Estonia 🇪🇪

Rond 17:00u passeerden we de grens van Letland 🇱🇻 en Estland 🇪🇪 bij Ainaži. Controles bij de douane zijn er niet meer omdat beide land ook Schengenlanden zijn. Hierdoor konden we lekker doortuffen. Even later zagen we boven de koude Oostzee een heel mooi kleurenspel (zie foto onder). Al snel vonden we een camping 🏕 waar we de koude nacht konden doorbrengen.

Douane bij Ainaži 🇱🇻.

Okta Centrum AS, Rapla

De jaren ‘70 was een periode van nieuwe architectonische ontdekkingen in de Sovjet-Unie. Toen Estland in 1991 weer onafhankelijk werd trokken de Russen zich terug uit Estland en kwam dit kantorenpand steeds meer leeg te staan. In 2015 werd het uitgeroepen tot nationaal cultureel monument als een geweldig voorbeeld van architectonisch bouwkunst in Sovjetstijl.

Maarjamäe Memorial Complex, Tallinn

Beetje raar monument omdat hier voor een symboliek is gekozen die de bolsjewistische troepen die stierven in de strijd tegen het onafhankelijke Estland, herdenkt. Even naar ons land vertaald: in het park in Sittard staat een reusachtig monument ter nagedachtenis van alle nazi’s die gevallen zijn in hun strijd tegen de bevrijders van Nederland.

Soviet Statue Graveyard, Tallinn

Vlakbij onze camping bij de Pirita-haven vonden we deze beelden: overblijfselen uit het lang vervlogen Sovjet-tijdperk. We zagen Sovjet-figuren zoals Joseph Stalin en een gigantisch hoofd van Vladimir Lenin. Het park herinnert aan het leven in Estland tijdens de Sovjetbezetting. Na de val van de Sovjet-Unie werden alle beelden die herinnerden aan de bezettingstijd door het volk van hun sokkels getrokken en vonden hier hun laatste rustplaats.

Vladimir Lenin.
Vladimir Lenin.
Joseph Stalin.
De beelden staan naast dit filmmuseum.

Linnahall, Tallinn

Hier stonden we op een overblijfsel van de Olympische Zomerspelen in Moskou in 1980. De zeilevenementen werden destijds gehouden in het door de Sovjet-Unie bezette Estland. De Sovjet-Unie wilde hier de wereld hun meesterschap over het storten van beton laten zien. Tegenwoordig is het verlaten en wordt het vooral bezocht door graffitikunstenaars en nieuwsgierige toeristen zoals wij. Op de zaterdagen -zoals vandaag- worden hier frisbee-wedstrijden georganiseerd.

Iedere zaterdag frisbee wedstrijd in de stad. Iedere week doen zo’n 800 mensen mee.
Blik op de Oostzee.

Fortress Patarei, Põhja-Tallinna

In begin 18e eeuw gebouwd om te dienen als keizerlijk zeefort en uiteindelijk te eindigen als een Sovjetgevangenis.

Plasje doen met zijn tweeën ??

Seaplane Harbour, Tallinn

Deze niet meer gebruikte hangar voor watervliegtuigen uit 1917 werd omgebouwd tot dit vette Estse museum voor maritieme geschiedenis.

Viru Gate, Tallinn

De Viru-stadspoort maakte deel uit van het verdedigingssysteem van de stadsmuur van Tallinn, gebouwd in de 14e eeuw. Om Tallinn binnen te komen moest men hier tol betalen.

Hellemann Tower and the city wall, Tallinn

De Hellemann-toren uit 1410, vlak bij de Viru-stadspoort is een van de vele torens langs de stadsmuur die we hebben beklommen. Momenteel staan er om het oude centrum nog 26 van die torens. Eenmaal boven in de toren aangekomen hadden we een aantal behoorlijk indrukwekkende uitzichten over de stad.

St. Catherine’s Passage (Katariina Käik), Tallinn

Slenterend door de St. Catherine’s Passage (Katariina Käik), kregen we echt het gevoel hoe de mensen hier in de middeleeuwen rond hebben gelopen. We moesten goed opletten om niet op ons gezicht te gaan want het straatje en het klinkerwerk is 500 jaar oud (!).

Meistrite Hoov, Tallinn

Deze rustige binnenplaats van de oude stad was eeuwen geleden het werkterrein van ambachtslieden. Ook nu zagen we op het erf ambachtswinkels en het gezellige café Chocolaterie de Pierre waar we een lekkere lunch hadden.

