Stedelijk museum, Museumkwartier Amsterdam

Het was in de jaren ‘80 eigenlijk not done voor een gymnasiast om het vak “tekenen” in je eindexamenpakket op te nemen maar toch had ik het gedaan. Naast Wiskunde II, Natuurkunde, Latijn, Nederlands en Engels mocht deze jongen zijn kunsten op het witte doek laten zien. Niet dat ik er veel van bakte maar ik vond de kunstgeschiedenis die bij het vak tekenen hoorde interessanter dan dat gekriebel met potloden in 86 puntdiktes. Zo bezocht ik al op jonge leeftijd het Stedelijk museum in Amsterdam. Ik weet niet meer zeker of dit vanuit school was georganiseerd of dat ik met de Tienertoerkaart hier naar toe ben gegaan. In ieder geval vond ik destijds het Stedelijk interessanter dan het Rijksmuseum. Ook vandaag zag ik kunst van verschillende kunstenaars uit verschillende tijden. Zoals bijvoorbeeld de Violist van kubist Marc Chagall uit 1913 maar ook een werk van de in Ghana geboren El Anatsui, een van de bekendste levende Afrikaanse kunstenaars. Sinds eind jaren negentig maakt hij wandsculpturen van duizenden aluminium flessendoppen, aan elkaar bevestigd met koperdraad. En dan mega groot ! Ook zag ik een bar met klanten met een wekker als hoofd. Kunstenaar Kienholz maakte zijn stamkroeg The Original Beanery in Los Angeles na. De bar ruikt naar ammoniak (vroeger echte pis), vettige bitterballen, bier en sigaretten. Gewoon, zoals een kroeg moet ruiken.

Allemaal kunst waarbij je je kunt afvragen of het wel bij kunst hoort. Maar hoort de flikflak nu bij sport of hoort het in een circus thuis ? Gelukkig bepaal je zelf wat je kunst vind. De een vindt het mooi, de ander lelijk. Ik vond het interessant 🧐.

Op weg naar het Stedelijk museum kwam ik langs het Rijksmuseum.
De jaarlijkse schaatsbaan voor het Rijksmuseum.
Stedelijk museum.
Ushering in banality ontworpen door Jeff Koons.
Powerplay Anna Uddenberg.
In the World But Don’t Know the World van El Anatsui.
Detail van hierboven.
Trappenhuis museum.
Kantine museum.
Mooi trappenhuis.
Begane grond museum.
Het wandtapijt van Mercedes Azpilicueta.
Detail van het wandtapijt van Mercedes Azpilicueta.
De violist van kubist Marc Chagall uit 1913.
Femme nue devant le jardin. Schilderij van Pablo Picasso.
Der Agitator van George Grosz.
Raysse tableau à haute tension door Elaine Sturtevant.
The Beanery door Edward Kienholz.

Pieter Cornelisz Hooftstraat

Als je het museumkwartier uit loopt staat je zo op de P.C.Hooftstraat. Ik wilde even kijken of ik twee showbizznarcisten die elkaar met dure tasjes door de straat trekken, zou tegenkomen. Stel je voor: Patty Brard en Vanessa lachend hand in hand, geheel in hun rol.

Armani gynpen: 860€. Binnen een maand kapot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.