Londen 🇬🇧

Eurostar trein

We vertrokken al vroeg met de trein van Sittard naar Rotterdam CS. Daar stapten we na de douanecheck over op de Eurostar 🚂, een trein die ons naar Engeland zou brengen. Via twee tussenstops in Brussel en Lille begon de trein zo’n drie kilometer voor de kust in te dalen naar een maximale diepte van 40 meter onder de zeebodem. Met een snelheid van 160 km/uur knalden we onder de Noordzee door en twintig minuutjes later roken we al de fish & chips 🇬🇧. Met onze creditcards en bankpasjes tikten we op de betaalpads van de metropoortjes en een half uurtje later stonden we in het zuid-westen van Londen voor onze B&B in West-Brompton dichtbij Stamford Bridge, het voetbalstadion van Chelsea, de club waar ex-Ajacied Hakim Ziyech nu speelt. Het is dan wel geen first class buurt maar eijj, wij hadden Maria die ons de deur open maakte. Maria was een mooie Italiaanse vrouw uit Turijn die op haar 20e haar hart verloor aan een Engelsman en aan zijn linkerbeen bleef plakken. Ze besloot haar land te verlaten om samen met haar grote liefde dit huis te gaan bewonen. Inmiddels was haar man jaren geleden overleden. Momenteel woonde ze samen met haar dochter van 70 in dit grote huis. Op haar 92e klom Maria op een hele rustige manier de trapjes omlaag om ons het appartement te laten zien. Ik vroeg haar nog om ons de sleutel te geven en dat we de weg wel zelf zouden vinden maar nee hoor, ze wilde alles zelf doen. We besloten haar te helpen en een hand in de rug te houden voor het geval ze onderuit zou gaan. Het ging natuurlijk allemaal niet zo snel meer maar ach, we hadden nog een uurtje voordat Frankrijk-Marokko begon ⚽️. Toen Maria drie kwartier later weer veilig achter haar eigen voordeur stond bedankte ze ons met de woorden:’ God bless you’. Lief 🥰.

Doei doei !
Samen met Sven en Tinka onderweg !
Londen St Pancras International railwaystation.
Londen St Pancras International railwaystation.
Sven past er net in.
92-jarige Maria, eigenaresse van de B&B.
Maria was slecht ter been dus even uitkijken.
Pizza, beer & Football ⚽️
Slaapkamer.
Hell’s kitchen.

The Blue Door Notting Hill Film

Herinner je je nog de helderblauwe deur van de flat van Hugh Grant in de film Notting Hill ? Ik heb ergens gelezen dat dat dus het echte huis was van de filmschrijver Richard Curtis. Alleen het interieur werd gefilmd op een andere locatie. Toen hij jaren later verhuisde werden de nieuwe eigenaren moe van alle aandacht die hun beroemde blauwe deur kreeg. Toeristen gingen gewoon te ver en krasten hun naam en andere berichten erop. De deur werd daarom geveild voor het goede doel en hij werd vervangen door een zwarte deur. Echter, vijf jaar geleden besloten de eigenaren om hem weer blauw te verven en vandaag stond ik er voor. Helaas géén spoor meer te zien van Julia Roberts haha. We wipten ook even binnen bij de bookstore waar ze elkaar leerden kennen.

Het moment dat Spike naar buiten komt.
De boekhandel waar William werkt als Anna Scott binnenloopt.

British Museum

Rosetta stone

De Rosetta-steen, de sleutel die oude Egyptische hiërogliefen ontgrendelde, is een van de beroemdste objecten van het museum. E staan drie talen op: het Egyptisch, het Demotisch en het Grieks. Omdat taalkundigen destijds het Grieks kenden konden ze middels deze steen de Egyptische hiërogliefen ontcijferen. Ineens ging een wereld voor historici open. Eindelijk konden ze de oudste beschaving op aarde leren begrijpen. Vroeger tijdens de Latijn-lessen van meneer Janssen op het Serviam had hij het er al over. Nu 37 jaar later zie ik de steen in het écht !

Sophilos Vase

Deze spectaculaire oud-Griekse kom en standaard van 2500 jaar oud zijn gemaakt om wijn vermengd met water te bewaren voor een feestmaal. Ze werden rond 580 voor Christus in Athene gemaakt. Het vat ontleent zijn naam aan de kunstenaar die het heeft gemaakt. Het is gegraveerd met de woorden ‘Sophilos made me’. Mijn lerares Grieks (juffrouw Brouns) had het wel eens over deze vaas. Één van de topstukken van het Britisch museum. Praktisch geheel ongeschonden heeft deze vaas 2500 jaar ontberingen overleefd. Bij ons thuis is de gemiddelde levensduur van een vaas zo’n 5-7 jaar.

