Lisboa, Portugal 🇵🇹

Lissabon

Vanmorgen waren we al om 07:00u vertrokken zodat we op tijd in de hoofdstad Lissabon waren. Deze stad is één van de oudste en mooiste steden van Europa en staat misschien net in de schaduw van Parijs, Berlijn en Londen maar de gezellige straatjes, authentieke gele trams en kleurrijke architectuur zorgden ervoor dat Lissabon een schitterende ervaring bij ons achterliet. Van hier uit vertrokken eeuwen geleden de Portugese ontdekkingsreizigers om zeilend over zee er achter te komen dat de aarde rond was. Op vandaag lukt dat helaas niet meer. Beveiliging op zee is véél te streng. Hulde aan het bedrijf dat die beveiliging regelt tegen die duizemensen die iedere dag richting de rand van de aarde koersen om foto’s te maken als bewijs dat de aarde plat is. Hell of a job die push-backs. Zo, het sarcasme weer mijn keel uitgerocheld vandaag 😊😉.

Santa Justa Lift

Om twee buurten met elkaar te verbinden werd een 45 meter hoge lift gebouwd geïnspireerd op de Eiffeltoren. Tót 1902 moesten de inwoners van Lissabon iedere dag met een zak aardappels die steile heuvel omhoog banjeren.

Pink Street (Rua Nova do Carvalho)

Vroeger de hoerenbuurt maar nu een uitgaansgebied met cafés, bars en een mooie roze straat die nog verwijst naar de tijd dat de dames van de lichte zeden hier hun knaken verdienden.

Tram 28

Al sinds 1901 rijden gele, elektrische trams door Lissabon. Inmiddels zijn ze op veel routes vervangen door bussen en de metro. Maar zes tramlijnen, vooral over steile hellingen en door krappe straatjes, rijden nog steeds. Op vijf van de zes lijnen stap je in een vintage, vooroorlogs tramstel. Tram 28 is de bekendste !

Toren van Belem

De toren van Belem is een voormalig afweermechanisme en later (1519) een door water omgeven gevangenis.

Estátua do Marquês Sá da Bandeira

Choquinhos à Algarvia (inktvis).

Praca do Comercio

Op dit indrukwekkend grote plein konden Angelica en ik ons goed voorstellen hoe hier in de 16e eeuw de schepen werden gelost als ze van hun expeditie in de beide Amerikas terug kwamen. De spullen werden op de kade gelegd en meteen gesorteerd. Daarna werden de spullen overgeladen op karren die weer getrokken werden door Lusitano-paarden uit de noordelijke districten van Portugal. Bij de Arco da Rua Augusta werd in die tijd belasting geheven waarna je er door heen mocht. Nu, 500 jaar laten liepen we over diezelfde weg -nu een winkelboulevard- naar het centrum van Lissabon. Verbeelding kan zo leuk zijn.

Op dit plein werd van alles te eten aangeboden.
Arco da Rua.

Amalfa portas do sol

In de eeuwenoude Alfama-wijk zagen we een van de oudste en meest fotogenieke plekjes van Lissabon in de stad. Het staat bekend om zijn smalle, steile en kronkelende geplaveide straatjes. We zagen meerdere schilderachtige uitkijkpunten die ons een panoramisch uitzicht gaven op nabijgelegen kathedralen, de klassieke rode daken en de rivier de Taag. Hier was het eventjes mijn tijd om kiekjes te maken😊.

Doors of Lissabon

Vanaf onze eerste dag in Portugal bewonderde ik de voordeuren. Nu staan we in Lissabon en ook hier zijn ze heel mooi. Gelukkig voor mij zijn ze overal en hoef ik niet mijn best te doen om interessante deuren te vinden. Je loopt een bocht om pats boem, je ziet er weer ene 😊.

Escadinhas da Saúde Martim Moniz

De ‘gezondheidstrappen’ gaan 32 meter heel steil omhoog. Nu hebben ze roltrappen gebouwd om Martim Moniz met het kasteel te verbinden. Gelukkig maar haha.

Martim Moniz Square

Martim Moniz was een beroemde nobele man die, zoals de legende gaat, het kasteel van Lissabon redde van de Moorse bezetting tijdens de Reconquista van 1147, door zijn leven te offeren. Dit deed hij door zijn lichaam tussen de zware kasteeldeuren te stoppen waardoor de Moren het niet konden sluiten. Hierdoor konden de Christelijke soldaten het kasteel heroveren en zo ontstond de geboorte van het land Portugal

Praça da Figueira

Hier liepen we over een groot plein in de wijk Baixa Pombalina. De mooie pastelkleurige huizen vielen ecbt op.

Praça Dom Pedro IV

Dit plein is al sinds de middeleeuwen een van de belangrijkste pleinen van de stad. Vroeger stond het bekend als een plaats van executies en stierengevechten.

Duiven in bad.

Campo das Cebolas

In de 13de eeuw werd op Campo das Cebolas een dagelijkse groentemarkt gehouden. Het is ook uit deze tijd dat het plein zijn naam dankt.

Teatro Nacional D. Maria II

Teatro Nacional Dona Maria II is een prachtig gebouw. Het staat op een zeer historische locatie en in een van de meest prestigieuze delen van de stad.

Internacional Design Hotel

Het moderne, trendy Internacional Design Hotel bevindt zich op een fantastische locatie aan de zuidkant van het Rossio-plein in het centrum van Lissabon.

Rua Augusta winkelstraat

De Rua Augusta is de bekendste en belangrijkste winkelstraat van Lissabon. Hier zagen we hoe een Engelsman die niet wilde betalen in de boeien werd geslagen.

Street Art Bordalo II

Elevador da Glória

Elevador da Glória is een knalgele tram die mensen voor 3,80€ vervoert over de steile klim van het Praça dos Restauradores in Baixa naar het naburige Bairro Alto.

Café Nicola.
De wachten zijn hier vriendelijker dan op Buckingham Palace😂.

Padrão dos Descobrimentos

Het Padrão dos Descobrimentos is een monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers die in de 15de en 16de eeuw de wereld hebben verkend.

Parque das Nações

Parque das Nações is een stadsvernieuwingswijk aan de Taag. Parken met openbare kunst verbinden opvallende moderne gebouwen zoals het Camões Theatre en het gigantische Oceanarium van Lissabon.

Jardim da Alameda dos Oceanos.
Iberian Lynx by Bordalo II.
Rizoma van Antony Gormley.
Pavilhão Atlântico (MEO Arena).
Gare do Oriente.
Vasco da Gama brug.

Vrienden van Dutch Traveljunk

Loop eens binnen bij de vrienden van Dutch Traveljunk. Lekker gezellige restaurantjes en kroegjes. Altijd wel wat te doen 🙂

Local’s, Sittard

https://www.locals-sittard.nl/

Eetcafé San Blas, Schin op Geul

https://www.facebook.com/eetcafesanblas

Café the Groove, Sittard

https://www.facebook.com/cafethegroove

Gastrobar Olijf, Sittard

https://www.facebook.com/olijfsittard

Restaurant MEDS

https://www.restaurantmeds.nl/

2 gedachten over “Lisboa, Portugal 🇵🇹

 1. Prachtig allemaal. Wat een gebouwen
  Mondriaan en Anton Pieck hebben daar vast inspiratie opgedaan. Vooral de schilderingen van de voordeuren🤩
  Je komt gewoon niet uitgekeken.
  Heerlijk om door die kleurrijke straten te slenteren en nog een tramritje te maken.
  Mooier kan het niet.
  Veel liefs en nog fijne dagen
  Mams🥰

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.