Hamburg 🇩🇪

Haven

Op de terugweg van Denemarken naar huis twee jaar geleden reden we midden door het havengebied van Hamburg, de op twee na grootste haven van Europa, na de haven van Rotterdam en de Antwerpse haven. Tijd voor er eens heen te gaan dacht ik toen nog. Ontelbare lampjes lichtten de hemel op en overal zag ik kranen die bezig waren met laden en lossen. Het was niet zo gemakkelijk om dichtbij te komen want alles is natuurlijk afgeschermd met hekken. Toch zag ik een gaatje om foto’s te maken.

Hamburger Speicherstadt

We liepen al een uur in de Speicherstadt, ’s werelds grootste pakhuiscomplex, gelegen in de haven van Hamburg. Het staat sinds 2015 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en werd gebouwd tussen 1883 en 1927. We zagen allemaal mooie hoge pakhuizen gemetseld met rode bakstenen in eenzelfde structuur. Her werden dus vroeger de schepen gelost en beladen. Prachtig om te zien hoe alles nog zo goed onderhouden is.

Sankt Nikolaikirche 

De toren kwam in 1874 gereed en was destijds met 147,3 m hoogte het hoogste bouwwerk ter wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kerk zo zwaar door de geallieerden gebombardeerd, dat men ze niet meer kon opknappen en men de laatste muurresten heeft afgebroken. De toren is blijven staan als een gedenkteken, een monument ter gedachtenis aan de verschrikkingen van de oorlog. Heel apart om er doorheen te wandelen. Vanuit de verte gezien dachten we nog: ‘eijj een kerk’, laten we daar eens naar binnen gaan. Helaas. Eenmaal aangekomen zagen we dit.

Elbphilharmonie

De Elbphilharmonie is een concertzaal in Hamburg en ligt aan de rechteroever van de Elbe in het stadsdeel HafenCity. Gelukkig konden we dichtbij parkeren en dit mooie moderne gebouw van binnen gaan bekijken. In totaal heeft het gebouw 800 miljoen euro gekost maar dan heb je ook wat. Via een 82 meter lange, gekromde roltrap kwamen we bij de toegang tot de foyer. De toegang is gratis maar dan mochten we wel maar eventjes naar binnen.

U-Bahnhof HafenCity

HafenCity Universität is een metrostation in het stadsdeel HafenCity en via de lijn U4 kwamen we hier terecht. Het leek wel ontworpen door een kunstenaar zo mooi was alles verlicht.

Flohschanze

De markt bij de oude veemarkthal zag erg gezellig uit. Normaal gezien wordt hier een buurtvlooienmarkt gehouden maar blijkbaar waren we op de verkeerde dag. Hier staan veel particuliere en professionele rommelmarkthandelaren die de gekste koopwaar aanbieden. Tijdens de rommelmarkt openen ook de buurtwinkels hun deuren zodat het één gezellige bedoeling is.

Flakturm IV

De Hamburg Flak Towers zijn twee grote luchtafweer- en luchtbeschermingsconstructies gebouwd in beton nabij de Hamburger Kirmis in St.Pauli. Hamburg werd tijdens de Tweede Wereldoorlog een doelwit voor geallieerde luchtaanvallen, mede doordat verschillende grote scheepswerven zoals Blohm & Voss, Howaldtswerke, Deutsche Werft en H.C. Stülcken Sohn, die veel van de Duitse onderzeeërs produceerden. De luchtafweertorens werden gebouwd met de inzet van duizenden buitenlandse en dwangarbeiders. Heden ten dage is het monumentale pand met vijf verdiepingen met een hoogte van circa 20 meter verhoogd en zit er een hotel, een fitnessclub, restaurants, een evenementen- en sporthal. Op het dak is groene beplanting aangebracht om het wat kleur te geven.