The Parthenon Sculptures

Deze oude Griekse sculpturen, ongeveer 2500 jaar geleden uitgehouwen, sierden het Parthenon, een tempel op de Atheense Akropolis. De tempel was gewijd aan de godin Athena Parthenos, de beschermgod van Athene. Helemaal platgegooid werden we vroeger met deze beelden. Op iedere bladzijde stond wel een afbeelding van zo’n meneer. Opvallend was dat bij ieder beeld de piemel er af was gevallen of er ontbrak een flink stuk. Wellicht een gevolg van een dievegge met penisnijd.

Crouching Venus

Dit beeld, uit de tweede eeuw na Christus, is een Romeinse versie van een veel eerder Grieks beeld van de godin Aphrodite, of Venus voor de Romeinen. Het Griekse marmeren of bronzen origineel, nu verloren gegaan, werd misschien gemaakt tussen 200 en 100 voor Christus. Geweldig om te zien dat ook dit beeld gewoon de eeuwen heeft weten te doorstaan.

Bust of Ramesses the Great

Deze kolossale buste is van de Egyptische farao Ramses II, die regeerde van 1279–1213 v.Chr. Met een gewicht van maar liefst 7,5 ton maakte de buste ooit deel uit van een groter beeld dat in het Ramesseum stond, een tempel in Thebe (het huidige Luxor). Hier zijn we in december vorig jaar geweest.

The Ife Head

Dit koperen hoofd is waarschijnlijk zo’n 600 jaar oud. Er wordt aangenomen dat het hoogstwaarschijnlijk een heilige koning van het West-Afrikaanse koninkrijk Ife (Nigeria) afbeeld.

 Hoa Hakananai’a

Dit beeld, bekend als Hoa Hakananai’a, komt uit het ceremoniële dorp Orongo op Rapa Nui (Paaseiland). Het is een van de vele standbeelden, bekend als moai, waarom het eiland beroemd is. Ze dateren rond 1000-1200 na Christus.

Mummies

We zagen veel mummies liggen. Allemaal nog goed ingepakt zodat we niets roken.

Voorzijde museum.
Binnenzijde museum.
Mummie in lappendeken.
Sarcofagen.
Mummie.
Deze beenderen lagen in een kist.

Gebelein man

Deze persoon is 5500 jaar geleden in zijn linker schouderblad gestoken met een scherp voorwerp. Hierna is hij overleden. Hij is gevonden in het noorden van Egypte. Hij had gewoon nog zijn vel om zijn lichaam. Perfect geconditioneerd in het hete zand waar ze hem hebben gevonden. Je kon precies zien hoe hij al stervende is gaan liggen om zijn laatste adem uit te blazen.

The Place of Sargon

Camden Lock Market

Camden is een culturele “hotspot” van de stad waar muzikanten, artiesten, toeristen en locals met elkaar bier drinken. London Borough of Camden was ook de thuisbasis van vele bekende persoonlijkheden, waaronder Amy Winehouse, Kate Winslet, Rod Stewart en Elizabeth Taylor. Wat deze plek zo bijzonder maakt is onder andere de Camden Lock Market. De markt is een absoluut unieke plek. Het is gevestigd in een voormalige “paardenboerderij”, in de voormalige stallen zijn nu een aantal kleine winkeltjes gevestigd. Camden Lock heeft een heel interessante geschiedenis want vroeger werden de kanaalboten hier door paarden door het kanaal getrokken. De kanalen liggen er nog en we zagen ook de sluizen (locks) . Er om heen lagen allemaal gezellige barretjes en ik de winkeltjes verkopen ze allemaal hele aparte spulletjes die je bijna nergens ziet. Héél speciaal plekje en zeker een aanrader om eens te bezoeken. Trek hier zeker twee uur voor uit.

Shoreditch High Street

De dames ging naar een ABBA-show dus wij doken lekker de kroeg in. Het bier was goed te doen maar het bier van de bar naar het tafeltje brengen ging niet zonder te knoeien. De glazen waren tot aan de rand volgetapt; in Engeland kennen ze geen schuimkraag dus lekker lang slurpen hmm.

