Riga 🇱🇻 

Met of zonder rochel, je ziet het nog steeds en iemand die vlak voor ons liep maakte zich er ook schuldig aan: zo’n welgemikte fluim op de eeuwenoude kasseien uiteen laten spatten. Leg hem daar maar neer. Waarschijnlijk ergens diep in hem zat nog die middeleeuwse pruimtabak kauwende keuterboer die zijn zuur verdiende maaginhoud wilde beschermen tegen nicotine en zijn fluim bewaarde voor het middeleeuwse centrum van Riga. Of zou het een vorm zijn van territoriumbescherming zoals een hond om zich heen zeikt om de rest van het dorp te laten ruiken waar hij zijn ‘vlaggetjes’ heeft neergezet ? Maar goed, met een grote boog er om heen gelopen en we maken ons er niet meer druk meer om. Kijk, het Corner House van Riga 😊 !

The Corner House, Riga

Toen we langs dit mooie Art Nouveau-gebouw op de hoek van de straat in het centrum van de Letse hoofdstad Riga liepen hadden we niet gedacht dat hier jarenlang een voormalig Lets hoofdkwartier van de meedogenloze geheime politie van de KGB had gezeten. Velen hebben altijd gemeend dat de Baltische staten zoals bijvoorbeeld Letland altijd één pot Sovjet-nat is geweest. Dit is dus niet waar. De bevolking van de meeste Sovjet-republieken is continu in de tegenaanval gedaan middels protesten en geheime terreur. Er ging geen dag voorbij of er was wel ergens een klein groepje aan het protesteren tegen de Sovjet-machthebbers. Dit nieuws bereikte het westen nooit. Wij wisten dit niet. Nu we hier staan wordt het me pas duidelijk wat zich hier bijna 50 jaar achter het ijzeren gordijn heeft afgespeeld. De KGB vestigde zich hier in het Corner House en begon mensen op te roepen om zich te melden als de KGB vond dat ze daar reden toe hadden. Een tip van een jaloerse buurman kon al leiden tot dagenlange martelingen en een kogel in je hoofd in de executiekamer op de begane grond. Een vorm van martelen was het in cellen proppen van tientallen gevangenen zonder water terwijl de kelder op ongeveer 85 graden werd gestookt. In 1991 herwon Letland eindelijk zijn onafhankelijkheid en in 2012 werd een deel van de ruimte heropend als museum zodat wij vandaag het geheime hoofdkwartier van de meedogenloze KGB konden zien.

Art Nouveau-district

In deze wijk was ik jaren geleden al eens geweest maar toen regende het. Vandaag was het schitterend weer. In totaal staan in heel Riga zo’n 800 Art-Nouveau/Jugendstil-herenhuizen maar de meest indrukwekkende staan in Alberta iela en  Elizabetes iela. Op zowat iedere gevel zagen we enorme bas-reliëfs met motieven van allerlei dingen zoals planten, dieren of gebouwen. Ook zijn er overal winkeltjes waar allerlei producten met Art Nouveau-motieven kunt kopen.

Ambassade van Oekraïne.
Ambassade van Oekraïne.
Even lunchen in een kleine lunchroom.

Cathedral of the Nativity of Christ

Deze kathedraal werd tussen 1876 en 1883 gebouwd in de periode dat het land deel uitmaakte van het Russische rijk. Binnen mocht ik niet fotograferen maar ik heb het toch maar gedaan om geen ruzie met mezelf te krijgen. Vind dat altijd zo erg als je ergens geen foto’s van mag maken. Waarom dan niet ? Ik doe er niemand kwaad mee. Er liggen geen geheimen opgeslagen en de kerk is openbaar dus iedereen mag er naar binnen. Zeker weer een of andere drogreden dus daarom heb ik maar een paar leuke foto’s gemaakt. In het begin van de jaren zestig sloten de Sovjetautoriteiten de kathedraal en veranderden het gebouw in een planetarium. Gewoon omdat ze bang waren dat mensen zich bij elkaar gingen pakken. De kathedraal is gerestaureerd sinds Letland in 1991 weer onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie.

The Freedom Monument Brīvības piemineklis

Het vrijheidsmonument is tussen 1931 en 1935 tijdens de eerste onafhankelijkheid van Letland gebouwd. Het is gebouwd ter herdenking aan de Letse soldaten die zijn gesneuveld in de Letse Onafhankelijkheidsoorlog (1918-1920). Het monument overleefde de Sovjet-bezetting tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

St Peter’s Church

Gelukkig hadden ze een liftje in deze kerk. Ook door Riga is het net zoals in Tallinn best moeilijk lopen met al die ongelijk liggende kasseien. Een aap breekt zich hier nog zijn poten. Volgens een bordje bij de ingang stamt de kerk uit 1209. Boven in de spits was een platform waar we een 360°-uitzicht hadden over de hele stad en de Daugava rivier.

Uitzicht op de Daugava rivier.
Uitzicht op de Daugava rivier.
Uitzicht op de Daugava rivier.
Old town.

