Óbidos & Nazaré, Portugal 🇵🇹

Middeleeuws stadje Óbidos

Ik heb dus totaal geen moeite om over een hangbrug op 750 meter hoogte te lopen maar als ik over een stadsmuur als deze moet lopen krijg ik knikkende knieën. Waarschijnlijk vanwege het feit dat er geen houten leuning aanwezig is en dat ik dan gewoon eventjes te pletter kan lazeren of zo. Dan gaat het echt stapje voor stapje. Het uitzicht over het landschap is echter geweldig en we waanden ons echt even terug in de tijd. Van bovenaf lijkt zo’n dorpje met die terracotta kleur dakpannen altijd wel leuker. Na een wandeling over de stadsmuur liepen we ook even door de straatjes van dit middeleeuwse dorpje. De kinderkopjes en witte huizen bedekt met bloemen zijn heel erg sfeervol. In het enigszins toeristische dorpje vonden we nog leuke winkeltjes waar men handgemaakte spulletjes verkocht. Ook waren er enkele restaurantjes waar genoeg volk over de vloer kwam. Het eten in Portugal is sowieso heel lekker, de porties zijn groot en de prijzen zijn ongeveer de helft van in NL. Hier dus geen Sonja Bakker Lockdown Club Sandwich met zuurdesem brood met een schijf augurk voor 18,50€ maar normaal goed vreten. Ik vertelde Angelica dat ik er heel slecht tegen kan als mensen hun bordje niet leeg eten. Verschrikkelijk. Géén honger en toch mee gaan uit eten omdat ze anders niks te doen hebben. Zo vertelde ik dat ik eens drie joekels van tigerprawns van iemands bord heb gepikt. Die meid (ik kende haar) had geen honger maar maakte wél een foto van haar bord welke ik daarna terug zag op haar instagram. Zónder overigens haar betalende date te taggen. Ze had één tigertje gegeten en daarna wilde ze naar huis. Tussen het afrekenen en het afruimen door greep ik mijn kans door de overgebleven drie tigertjes van haar bordje op de mijne te wippen. Lekker man ! En nu gaan we naar ‘s werelds hoogste golven in Nazaré !

Praia do Baleal Sul

Santuário de Nossa Senhora da Nazaré

De hoogste golven ter wereld in Nazaré

De Hawaiaanse surfer Garrett McNamara werd in 2011 wereldwijd bekend toen hij in ‘Praia do Norte’ (het strand bij de vuurtoren) de op dat moment grootste golf ter wereld surfte. Hij won de Billabong XXL Global BigWave Award en kwam tevens in het Guinness Book of World Records. Sindsdien trekken big-wave surfers van over de hele wereld tijdens het winterseizoen naar Nazaré om het op te nemen tegen deze monstergolven. Het record staat nu op naam van de Duitser Sebastian Steudtner met een golfhoogte van 26.21 meter (3 huizen hoog !) Dit is te danken aan het grootste ravijn onder water in Europa met een diepte van maar liefst 5000 meter waardoor het snel ondiep worden van de zeebodem ervoor zorgt dat de golf omhoog wordt gestuwd.

Angelica en ik waren er tijdens het zomerseizoen waarin de golven wat rustiger waren. Desalniettemin konden we vanaf de vuurtoren genieten van een prachtig uitzicht en vonden we in de vuurtoren een leuk surfmuseum waar surfboards van verschillende big-wave surfdudes mét knotje hingen.

Foto even gepikt van het net om een indruk te geven hoe hoog de golven hier in de winter zijn. Hieronder een video van het record.

Klooster van Alcobaça

Dit klooster uit de 12e eeuw staat in een klein stadje zo groot als Sittard. De grond werd beloofd aan de cisterciënzers als de slag tegen de Moren zou worden gewonnen. Zo geschiedde. Daarna werd op de grond dit mega klooster gebouwd. Heel mooi om te zien en zeer zeker van de binnenzijde heel indrukwekkend. Dit klooster behoort tot de zeven wonderen van Portugal en staat op de Unesco-lijst.

Hele hoge middenbeuk.
De graftombe van koning Peter I van Portugal.

Vestígios do Forte

Het schiereilandje bereikten we door over één enkele rijbaan te rijden. Best grappig want zowel links als rechts van de straat stond zeewater en de straat zelf lag vol met aangespoeld zand. Het zou me niet verbazen dat bij een storm de bevolking afgesloten werd van de bewoonde wereld. Op het eilandje liggen enkele B&B’s, een restaurantje en we zagen enkele vissers die met deze wind wel zorgden voor de nodige spanning want als ze zouden vallen….. 💀

Slechts één weg gaat er heen. Links en rechts de zee.

Vrienden van Dutch Traveljunk

Loop eens binnen bij de vrienden van Dutch Traveljunk. Lekker gezellige restaurantjes en kroegjes. Altijd wel wat te doen 🙂

Local’s, Sittard

https://www.locals-sittard.nl/

Eetcafé San Blas, Schin op Geul

https://www.facebook.com/eetcafesanblas

Café the Groove, Sittard

https://www.facebook.com/cafethegroove

Gastrobar Olijf, Sittard

https://www.facebook.com/olijfsittard

Restaurant MEDS

https://www.restaurantmeds.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.