Twee vingers schuim.

Metro Londen 🇬🇧

Af en toe was het even uitzoeken hoe het ook alweer zat met die metro. Een heel mooi systeem om mee te reizen binnen Londen. Binnen een half uur ben je van links naar rechts voor een paar euri. Ook hoefden we niet lang te wachten op een metro want ze komen om de vijf minuten.

Welke lijn pakken we ? Piccadilly line of Northern line ?
Even op het bordje kijken dan maar.
Erg steil !
Wie heeft een poepje gelaten ?

Buckingham Palace

Buckingham Palace is de officiële residentie van Hare Majesteit de Koning. Uiteraard moesten we de wissel van de wacht zien. Leuk detail: hoewel het paleis tijdens de Tweede Wereldoorlog negen keer werd gebombardeerd, weigerden koning George VI en koningin Elizabeth naar een veiliger plek te vertrekken en bleven ze de hele tijd in hun paleis.

Altijd druk bij The Change Guards Buckingham Palace.
The Change Guards Buckingham Palace.
Reuzenrad London Eye op de achtergrond.
Queen Victoria Memorial.
Queen Victoria Memorial
Bevroren paleisvijvers.
Queen Victoria Memorial.

Westminster Abbey

Westminster Abbey is de kroningskerk van de koninklijke familie. Koningin Elizabeth II werd hier in 1953 gekroond. Natuurlijk ook de koninginnen en koningen voor hun tijd. In 2011 waren het Prins William en Kate Middleton die hier in het huwelijksbootje stapten. In deze kerk bevinden zich ook de koningsgraven. Meer dan 100 leden van de koninklijke familie – van Edward de Belijder tot Hendrik III maar ook persoonlijkheden als Charles Darwin – een van de belangrijkste natuurwetenschappers- of de schrijver Charles Dickens liggen hier begraven. Verder is de kerk gevuld met meer dan 600 monumenten, plaquettes en grafstenen.

10 Downing Street

Downing Street is de ambtswoning en het kantoor van de Britse premier. Het lijkt altijd heel burgerlijk als een foto wordt gemaakt van de premier als hij de deur open maakt. Helaas is deze straat helemaal gebarricadeerd met een groot stevig hek en komt er niemand in. Ook de toegangswegen naar deze straat zijn beveiligd met talloze camera’s.

Protest tegen Iraanse overheid.

London Eye

De London Eye ook wel bekend als het Millennium Wheel, is het op een na hoogste reuzenrad van Europa met een hoogte van 135 meter. We hebben expres gewacht met ons bezoek tot het donker was want dan is hij helemaal verlicht.

Skyline Londen.
Koesie koesie.
Een bedelaar op de Hungerford Bridge.

Big Ben

Big Ben is de bijnaam van de grote klok die in de klokkentoren van het Palace of Westminster in Londen hangt. De klok is een van de zwaarste ter wereld. De bijnaam Big Ben verwijst naar de politicus Benjamin Hall die aanzet gaf tot de bouw van de toren en vanwege zijn rijzige gestalte Big Ben werd genoemd. We zijn er zelfs twee keer naar toe gegaan. Eenmaal overdag en de andere keer ’s avonds.

Tower bridge

De Tower Bridge is een in 1894 voltooide brug over de rivier de Theems in Londen die we niet alleen van veraf hebben bekeken maar ook van dichtbij. Eigenlijk ligt hij naast de Tower of London dus we hoefden niet ver te lopen.

The Shard

Deze wolkenkrabber in Southwark deed ons vermoeden dat ze nog bezig waren met de bouw maar helaas: hij was al af. Het moet eigenlijk een scherf voorstellen. De toren is 310 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van Europa. Qua hoogste gebouwen ter wereld staat hij slechts op nummertje 44.

Millennium Bridge

De Millennium Footbridge is een voetgangersbrug die toen we er over heen liepen erg glad was. Een karretje strooide zout erover zodat de mensen niet uitgleden. In Harry Potter en de Halfbloed Prins komt deze brug ook voor. Hier is het een doelwit van de aanslagen van Dooddoeners. In deze scène stort de brug in. Kijk maar bij 1:04 in onderstaand filmpje.

Coppa Club Tower Bridge

Around the corner from the Tower of London and across the water from The Shard, Coppa by the Tower has the perfect view of the Southbank’s skyline. Eat and drink on the riverside terrace or relax in a private igloo while the city hurries by….

