 meter hoog maar het uitzichtsplatform ligt op 97 meter. Hiervoor moesten we 532 treden lopen (ik heb ze geteld). Nét iets meer als de trappen naast de Wilhelminaberg (508 treden). Maar boven stond voor ons een mooie verrassing te wachten: we liepen tussen het eeuwenoude klokkenspel door en zagen de verfijnde mechaniekjes die deze reusachtige klokken deden luiden.

De Trankgasse
Voor de Kölner Dom zit altijd wel een kunstenaar met krijt te tekenen.
We hadden vandaag geluk. De Dom stond niet in de steigers. Een unicum !
Dwars door de gewelven geboord en dan krijg je dit mooie beeld !
Het klokkenspel.
Mooi uitzicht over de Rijn.
Hoger dan dit punt konden we helaas niet.
Mooi panorama van de Rijn die Keulen in tweeën splitst.
Uitzicht over de kerstmarkt.
De laatste loodjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.