Pinautomaten bijvullen in El Salvador ðŸ‡¸ðŸ‡»

Onderweg van Antigua (Guatemala 🇬🇹) naar Suchitoto in El Salvador 🇸🇻 stopte de bus even bij een tankstation bij de plaats Santa Ana. Hier ging ik even naar de wc en ik maakte daarna meteen gebruik om wat kleine versnaperingen te kopen. Pinnen bij de kassa ging hier niet maar gelukkig was er een pinautomaat in de buurt. Helaas moest ik even wachten want de procedure om de automaat bij te vullen was nét in gang gezet. Imagine: de geldwagen werd begeleid door zeker vijf zwaarbewapende guards met ieder een dikke gun in hun knuisten. Daarbij werden ze nog ondersteund door twee man van het leger die even lijp keken als de guards zelfs. Dag 1 in El Salvador, 30 jaar na de burgeroorlog is het nog altijd niet echt veilig in dit land. Met een aantal moorden van 65 per 100.000 inwoners steekt dit toch wel schril af tegen de 1,5 moorden per 100.000 inwoners in Europa.

Leden van Mara Salvatrucha MS13

De meeste overvallen op geldwagens worden trouwens gepleegd door gangleden van MS13 oftewel de Mara Salvatrucha, door de FBI aangemerkt als de gevaarlijkste bende in noord-Amerika met alleen al in de VS méér dan 60.000 actieve leden. Het cijfer 13 verwijst naar de 13 seconden die het inwijdingsritueel duurt. Tijdens dit ritueel wordt het aspirant-lid door de zittende bendeleden helemaal naar de tyfus gemept met stokken. Daarna begint “La vida por Mara”. Als je er uit wilt stappen kom je op een dodenlijst. De minimumleeftijd om mee op pad te gaan roven is acht jaar. Dus nét na je heilige communie kun je je carrière op het verkeerde pad al beginnen. De overheid deelt momenteel zware celstraffen (12 jaar) uit aan bendeleden die opgepakt worden op basis van hun tattoos. Ze hoeven dan nog geen misdaad gepleegd te hebben. Gewoon op basis van een tattoo krijg je al celstraf (plan Harde Hand). Hieronder een paar foto´s geleend van Internet (ben niet malle Pietje)

Wheel-spikes

Ik besloot met een blikje cola in mijn hand zo’n roofoverval eens vanaf een bankje te gaan zitten afwachten. Iets wat je normaal in films ziet kon nu wel eens werkelijkheid worden. Vroeger werden de geldwagens bijna standaard bij het uitrijden al overvallen. Het was zó erg dat de regering besloot om Coca Cola wagens te gaan inzetten om de pinautomaten bij te vullen. Deze waren immers niet verdacht. Tussen de blikjes cola zou dan de geldtas verstopt worden. In El Salvador zie je in iedere vrachtwagen een zwaarbewapende bewaker op de bijrijdersstoel zitten met de gun rechtop staand tussen zijn benen. Of die vrachtauto nu diesel vervoert of tropisch hardhout: er zit een bewaker naast. Als je naar de velgen kijkt dan zie je dat er een setje messen op is gemonteerd (wheelspikes). Deze messen zijn vlijmscherp. Als een vrachtwagen geramd wordt dan zal het rechterwiel van de overvalwagen helemaal aan flarden gesneden worden door die messen. De messen steken soms een halve meter uit dus het is ook even uitkijken met oversteken. Wil je je benen niet tot aan je knieën machinaal geamputeerd hebben: wacht dan gewoon op groen ✅ 😎

Als deze vrachtauto van de zijkant wordt geramd dan snijden de messen de banden kapot van de andere wagen.

Suchitoto

Suchitoto is een  koloniaal stadje met veel culturele en historische rijkdom. Al wandelend door de geplaveide straten zag ik de pannendaken van klei, de prachtige balkons, de gekleurde pittoreske huizen en deuren die herinnerden aan een rijk koloniaal verleden.

Calles de Suchitoto.
Iglesia Santa Lucía Suchitoto.
Verse jus !
Eten op straat.
Coffeeshop Suchitoto Casa de la Abuela.
Meer van Suchitoto.

2 gedachten over “Pinautomaten bijvullen in El Salvador ðŸ‡¸ðŸ‡»

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.