The Graffiti Tunnel

Onder het overvolle perron en de rommelende sporen van het station van Waterloo bevindt zich deze speeltuin voor straatartiesten. Hier mogen graffiti/kunstenaars op een legale manier hun hobby uitoefenen en laat ik eerlijk zijn: het ziet ook vet uit.

Home Alone boeven Harry en Marv.

Borough market

Als er iets is waar ik net zoveel van hou als reizen, dan is het wel eten. Of ik nu in een cozy restaurant eet of bij een eetkraampje op straat, ik geniet van een goede hap. Een van de favoriete locaties van Londenaren om je helemaal rond te bikken is Borough Market. Weggestopt onder spoorbruggen en in kleine hoekjes lijkt het wel alsof we de kraampjes niet mochten vinden haha. We zagen van alles, van verse vis tot kant-en-klaarmaaltijden. Rond en boven de kraampjes zagen we cafés, winkels, pubs en restaurantjes. Overal food, food, food …..

Ok. Spruiten groeien aan een stengel.
Hier aten we lekkere fish and chips.

Tower of London

Aan de andere kant van de Theems aangekomen lag de Tower of London, een 900 jaar oud kasteel gebouwd door Willem de Veroveraar om zijn positie in Londen veilig te stellen tegen de veroverde Saksen die de stad bewoonden. De toren is de thuisbasis van 37 ‘Beefeaters’ ,mannen en vrouwen afkomstig uit het Britse leger die elk minstens 22 jaar actieve dienst moeten hebben gehad. Ook zagen we hier de beroemde Tower Ravens, wiens vertrek volgens de legende de ‘val van het koninkrijk’ zou inluiden als ze ooit zouden wegvliegen. Nou, ene was weg en wat gebeurt: de koningin overlijdt. Hoppa, niet fucken met deze raafjes dus. Ook zagen we kroonjuwelen die in een sort of inloopkluis bewaard werden. Via een 40 cm dikke stalen kluisdeur mochten we de ruimte in maar het werd ons verboden om foto’s of video’s te maken dus deed ik het toch 🙂

Dikke kluisdeuren beschermen de kroonjuwelen.

St Paul’s Cathedral

St. Paul’s Cathedral is misschien beter bekend als een van de wondergebouwen in Londen die nooit werd gebombardeerd tijdens de luchtaanvallen van de Tweede Wereldoorlog. St. Paul’s Cathedral was op zijn hoogtepunt het hoogste en grootste gebouw in Londen en is sindsdien continu in gebruik geweest. De bouwstijl is een van de beste voorbeelden van Engelse barok. De entree vonden we wel wat duur (18 pound) maar als we hadden gezegd dat we waren gekomen om alleen te bidden dan waren we voor nop binnen gekomen. Althans: dat stond geschreven op een bordje. Nu weet ik niet hoe ze dat zouden gaan controleren want zowel Angelica en ik zijn niet zo van het bidden.

Covent Garden

In het hartje van centraal Londen vonden we Covent Garden, het kloppend hart en hét iconische gedeelte van Londen. ! Ook hier zagen we dat het een geweldige plek was om te winkelen en het zat vol met restaurants, pubs en bars. Hier was het het drukste van heel Londen zo leek het wel. Wat een mierenhoop van mensen. Allemaal winkelend publiek wat op en neer liep. We zagen zelfs een M&M-zaak van vier verdiepingen met allemaal spulletjes die met M&M’s te maken hadden.

Harrods

We gingen naar Harrods in het Soho district, één van de beste plekjes om te winkelen in Londen. Zeg ik nu ‘beste ‘? Ik bedoel duurste ! Harrods is een van de grootste en zeker meest bekende warenhuizen ter wereld. Dit in 1834 opgerichte warenhuis is gevestigd in de wijk Knightsbridge in Londen en gespecialiseerd in luxegoederen. Vanwege haar specialisme in luxegoederen is Harrods geliefd bij veel beroemdheden maar die zagen we vandaag helaas niet. We waren ook maar kort binnen geweest want we hebben allevier niks met luxe. Aan de portiers in de groene en gouden kostuums zagen we al dat mensen hier op het juiste adres waren voor luxe artikelen. We zijn even gaan piesen en toen weer rechtsomkeer.

Piccadilly Circus

Piccadilly Circus staat natuurlijk bekend om zijn grote displayborden waarop verschillende bedrijven adverteren. Deze reclameborden verlichten samen met de neonlichten de meeste gebouwen hier. Ook hier een continu gevecht tussen de automobilist en de voetganger: wie heeft er voorrang ?