The Raeapteek (Town Hall Pharmacy), Tallinn

Ze had een rood jurkje aan. Beetje moeilijk om met woorden te omschrijven. Ze liet niet écht een hoeren-vibe op ons los maar ze stond ook ver van maagdelijkheid af. Ze leunde een beetje tegen de voordeur aan zodat we slechts met de grootste moeite binnen kwamen. De oudste apotheek van Europa (1422) waarin we stonden had vroeger een ander concept dan de apotheken van tegenwoordig. Je ging er heen voor lekker te kletsen over koetjes en kalfjes en dronk er je potje bier of thee. Als je ging afrekenen pakte je nog snel je medicijnen mee. Zeker in de tijd tussen 1581-1911 (330 jaar) toen de apotheek tien generaties lang in het bezit van één familie was schijnt het hier één gezellige boel te zijn geweest. Ik zag een oude prijslijst zodat ik een beetje kon opmaken wat men zoal verkocht in de 17e eeuw. De prijslijst bevat 54 verschillende soorten water, 25 soorten vet, 32 balsems, zo’n 100 verschillende oliën en ontelbare zalfjes en medicinale drankjes. Daarnaast waren er bijzondere goederen als verbrande bijen, hengstenhoeven, verbrande egels, regenwormolie, platgeslagen kikkers, geblancheerde hondengezichten en menselijk vet. Zowat alles wat je in die tijd op je bakkes kon smeren hadden ze in voorraad. Maar ze verkochten er in die tijd ook buskruit, tabak en snoepjes. In principe één grote Winkel van Sinkel. Het leven in Tallinn begon hier in deze apotheek.

Raekoja plats, Tallinn

Lopend over het marktplein moesten we goed uitkijken waar we onze voeten neerzetten. De klinkers liggen heel ongelijk en met een paar bier achter je kiezen zou je hier gegarandeerd onder uit gaan. Het grote plein staat in de schaduw van de Tallinna raekoda, een groot Gotisch gebouw uit de 13e eeuw. Aan de randen van het grote plein zagen we allemaal middeleeuwse restaurantjes in kleurrijke pasteltinten.

Dit meisje verkocht gebrande amandelen.
Graffiti aan brengen door de plaatselijke jeugd.

Patkuli viewing platform, Tallinn

We moesten even klimmen maar dan hadden we -op die lelijke kraan na- een héél mooi uitzicht over de historische stadskern.

Nazi-stuff in Cornet antiquariaat

Tja. Net zoals in België is e handel in nazi-stuff niet verboden. Nieuwsgierig als we waren doken we een winkeltje in welke bestierd werd door een echtpaar op leeftijd. Ze maakten zich niet meteen los van hun stoel. Logisch ook. Gezien de extreem hoge prijzen op de etiketjes kwam hier meer kijkvolk dan kopers. 600 euro voor een originele SS-kentekenplaat. Originele dolken en Lüger-pistolen. Hier lag de big shit van bijna 100 jaar oud uit een tijd die we allemaal niet hadden willen meemaken. Hier lag voor een kapitaal aan historie !

http://www.cornet.cc

Telliskivi Creative City, Tallinn

Hier kwamen we terecht in de bloeiende artistieke gemeenschap die Tallinn te bieden had. Vroeger een industrieel complex maar een aantal jaar geleden in zijn geheel over geleverd aan de grillige ideeën van de kunstenaarsgemeenschap van Tallinn. Hier vonden we een heerlijke plek om wat vrije tijd te doden. We zagen veel restaurants, cafés en winkels , zelfs een tweetal treinstellen waarin je kon eten.

Locomotive Restaurant Peatus.
Locomotive Restaurant Peatus.
Plassen op de wc in de trein.

Campings

We lagen op een camping in de haven. Niet de mooiste locatie maar welke hoofdstad heeft een camping in het centrum ?? ’s Morgens was het even lopen naar de wc en douchen konden we pas na 09:30u als een lunchroom open ging. Aan de achterzijde van de zaak was een doucheruimte met superlekkere douches en zelfs een saunagedeelte waar je voor nop in kon.

Vrienden van Dutch Traveljunk

Loop eens binnen bij de vrienden van Dutch Traveljunk. Lekker gezellige restaurantjes en kroegjes. Altijd wel wat te doen 🙂

Todo Diferente Car Rental Dubai

Met Nestor heb ik rondgereisd door Guatemala, Honduras, el Salvador, Nicaragua en Costa Rica. Hij woont nu met zijn gezin in Dubai en verhuurt luxe limousines. Wil je eens lekker een dagje rondkarren in één van onderstaande wagens neem dan even contact met hem op via het contactformulier door op de website hieronder te klikken.

Local’s, Sittard

https://www.locals-sittard.nl/

Eetcafé San Blas, Schin op Geul

https://www.facebook.com/eetcafesanblas

Café the Groove, Sittard

https://www.facebook.com/cafethegroove

Gastrobar Olijf, Sittard

https://www.facebook.com/olijfsittard

Restaurant MEDS

https://www.restaurantmeds.nl/

NOUS – Petits Lofts B&B van Angela & Kay Steuns

https://www.facebook.com/NOUSlofts.France

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.