Videotheken

Herinner me net die acties voor alle videotheekhouders uit Nederland in 1996. Om hun business te beschermen riepen ze het Nederlandse volk op om géén gratis films te gaan downloaden via piratensites als Kazaa, Napster en Limewire maar gewoon video’s te blijven huren in hun eigen videotheek. Er lag in die tijd immers geen pot van 16 miljard euro om de videotheekhouders uit te kopen. Wim Kok was de lul. De arme man had het allemaal gedaan. Op de Dam stond het volk te roeptoeteren en het Museumplein knalde uit zijn voegen. Wat een eensgezindheid en moederliefde. Op de bruggen boven de snelwegen stonden mensen met de Nederlandse vlag ondersteboven. Die werden in die tijd voor het vijfdubbele van wat een gewone vlag kostte, verkocht. Wisten die mensen in die tijd veel dat je hetzelfde effect kon bereiken door de Nederlandse vlag gewoon een halve slag te draaien.

Nostalgie

Onze videobandcultuur moest tegen elke prijs beschermd worden. Je kon niet zomaar over een stukje nostalgie heenstappen. Op een zaterdagavond met zijn tweeën voor vijf gulden zo’n gehuurde Betamax ‘betonblok’ in die gleuf jassen. Wat een tijden. Als puber op je fiets met kapotte handremmen gingen we gewoon met windkracht 12 een videobandje huren. Niets was te gek. Stiekem wel even fluks op de pornoafdeling tussen je vingers door kokhalzend naar Duitse ‘harige Mösen’ kijken hoorde er gewoon bij. Wij hadden vroeger geen pornhub of X-hamster. Wij keken naar Tirolervideos of als het té hard regende om op en neer te fietsen, keken we naar een tenniswedstrijd met het gekreun van Gabriela Sabatini. Zelfde strakke effect.

Videotheek

Bij ons in Sittard stond zo’n jongen achter de balie. Hij had een setje voortanden alsof hij zijn hele pubertijd flesjes coca-cola er mee had open gemaakt. Daarbij had hij zo’n rare tik. Hij knipperde steeds met zijn linkeroog. Als hij knipoogde zag het uit alsof hij zo’n klein herseninfarctje had. Hij gaf altijd tips welke video’s hij wel vet vond. Zijn advies was vaak ruk. Konden we weer terug voor een andere film. Voor nop ruilen mocht in die tijd nog. Er werd ook niet gezeurd of zo. Kutfilms kijken hoorde er gewoon bij. Daar deden we niet moeilijk over. Nog altijd beter dan dat Joop van den Ende -gif op TV dachten we dan. Nu heb je mensen die een blender kopen en in reviews gaan lopen zeiken dat ie kabaal maakt. En die hoeven geen twee keer een half uur door de stromende regen te fietsen !!

Levenswerk

Iedere uitbater van zo’n videotheek had veel geld geïnvesteerd in zijn zaak. Dit was zijn levenswerk. Zijn zoon van 10 zou de zaak later gaan overnemen. Nu mocht hij van zijn pa al de videobanden achter in het magazijn gaan opzoeken en deze in de lege videodoos stoppen. Dit was een familiebedrijf wat nog generaties lang zou kunnen doorgaan. Het volk dat protesteerde stond volledig achter de videotheken en zweerden op hun kinderen dat ze nog liever 15 i.p.v. 5 gulden per band wilden betalen dan dat ze gratis films zouden gaan downloaden of in de toekomst zo’n goedkoop abonnementje zouden gaan nemen op een channel met een ruim aanbod aan films. Dat zou immers hypocriet zijn en mensen die protesteren zijn niet hypocriet. Ben je mal. Dat zou hetzelfde zijn als je anno 2022 voor de boeren aan het protesteren bent voor een eerlijke koteletprijs en tegelijkertijd aan het zeuren bent dat de supermarktprijzen zijn gestegen. Nee, dat doen protest-wappies niet. Ben je mal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.