House of the Black Heads

Dit is een van de mooiste gebouwen die we tegen kwamen in Riga. Het oorspronkelijke gebouw werd in de 14e eeuw gebouwd voor de Brotherhood of Blackheads, een gilde voor ongehuwde kooplieden, reders en buitenlanders in Riga. Het gebouw werd door de Duitsers tot een ruïne gebombardeerd tijdens Operatie Barbarossa en de overblijfselen werden in 1948 door de Sovjets gesloopt. Het werd tussen 1996 en 1999 herbouwd met geld afkomstig uit een fonds. Het ligt op het Stadhuisplein welke ook volledig is herbouwd.

House of the Black Heads (rechts).
Stadhuisplein.

Jauniela (New Street)

Dit straatje was een populaire filmbestemming voor Sovjetregisseurs. Gezien de rijkdom aan Gotische en barokke architectuur deed dit straatje ze vaak denken aan het rijke westen. Voor Sovjetregisseurs die films maakten waarin shots in voorkwamen waarin bijvoorbeeld mensen over straat liepen in een west-Europese stad dan kwamen ze naar dit straatje toe aangezien in de Sovjettijd filmen in een echte west-Europese stad praktisch onmogelijk was.

Restaurant Rozengrāls

Oooooverheerlijke originele middeleeuwse gerechten gegeten (wild boar pot roast en pork shank) in the Authentic Medieval Restaurant Rozengräls in hartje Riga. Bij de ingang lag een ingehuurde bedelaar te smeken om een aalmoes. Via een dikke houten deur kwamen we in een oeroude hal. We daalden daarna eerst een 800 jaar oude trap af en kwamen toen uit in de kelders onder het gebouw. Hier was het restaurant gedeelte. De bediening liep rond in traditionele kledij en er werd live muziek gespeeld op instrumenten van destijds. Zelfs de limonade was gemaakt van zelfgemaakte appelsap, honing, munt en kaneel. Ook de deserts waren gemaakt van produkten van toen. Het restaurant bevindt zich in het centrum van het oude Riga aan de Rozena-straat. Leuk detail: in de grootste zaal van het restaurant met vier meter hoge bogen is nog steeds de enige waterput van Riga. De wc-deuren sluiten zich middels een mechaniekje met gewichtjes. Stond ik vijf minuten met die deur te spelen. Zo leuk !

Riga Cathedral Rīgas Doms

De Kathedraal van Riga was helaas gesloten dus ik kan er niet veel over vertellen behalve dan dat hier de zetel van de aartsbisschop van Riga zit.

The Three Brothers

Deze huizen vormen samen het oudste groepje woningen van Riga. We konden goed de ontwikkeling van de bouw zien. Het huis op nummer 17 was het oudste huis (eind 15e eeuw). De buitenkant van het gebouw bestond voornamelijk uit gotische versieringen. Het huisje ernaast op nummer 19 heeft een buitenkant uit 1646. De stijl van het gebouw vertoont invloeden van het Nederlandse maniërisme. Het laatste huisje op nummer 21 is in een barokke stijl gebouwd aan het einde van de 17e eeuw. Een schilder was bezig met het onderhoud.

Riga Central Market

Hier kun je nog groenten, fruit en vlees kopen rechtstreeks van de boerderij of een lekkere vers gerookte paling uit de zee. De centrale markt van Riga aan de oevers van de rivier de Daugava is leuk om een paar uurtjes kapot te slaan. Het is niet alleen een van de grootste markten in Oost-Europa qua oppervlakte maar ook een van de drukst bezochte markten, aangezien er gemiddeld 80.000-100.000 mensen per dag winkelen. Oorspronkelijk werden de hangars gebruikt voor militaire zeppelins in te zetten maar later werden ze omgebouwd tot marktlocaties. We moesten wel uitkijken voor zakkenrollers want je zag ze gewoon loeren naar onze beurzen.

Het is 17:00u dus alle vis kan voor de helft weg.
De hallen gefotografeerd vanaf de St.Peters kerk.

Vrienden van Dutch Traveljunk

Vrienden van Dutch Traveljunk. Lekker gezellige restaurantjes en kroegjes of een betrouwbaar adresje waar je altijd terecht kunt.

Todo Diferente Car Rental Dubai

Met Nestor heb ik rondgereisd door Guatemala, Honduras, el Salvador, Nicaragua en Costa Rica. Hij woont nu met zijn gezin in Dubai en verhuurt luxe limousines. Wil je eens lekker een dagje rondkarren in één van onderstaande wagens neem dan even contact met hem op via het contactformulier door op de website hieronder te klikken.

Local’s, Sittard

https://www.locals-sittard.nl/

Eetcafé San Blas, Schin op Geul

https://www.facebook.com/eetcafesanblas

Café the Groove, Sittard

https://www.facebook.com/cafethegroove

Gastrobar Olijf, Sittard

https://www.facebook.com/olijfsittard

Restaurant MEDS

https://www.restaurantmeds.nl/

NOUS – Petits Lofts B&B van Angela & Kay Steuns

https://www.facebook.com/NOUSlofts.France

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.