Galicië, Spain 🇪🇸

Kathedraal van Santiago de Compostela

We zagen heel veel pelgrims die een lange route achter de rug hadden, uitrusten op de keien van het Praza do Obradoiro-plein voor de kathedraal. Ze hadden het gehaald en waren uiteraard trots op hun prestatie. Mannen, vrouwen, jongens en meisjes lagen gestrekt helemaal voor Pampus. De één had een kortere route genomen dan de ander. Het lag er ook een beetje aan uit welke streek/land ze kwamen. Er waren verschillende routes die ze konden lopen, ook vanuit Nederland. De meesten hadden echter de Camino Francés gelopen. Dit was veruit de meest populaire route. Deze route begint in Saint-Jean-Pied-de-Port in het uiterste puntje van Zuid-Frankrijk. Veel wandelaars zien dit Franse dorp als hét startpunt van hun camino. Enkele deelnemers hadden de reis onderschat. Ze liepen vaak door heuvelachtig of bergachtig landschap. Een gemiddelde snelheid van 5 km per uur was dan niet haalbaar (men loopt gemiddeld 25 km/dag). Hier ging het om uithoudingsvermogen, niet om wie het eerst bij zijn overnachtingsplek zou zijn. De meeste lopers zagen we met een klein rugzakje van 35 tot 50 liter. Zodoende namen ze niet te veel mee. De ervaren wandelaars hadden een kledingset aan en tweede reservesetje zat in de rugzak. Ze zijn de hele dag bezig met de basis van het leven. Elke dag lopen, genoeg rust nemen, gezond eten en drinken, dit is alles wat telt. Sommigen vertrekken van een wat langere afstand en doen er zelfs drie maanden over. De meeste pelgrims vinden het ook leuk om samen met anderen onderweg te zijn. Je hoeft niet bang te zijn om alleen te gaan, want onderweg zijn ook genoeg andere pelgrims om te ontmoeten en mee op te trekken. Er zijn natuurlijk allerlei redenen om de tocht te gaan lopen. De een wilt gewoon lekker lopen en de ander wilt bijvoorbeeld boete doen of ziet het als een prestatie an sich. Er is veel te zien onderweg, qua natuur maar ook qua architectuur. Of als je het juist leuk vindt om met anderen te praten en verschillende verhalen te horen, is daar uiteraard genoeg tijd voor. Op de Camino kun je loskomen van je leven thuis en leren om te bouwen op mensen die je nog niet kent aldus een jonge man waar we even mee spraken. Want aanraden kon hij de Camino zeker. Een vakantie is niet het goede woord, het is een hele bijzondere reis die je maakt. Het is een hele lange wandeltocht, die je tegelijk zo lang of kort kan maken als je zelf wil. Je bent onderweg, en ieder komt wel zijn of haar eigen obstakels tegen, maar je hoeft helemaal niks. Behalve wandelen natuurlijk !

Ik mocht met deze sexy dame op de foto. Volgende week gaat ze trouwen :).

Cementerio de Cambados

We kwamen aan bij wellicht één van de van de mooiste begraafplaatsen in Spanje, gelegen op de bekende Monte de la Pastora. We zagen meteen al de gedeeltelijke verwoesting van de oude kerk als gevolg van een brand in de vijftiende eeuw. Wat nu rest zijn de overblijfselen van de oude parochiekerk van Santa Maria, patroonheilige van Cambados, een Romaanse kerk uit de 12e eeuw. We liepen door de ingang wat nu eigenlijk gewoon een smeedijzeren deur is. Vroeger scheen hier een dikke eikenhouten deur gezeten te hebben gezien de uitsparingen in de muren. De oude begraafplaats is niet alleen rondom de kerk maar ook in de kerk zelf zagen we veel graven. We liepen over het centrale gangpad en zowel links als rechts lagen mensen begraven. De grafversiering van de graven waren vrij sober en sommigen hadden alleen een stenen dekplaat. Het hele complex is in 1943 uitgeroepen tot Nationaal Historisch-Artistiek Monument.

Onze gratis overnachtingplek aan het strand (lees: wildkamperen wat eigenlijk hier niet mag).

Vrienden van Dutch Traveljunk

Loop eens binnen bij de vrienden van Dutch Traveljunk. Lekker gezellige restaurantjes en kroegjes. Altijd wel wat te doen 🙂

Local’s, Sittard

https://www.locals-sittard.nl/

Eetcafé San Blas, Schin op Geul

https://www.facebook.com/eetcafesanblas

Café the Groove, Sittard

https://www.facebook.com/cafethegroove

Gastrobar Olijf, Sittard

https://www.facebook.com/olijfsittard

Restaurant MEDS

https://www.restaurantmeds.nl/

2 gedachten over “Galicië, Spain 🇪🇸

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.