Praag 🇨🇿

De Astronomische Klok op het Oude Stadsplein

Op het plein bij het middeleeuwse uurwerk uit 1410 waren Erik en ik samen met honderden andere toeristen. De apostelen die te voorschijn komen uit het uurwerk krijgen al hun aandacht. Dit spektakel op de oudste nog werkende astronomische klok ter wereld duurt niet eens een minuut. Volgens de legende werd de maker van het uurwerk in Praag, toen het klaar was, blind gemaakt opdat hij een dergelijk uurwerk niet meer zou kunnen maken voor een andere stad. Het astronomische uurwerk op het stadhuis in Praag geeft vijf tijden weer: de Midden-Europese Tijd, de ‘ongelijke uren’, de Boheemse of Italiaanse uren, de plaats van de zon in de zodiak of de dierenriem en de Sterrentijd.

Oudestadsraadhuis.
Astronomisch uurwerk van Praag.

Staroměstské náměstí (Oudestadsplein)

Vanaf het Oudestadsplein in het centrum van Praag konden we de markante, overheersende torens van de Tynkerk goed zien. De twee 80 meter hoge torens van de kerk bepalen het uitzicht van het Oudestadsplein. Het plein is sowieso heel mooi. Het is er weliswaar druk maar we merkten het niet omdat onze aandacht uit ging naar al die mooie middeleeuwse gebouwen.

Týnkerk.
Týnkerk op het Staroměstské náměstí.
Týnkerk op het Staroměstské náměstí.
Standbeeld van Johannes Hus.

Oude filmbeelden van vóór WOI

Křivoklát Castle

Onderweg naar Praag kwamen we dit kasteel tegen. Křivoklát is een van de oudste en belangrijkste kastelen van de Tsjechische koningen en prinsen, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 12e eeuw.

Křivoklát Castle.

Restaurant Anno Domini

Erik en ik wisten dat we hierheen wilden komen vanwege de inrichting ongeacht of het eten geweldig was of niet. We kregen een oude mantel voor over onze schouders en mochten plaatsnemen aan tafel. De sfeer was cool, ze draaiden middeleeuwse muziek op de achtergrond en overal zagen we middeleeuwse spulletjes. Ook het eten was wel in orde. Natuurlijk geen first class maar daarom zit je net in een middeleeuws restaurant toch ?

Na een lange,barre tocht op het paard zaten we verkleumd bij het open haardvuur bij te komen van de kou.

Oude centrum Praag

Hier zijn we gewoon een dagje door heen geslenterd. Beetje kijken, beetje eten, beetje snoepen, beetje bieren.

OD KOTVA kunstwerk van Andrej Margoč.
Kiekeboe !
Ontbijtje in het hostel.
Tussendoortje.
Even een paar biertjes drinken.

Karelsbrug (Karlův most)

Deze brug uit 1357 is toch wel een van de mooiste bruggen ter wereld. Eenmaal op de brug voelden we dat het leefde en bruiste en het uitzicht vanaf de brug was adembenemend mooi. Uiteraard waren we weer veel te laat zodat we de brug helaas moesten delen met massa’s toeristen.

Karelsbrug (Karlův most).
Karelsbrug (Karlův most) met Erik.

Praagse burcht

Eenmaal over de Karelsbrug gelopen kwamen we aan in de Praagse Burcht. Dit is een zeer groot complex van paleizen en kerken en tevens ook de grootste burcht ter wereld. De inwoners van Praag hebben heel wat geduld nodig gehad voordat de Sint-Vituskathedraal afgebouwd was. Door oorlogen zou het bijna 600 jaar duren voordat hij helemaal af was. In deze kathedraal liggen de kroonjuwelen, waaronder de kroon van koning Wenceslas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.