Hum, het kleinste stadje ter wereld.

Een stad ?

Tijdens onze Balkan-reis kwamen we langs dit middeleeuwse dorpje. Alhoewel niet echt letterlijk er langs. We moesten een half uurtje omrijden en over hele smalle weggetjes naar dit afgelegen dorpje in het achterland van Istrië rijden. Het lieflijke Hum is volgens de legende door reuzen gebouwd uit rotsen die waren overgebleven na het bouwen van andere steden in de vallei van de rivier de Mirna. Aldus de tekst op een bordje ter plaatse. De basiscontouren van het huidige Hum dateren uit de 11e eeuw toen hier het kasteel werd gebouwd. Hum heeft sinds de Venetiaanse periode in de 16e eeuw stadsrechten en wordt dan ook de kleinste stad ter wereld genoemd. We zagen een stadsmuur, een stadspoort, een begraafplaats, twee kerken, een restaurant en enkele woongebouwen. In die tijd waarschijnlijk een reden om Hum een stad te noemen. Een stad met momenteel 22 inwoners (!).

Entree

Binnenkomend door de 11e eeuwse stadspoort zagen we meteen het oude stadspaleis. Al slenterend door de historische stenen steegjes, langs de eeuwenoude herenhuizen en kerken, waanden we ons terug in de middeleeuwen. We zagen zelfs twee B&B’s liggen dus we zouden hier ook kunnen overnachten wauwww (!).

Wiet in de voortuin haha.
Verlaten treinstation.
Luchtfoto van Hum (van internet geplukt).

2 gedachten over “Hum, het kleinste stadje ter wereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.