Suwałki Gap, Lithuania 🇱🇹

Suwałki corridor

En daar stonden we dan in de Suwałki corridor tussen Litouwen en Polen. Hier is de afstand tussen de Russische exclave Kaliningrad en het pro-Russische Belarus (Wit-Rusland) het kleinst. Momenteel is dit -op het huidige oorlogsfront na- één van de tricky gebieden in Europa die zomaar kan veranderen in een gewapend conflict tussen Rusland en de NAVO. Op dit moment houdt de NAVO zijn hart vast omdat men bang is dat de Russen dit gebied gaan aanvallen. Niet echt een gebied om te gaan rondreizen maar we móesten hier oversteken om van Litouwen naar Polen te kunnen gaan. Sinds midden juni heeft Litouwen de Russen verboden om materiaal en goederen via de spoorlijn te verplaatsen die loopt van Minsk in wit-Rusland via Litouwen (NAVO) naar Kaliningrad (Rusland). Rusland is hier woedend over en zinspeelt op wraak in welke vorm dan ook.

Korte video grens Rusland-EU

Stukje geschiedenis

We staan hier eigenlijk in een heel dunbevolkt gebied direct ten zuidwesten van de grens tussen Litouwen en Polen. Het heeft een groot strategisch en militair belang sinds Polen en de Baltische staten toe zijn getreden tot de NAVO. Vóór die tijd was het minder belangrijk omdat Litouwen tijdens de Koude Oorlog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie en het communistische Polen behoorde tot het door de Sovjet-Unie geleide Warschaupact. De zorgen van de NAVO over de Suwałki-kloof nam toe na 2014, toen Rusland de Krim annexeerde en de oorlog in de Donbas begon. Deze zorgen namen verder toe nadat Rusland Oekraïne binnenviel in februari 2022. Deze zorgen waren voor het bondgenootschap aanleiding om zijn militaire aanwezigheid in het gebied te vergroten en een wapenwedloop is sindsdien aan de gang. De Britten verdedigen Estland, de Canadezen Letland en de Duitsers bewaken Litouwen. Stel dat Rusland de corridor aanvalt en in bezit neemt dan zijn de drie Baltische staten afgesloten van de rest van de NAVO. De russen kunnen dan hun gang gaan nadat ze Estland, Letland en Litouwen bezet hebben. Stel dat Poetin van plan is de oude Sovjet-Unie in ere te herstellen dan heeft hij de grootste obstakels al gehad. De rest van de oud-Sovjet republieken als Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Kazachstan, Kirgizië, Moldavië, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan zijn dan ‘kinderspiel’.

Drielandenpunt

Het drielandenpunt Rusland-Litouwen-Polen bij Vištytis markeert het noordwestelijke uiteinde van de Suwałki-kloof. Rusland bevindt zich achter het groene hek, terwijl de grens van Litouwen voorzien is van een hek met prikkeldraad met hele scherpe mesjes. De oblast Kaliningrad is een zeer zwaar gemilitariseerd gebied dat de beste strijdkrachten herbergt die Rusland tot zijn beschikking heeft. Kaliningrad is het hoofdkwartier van de Baltische Vloot en het hoofdkwartier van het 11e Legerkorps (Russische marine). Naast de vele legereenheden staan er ook de Iskander-raketten die kernwapens kunnen dragen. In Kaliningrad liggen 60 kernkoppen.

Achter het hek bevindt zich Litouwen 🇱🇹.
Waarschuwingsbord in de corridor tussen Litouwen en Rusland.
Kijkend op Rusland.
We staan in Polen, rechts is Litouwen en links is Rusland.
Twee meter van Rusland vandaan. De Russische grenswachten konden ons zien.
Op deze foto wordt ons afgeraden onze voeten niet op Russisch grondgebied te zetten.
De corridor tussen de EU en Rusland.

Vištytis, het gespleten dorp

Vištytis is een Litouws dorpje want precies op de grens ligt van Litouwen en Rusland. Daar waar de Russische bewoners tabak gingen kopen in NAVO-land Litouwen zo gingen Litouwse bewoners de grens over om aardappelen te kopen in Rusland. Tot de inval van Rusland in Oekraïne. Een groot hekwerk werd midden op straat gezet zodat zowel Russen als Litouwers niet meer met elkaar konden buurten. De gemeenschap werd gespleten. Ze kunnen alleen nog maar zwaaien naar elkaar.

Een groot hekwerk splijt de gemeenschap.
Verlaten huizen.

Treinstation Vilnius

Natuurlijk konden we het niet laten een bezoekje te brengen aan het treinstation van Vilnius. Hier passeren Russische passagiers die naar Kaliningrad gaan. Ze mogen helaas niet uitstappen, alle uitgangen zijn gebarricadeerd en op het perron staan hoge hekken. Sinds de oorlog in Oekraïne is er ook Russische dreiging in de Baltische landen, met Litouwen voorop. Het land heeft een tijdje geleden de doorvoer van bepaalde goederen op zijn grondgebied tussen Rusland en de Russische enclave Kaliningrad, aan de Oostzee, verboden i.v.m. de Europese sancties. Natuurlijk wekte dit de nodige woede op in het Kremlin. Qua personenvervoer is er géén probleem en de trein stopt zelfs iedere dag in de Litouwse hoofdstad op het perron van het station van Vilnius. Tijdens deze pauze wordt de trein goed bewaakt zodat niemand kan uitstappen. Langs het spoor hangen vlaggen en spandoeken met de nodige anti-Rusland propaganda.

Voorzijde station.
Spandoeken naast het spoor.
Spandoeken naast het spoor.
Spandoeken naast het spoor.
Spandoeken naast het spoor.
Spandoeken naast het spoor.
Hekken voor de trapopgang.
Spandoeken naast het spoor.

Intimidatie in Riga

Als je als Russische diplomaat in Riga uit het raam van je ambtswoning kijkt kun je niet heen om de metershoge spotprent van Poetin. De Letse overheid wil hiermee iedere dag een signaal afgeven aan de Russische agressor. Natuurlijk kun je het ook als intimidatie zien. Wij moesten wel lachen om deze spotprent.

Vrienden van Dutch Traveljunk

Loop eens binnen bij de vrienden van Dutch Traveljunk. Lekker gezellige restaurantjes en kroegjes. Altijd wel wat te doen 🙂

Todo Diferente Car Rental Dubai

Met Nestor heb ik rondgereisd door Guatemala, Honduras, el Salvador, Nicaragua en Costa Rica. Hij woont nu met zijn gezin in Dubai en verhuurt luxe limousines. Wil je eens lekker een dagje rondkarren in één van onderstaande wagens neem dan even contact met hem op via het contactformulier door op de website hieronder te klikken.

Local’s, Sittard

https://www.locals-sittard.nl/

Eetcafé San Blas, Schin op Geul

https://www.facebook.com/eetcafesanblas

Café the Groove, Sittard

https://www.facebook.com/cafethegroove

Gastrobar Olijf, Sittard

https://www.facebook.com/olijfsittard

Restaurant MEDS

https://www.restaurantmeds.nl/

NOUS – Petits Lofts B&B van Angela & Kay Steuns

https://www.facebook.com/NOUSlofts.France

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.