Hill of Crosses ðŸ‡±ðŸ‡¹

Hier stonden we dan bij hét symbool van het Litouwse nationalisme. Vanuit het stadje Siauliai waren we hier naar toe gereden en zagen al vanuit de verte de 100.000 kruisen bovenop een heuvel. In de 14e eeuw tijdens hun onafhankelijkheidsstrijd tegen de Teutoonse ridders verschenen reeds de eerste kruisen op deze berg als een soort verzet tegen de bezetting en als verlangen naar onafhankelijkheid en een eigen land.

Eigen land

Als ik ooit een eigen land zou beginnen dan zou het bier op zaterdagavond maar één euro gaan kosten en alle dagen van de week onbeperkt spareribjes eten voor een tientje. Dat stond dan gewoon in mijn grondwet en mijn minister van ‘spijs en drank’ moest iedere dag verslag aan me uitbrengen zodat ik een juist beeld kon vormen of iedere burger wel genoeg gesnaaid en bier gezopen had. En als vlag zou ik ene kiezen die je alle kanten op kan laten draaien zonder dat er wat veranderd. Want zeikmutsen houd je toch altijd en zodoende zou ik die geen kans geven om de vlag ondersteboven te hangen. Zoals de vlag van Japan 🇯🇵 bijvoorbeeld. Maar dan met een gele punt i.p.v. een rode. Alsof je in een beker bier kijkt.

Informatiebordje

Ah kijk, een informatiebordje. Ik hou van informatiebordjes. Ik voel me na het lezen altijd slimmer. Tijdens een boerenopstand tegen de Russische bezetting in 1831 ontstond de gewoonte om kruisen te plaatsen om de vermisten en gevallenen te herdenken. In 1895 stonden 150 grote kruisen op deze plek en in 1940 tijdens de Duitse bezetting waren het er al 400. Tijdens de Sovjetbezetting van 1944 tot 1991 groeide het aantal kruisen naar de 1000. Gedurende de ‘rode’ tijd werden de heuvel en zijn kruisen driemaal platgewalst door de Russen. Ondanks deze pogingen om een einde te maken aan de symboliek van de site, begonnen zowel de lokale bevolking als de pelgrims opnieuw met het oprichten van kruisen. Nu wij hier staan zouden er méér dan 100.000 kruisen op de heuvel staan maar volgens mij zijn het er één miljoen.

Vrienden van Dutch Traveljunk

Vrienden van Dutch Traveljunk. Lekker gezellige restaurantjes en kroegjes of een betrouwbaar adresje waar je altijd terecht kunt.

Todo Diferente Car Rental Dubai

Met Nestor heb ik rondgereisd door Guatemala, Honduras, el Salvador, Nicaragua en Costa Rica. Hij woont nu met zijn gezin in Dubai en verhuurt luxe limousines. Wil je eens lekker een dagje rondkarren in één van onderstaande wagens neem dan even contact met hem op via het contactformulier door op de website hieronder te klikken.

Local’s, Sittard

https://www.locals-sittard.nl/

Eetcafé San Blas, Schin op Geul

https://www.facebook.com/eetcafesanblas

Café the Groove, Sittard

https://www.facebook.com/cafethegroove

Gastrobar Olijf, Sittard

https://www.facebook.com/olijfsittard

Restaurant MEDS

https://www.restaurantmeds.nl/

NOUS – Petits Lofts B&B van Angela & Kay Steuns

https://www.facebook.com/NOUSlofts.France

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.