Lithuania 🇱🇹

Druskininkai

In de oude Sovjet-Unie had men een voorliefde voor kuuroorden. Het schijnt dat alle Sovjetarbeiders tenminste twee weken per jaar gebruik moesten kunnen maken van de sanatoriums van het land. In het stadje waar we een halte hadden was het heel popi bij Sovjetburgers die uit Litouwen of Wit-Rusland kwamen om hier lekker te komen badderen. In de Sovjet-tijd werden veel sanatoriums gebouwd volgens de toen heersende moderne regels zoals de foto hieronder laat zien. Op zijn hoogtepunt ontving Druskininkai maar liefst 400.000 jaarlijkse bezoekers, die vanuit alle hoeken van de Sovjet-Unie hier naartoe kwamen. Hotel Pušynas was misschien wel de meest opvallende van Druskininkai’s spahotels uit het Sovjettijdperk. Dit hotel met 66 kamers werd in 1982 geopend. Het deed ons een beetje denken aan een enorme, betonnen dennenappel. Helaas heeft het hotel de Corona-tijd niet overleefd maar wel 40 jaar lang mensen vermaakt.

Hotel Pušynas.
Hotel Pušynas.
Church of Saint Mary’s Scapular.
Church of Saint Mary’s Scapular.
Church of Saint Mary’s Scapular.
Mooie houten huizen.
Vanuit Polen de grens over bij Dusznica 🇵🇱.
Toch maar de tolvrije wegen nemen. Ze liggen er praktisch naast en je ziet leuke dorpjes.

Totempalen

Onderweg zagen we om de zoveel kilometer houten beelden. Achter elke naam, elk meer, elke heuvel en elk dorp in de Baltische staten schuilt wel een verhaal of een legende. Deze gebeeldhouwde totempalen stellen scénes voor uit die volkslegendes en daarbij zijn Litouwers natuurlijk erg dol op houtsnijwerk.

Mooie houten huizen.
Overal zagen we houtsnijwerk.
Entreehokje van een park.
Houten totempalen die we vooral bij landbouwakkers zagen.
En nu van dichtbij.
Boer op weg naar huis met het stro.

Vilnius

Mindaugas brug over de Neris rivier.
Margutis Paas ei in de Pylimostraat.
Schommelen boven de beek.
Het héle popi straatje Pilies street waar kunstenaars hun koopwaar aanbieden.
Vrublevskis bibliotheek.
Ook zagen we moderne woonwijken.
Ingang restaurant Pilies street.
Pilies street.
Angel of Užupis.
Teksten in het Nederlands ???
Helaas ook achterbuurten in Sovjet-stijl.

Graffiti in Vilnius

Her en der zagen we leuke graffiti op huizen en flatgebouwen aangebracht.

St.Casimir kerk

De kapel werd volgens het bordje naast de deur in barokke stijl tussen 1623-1636 gemaakt door Italiaanse kunstenaars om de zilveren sarcofaag van de heilige Casimir te huisvesten.

St.Anna kerk

Hier stonden Angelica en ik voor een 500 jaar oude gotische kerk waarvan men zegt dat Napoleon er tijdens zijn verovering van het land, verliefd op werd. Volgens de legende is de kerk zo mooi dat Napoleon hem wilde afbreken en in Parijs weer wilde opbouwen.

Kathedraal van de Ontslapenis van de moeder Gods

De belangrijkste orthodoxe kerk van Litouwen gebouwd in 1346.

Allerheiligenkerk

De kathedraal van Vilnius

De kroningen van de groothertogen van Litouwen vonden plaats in deze kerk. In de crypten en catacomben liggen veel beroemde mensen uit de Litouwse en Poolse geschiedenis begraven.

Demonstratie tegen de inval van Rusland 🇷🇺 in Oekraïne 🇺🇦. We kregen een vlaggetje om mee te doen.

Bankbiljet gebouw in Kaunas

In de tweede stad van Litouwen zagen we een gebouw ontworpen in de vorm van een gigantisch bankbiljet van 1000 Litouwse litas. De glaspanelen zijn allemaal beplakt met stickers. Één gigantische puzzel om de juiste sticker op het juiste raam te plakken. Je zult maar ene verkeerd plakken dacht ik meteen. E.e.a. heeft te maken met de introductie van de euro in dit land. Lang verhaal.

Monument van de slachtoffers van het facisme in Kaunas

Tijdens de tsarentijd in Rusland werd dit fort gebouwd. Tijdens de Sovjet-tijd deed het fort dienst als doorvoerhaven van mensen naar de Goelag en daarna maakten de Nazi’s er gebruik van om hier tussen de 35.000-40.000 joden dood te schieten. Vóór de Tweede Wereldoorlog telde de Litouwse Joodse bevolking 220.000. Nu in 2022 zijn er nog maar 3200. Het monument herinnert aan de slachtpartij van de nazi’s.

Wie ziet me staan ?

Campings

Downtown Forest Hostel & Camping 🏕 🇱🇹

We kwamen hier op de camping mensen tegen die een hondje bij zich hadden die de hele dag niets anders in zijn hoofd had dan rempetempen. Hij schuurde zijn Willem overal tegen aan en met dichtgeknepen ogen liet hij dan na een tijdje zijn melk lopen. Zijn baasje pakte ook wel eens zijn geliefde neukbeer uit de caravan die hij dan meteen in zijn nek beet en erop tekeer ging als een volslagen idioot. Als hij dan klaar was pakte zijn baasje de neukbeer af en legde hem weer te drogen op de bovenste plank in de caravan. Als hij het batskonijn uit de doos haalde sloeg hij echter helemaal op tilt. Die pakte hij tussen zijn tanden en zwaaide er zolang mee rond totdat zijn Willem goed in zijn vel zat en daarna batste ie het hele pluche naar de tering. ‘Daar mag ie maar vijf minuten per dag op anders fuckt ie zich regelrecht de hondenhemel in’, vertrouwde zijn baasje me toe. Ik vroeg hem of er geen pilletjes op de markt waren om zoiets af te remmen. Pardoes dacht ik aan het verwijderen van mijn vastzittende urinesteen uit mijn urineleider van een poosje terug. Zo met zo’n apparaatje door je Willem via de blaas door je urineleider naar je nieren. Ook een garantie om het wjippen even uit te stellen 😩

Camping Klaipedos 🇱🇹

08:00u. Net wakker 💤. 09:00u vertrekken we iedere dag. Uitslapen: no way !
Op handen gedragen 😊.
Naar de douche 🚿.

Vrienden van Dutch Traveljunk

Loop eens binnen bij de vrienden van Dutch Traveljunk. Lekker gezellige restaurantjes en kroegjes. Altijd wel wat te doen 🙂

Todo Diferente Car Rental Dubai

Met Nestor heb ik rondgereisd door Guatemala, Honduras, el Salvador, Nicaragua en Costa Rica. Hij woont nu met zijn gezin in Dubai en verhuurt luxe limousines. Wil je eens lekker een dagje rondkarren in één van onderstaande wagens neem dan even contact met hem op via het contactformulier door op de website hieronder te klikken.

Local’s, Sittard

https://www.locals-sittard.nl/

Eetcafé San Blas, Schin op Geul

https://www.facebook.com/eetcafesanblas

Café the Groove, Sittard

https://www.facebook.com/cafethegroove

Gastrobar Olijf, Sittard

https://www.facebook.com/olijfsittard

Restaurant MEDS

https://www.restaurantmeds.nl/

NOUS – Petits Lofts B&B van Angela & Kay Steuns

https://www.facebook.com/NOUSlofts.France

Een gedachte over “Lithuania 🇱🇹

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.