Kernraket lanceerbasis Plokštinė 🇱🇹

Toen we met ons busje door de omgeving met rustige meren en dichte, groene bossen van het Žemaitija National Park tuften hielden Angelica en ik het niet voor mogelijk dat vanaf 1962 vanuit hier binnen vier minuten west-Europa in de as gelegd kon worden middels vier R-12 Dvina kernraketten 🚀.

Geheim

De Sovjetregering deed er alles aan om de constructie te verbergen voor de Verenigde Staten en Europa en liet gedurende drie jaar alleen ’s nachts transport van materialen toe. Om het project in een kleine kringetje te houden en te veel aandacht te vermijden, groeven soldaten om de beurt het gigantische complex in teams van vijf man. In 1978 ontdekten Amerikaanse verkenningsteams eindelijk deze locatie maar toen stonden er al vier jaar geen raketten meer.

Op zoek naar de silo’s

Momenteel doet de site dienst als museum en konden we een beetje rondneuzen op dit terrein. Van een afstand waren de vier joekels van luiken te zien waaronder vier 30 meter lange silo’s schuil gingen. Iedere silo bevatte een kernraket met een dodelijke lading. We daalden een trap omlaag en kwamen in een onderaards gangenstelsel terecht waar niet alleen militaire operators woonden maar natuurlijk ook werkten. Zo was er een telefonist die continu bij de hot line met het Kremlin moest blijven want vooral in de jaren ‘60 kon iedere seconde een belangrijk telefoontje plaatsvinden. Ik moest tijdens de zoektocht naar de silo’s goed op Angelica letten want zij verdwaalt nog in een telefooncel. We konden elkaar gemakkelijk kwijt raken in dit labyrinth van gangen.

R-12 Dvina kernraket.
Ingang lanceerstation.
Luchtdoelraket.
Krantenartikels uit jaren ‘60.
Dwarsdoorsnede lanceersilo.
Slaapkamer operators.
Operator die op bevel van Moskou de sleutel moest omdraaien (start lanceerprocedure).
Operator die op bevel van Moskou de sleutel moest omdraaien (start lanceerprocedure).
Propaganda.
Propaganda.
Kartonnen instructieborden wat te doen bij contaminatie.
Kartonnen instructieborden wat te doen bij contaminatie.
Meetapparatuur.
Kijkje in de kernraketlanceersilo.
Kijkje in de kernraketlanceersilo.
Zo kortbij stonden de kernraketten.

Vrienden van Dutch Traveljunk

Vrienden van Dutch Traveljunk. Lekker gezellige restaurantjes en kroegjes of een betrouwbaar adresje waar je altijd terecht kunt.

Todo Diferente Car Rental Dubai

Met Nestor heb ik rondgereisd door Guatemala, Honduras, el Salvador, Nicaragua en Costa Rica. Hij woont nu met zijn gezin in Dubai en verhuurt luxe limousines. Wil je eens lekker een dagje rondkarren in één van onderstaande wagens neem dan even contact met hem op via het contactformulier door op de website hieronder te klikken.

Local’s, Sittard

https://www.locals-sittard.nl/

Eetcafé San Blas, Schin op Geul

https://www.facebook.com/eetcafesanblas

Café the Groove, Sittard

https://www.facebook.com/cafethegroove

Gastrobar Olijf, Sittard

https://www.facebook.com/olijfsittard

Restaurant MEDS

https://www.restaurantmeds.nl/

NOUS – Petits Lofts B&B van Angela & Kay Steuns

https://www.facebook.com/NOUSlofts.France

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.