Chinatown

Iedere grote stad heeft wel een chinees gedeelte. In de 18e eeuw kwamen de Chinezen naar dit stukje Londen en stichtten er Chinatown. Uiteraard kreeg je bij iedere Chinees zowat hetzelfde dus voor wat dat betreft hoefden we niet lang te zoeken. Het ging zich er mee om dat we nog plaats kregen. Uiteindelijk zaten we ergens op de derde verdieping te smikkelen van een grote Chinese schotel.

Vrienden van Dutch Traveljunk

Loop eens binnen bij de vrienden van Dutch Traveljunk. Allemaal leuke mensen die ik persoonlijk ken 🙂

Rowan Falchi Jewelry

Rowan leerde ik een jaartje of 12 geleden kennen in mijn stamkroeg. In die tijd was ze al heel kunstzinnig en haar hoofd zat boordevol ideeën. In 2014 studeerde ze af als sieraden ontwerper aan de kunstacademie in Maastricht waar ze het vak goudsmid leerde. Als ik langs haar huisje op de Putstraat loop zie ik vaker een lampje schijnen aan een tafeltje. Achter dat tafeltje maakt ze weer wat héél moois :).

Kijk even op haar website: https://falchi-jewelry.com/

Jo Jelmersma massage

Voor sport-,ontspannings- of therapeutische massages moeten jullie bij Jo zijn. Een oude rot in het vak met heul veel ervaring. Jo ken ik van de dance-festivals en we hebben altijd leuke gesprekjes. Ook met zijn dochter Maud ben ik bekend in het stap-circuit. Kijk even op zijn mooie website.

Jo Jelmersma massage en ademwerk Geleen

Todo Diferente Car Rental Dubai

Met Nestor heb ik rondgereisd door Guatemala, Honduras, el Salvador, Nicaragua en Costa Rica. Hij woont nu met zijn gezin in Dubai en verhuurt luxe limousines. Wil je eens lekker een dagje rondkarren in één van onderstaande wagens neem dan even contact met hem op via het contactformulier door op de website hieronder te klikken.

Local’s, Sittard

Met eigenaresse Natascha heb ik vroeger op school gezeten en drink af en toe nog een kopje koffie met haar. Een hele leuke serieuze dame met een prima zaak. Gewoon eens binnen lopen !

https://www.locals-sittard.nl/

Eetcafé San Blas, Schin op Geul

Met eigenaar/kok Johnnie heb ik heel wat leuke momenten beleefd in onze stamkroeg Tapas. John dook vroeger wel eens van de bar af en ik ving hem dan op. Slecht voor de rug maar goed voor de borrelpraat. Samen met zijn vrouw Sonja runnen ze nu dit zuid-Amerikaanse restaurant. Wil je lachen vraag dan naar zijn beroemde broodje ‘gitaar’ als je daar gaat eten ! Of vraag eens naar de beroemde sok van hotel Atlanta in Amsterdam !

https://www.facebook.com/eetcafesanblas

Café the Groove, Sittard

Eigenaar Patje ken ik inmiddels ook al 15-20 jaar. Vroeger stond Patje vóór de bar en nu erachter. Prima gast en zorgt voor een geweldige stemming in zijn kroegje op de Putstraat in Sittard. Zoek de kroeg eens op ! Véél live-bands !

https://www.facebook.com/cafethegroove

Gastrobar Olijf, Sittard

Beryl en Lars ken ik van het stappen en onze vaste Pinkpop-camping groep. Hele lieve mensen met het hart op de goede plek én een hart voor hun nieuwe zaak. Hun tapas-kaart onderscheidt zich van de andere tapas-zaken. Zeker in de zomer is het op het terras héérlijk toeven en ook binnen is het heel gezellig.

https://www.facebook.com/olijfsittard

Restaurant MEDS

https://www.restaurantmeds.nl/

NOUS – Petits Lofts B&B van Angela & Kay Steuns

Onlangs nog een verrassingsbezoek gebracht aan Angela en Kay uit Sittard. Zij had een zaak in Sittard en hij werkte bij defensie. En wat doe je op een dag. Je pakt je boeltje bij elkaar en vertrekt met de kids naar Frankrijk en begint een bed & breakfast. Halloooo dan !

https://www.facebook.com/NOUSlofts.France

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.