 Flakturm IV in April 1945

St.Pauli voetbalstadion

De poort stond open (!) dus glipten we snel naar binnen. Al snel werden we staande gehouden door een suppoost die best aardig reageerde. Hij zei: ‘verdorie, ik hoef die poort maar twee minuten open te laten en ze glippen al naar binnen. Alez, jullie mogen snel een paar foto’s maken en dan weer snel naar buiten’. Dit lieten we ons geen twee keer zeggen haha. Het Millerntor-Stadion staat in de wijk Sankt Pauli en hier speelt dus ook de voetbalcultclub FC St. Pauli welke in de 2. Bundesliga uitkomt. Het stadion ligt in de wijk Heiligengeistfeld, de rosse buurt van Hamburg. Het stadion heette eerst het “Wilhelm-Koch-Stadion”, maar omdat ze pas laat er achter kwamen dat Koch vroeger lid van de NSDAP was geweest hebben ze toch maar besloten de naam te veranderen in Millerntor-Stadion.

Tanzende Türme

Twee gebouwen aan de oostelijke ingang van de Reeperbahn in Hamburg staan ​​bekend als de Tanzende Türme. Ze werden in 2012 voltooid volgens de plannen van de architecten BRT – Bothe, Richter, Teherani en gefinancierd door de Strabag Group. Het gebouw omvat onder meer kantoorruimtes, restaurantjes, een radiostation en een nightclub onder in het gebouw. Het project op de plek van de voormalige bowlingbaan is door omwonenden bekritiseerd vanwege het contrast met het oude St.Pauli.

Panorama view haven

Alte Elbtunnel

De  Alter Elbtunnel  is een tunnel uit 1911 voor het verkeer onder de Elbe. De tunnel is bijna 450 meter lang en de bodem ligt 24 meter onder het maaiveld. Omdat de tunnel onder water werd aangelegd was tijdens de bouw overdruk in de werkkamers onder de rivier noodzakelijk. Voor de arbeiders was dit niet altijd goed en bij een snelle drukverandering kon de caissonziekte optreden.  Tijdens de bouw overleden drie arbeiders hieraan en 74 werknemers kregen aanzienlijke gezondheidsproblemen.

Alte Fishmarkt

Mijn ex-schoonmoeder kon helaas niet koken. Met de sigaret in haar mond stond ze boven haar potten en pannen het vlees, de aardappelen en spruitjes gaar te kijken. Voor mijn gevoel duurde dat een eeuwigheid. Toen het water uit het pannetje spruitjes was gedampt was het vlees zo hard gebakken dat je  er mee kon ijshockeyen. De spruitjes waren zo gaar gekookt dat ik ze bij wijze van spreken met mijn kont kon kauwen. Maar hier op de Alte Fishmarkt kon je héérlijke vis eten, hier werd alles vers bereid en de koks verstonden wél hun vak.

Fishmarkt in 1884.

Kontorhausviertel

Het Kontorhausviertel staat niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst. We konden gewoon alle gebouwen induiken en gingen op zoek naar de mooie trappen. In de Sprinkenhof gingen we zelfs nog met een werkende paternosterlift naar boven.

Chilehaus.
Sprinkenhof. GPS 53.54892 10.0035.
Paternosterlift in Sprinkenhof.
Sprinkenhof. GPS 53.54892 10.0035.
Sprinkenhof.
Hirschfeld-Haus. GPS 53.55197 9.99153.
Ballin Haus. GPS 53.548555, 10.002299
Mönckeberghaus. GPS 53.55182165337094, 10.000990242372.
Alsterthor. GPS 53.55255 9.99734.
Alsterthor. GPS 53.55255 9.99734.
Nordsternhaus. GPS 53.55008931435122, 9.99564302227.
Hulbehaus.

Hamburg Rathaus

Het Hamburger Rathaus is de zetel van de Hamburgische Bürgerschaft, het parlement van de Duitse deelstaat Hamburg. Het bevindt zich aan de Rathausmarkt centraal in de Altstadt. Het is waarschijnlijk het zesde raadhuis dat sinds de middeleeuwen op deze plek staat. Zeker de binnentuin was erg mooi om te zien.

3 gedachten over “Hamburg 🇩🇪

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.