The King’s City of Casablanca 🇲🇦

Vertrek

Na een onrustige nacht waarin ik wel liefst drie uurtjes geslapen had vertrokken we gisteren om 12:00u naar Schiphol. Jacky, mijn trouwe Mechelse viervoeter bewaakt wederom mijn boerderijtje en bijt iedereen die binnen komt lekker hard in zijn billetjes. Vroeger, toen ik Jax nog niet had, wilde ik vlak voor vertrek nog wel eens zelf voor mijn deur een flinke hoop schijten💩. De gedachte erachter was dat potentiële inbrekers dan zouden denken dat ik een grote bijtgrage hond had. Een ik-waak-hier-sticker op de deur completeerde het afschrikkingsbeeld 🐶.

Aankomst Casablanca

Na een vlucht van 3:40u kwamen we i.v.m het tijdsverschil van twee uur al om 19:30u aan. Op de luchthaven van Casablanca kocht ik snel een simkaartje van 10 Gb voor 10€ want Google Maps hadden we persé nodig deze trip. De gehuurde auto (een Fiat Panda ❤️😂) stond ergens ongewassen en vol krassen op een parkeerterrein. De plaatselijke uitbater van het autoverhuurbedrijf zat niet achter een desk maar op de bijrijdersstoel van zijn oude roestige BMW. Onder zijn voeten lag een 10cm dikke laag oude verhuurcontracten. Waarschijnlijk zijn archief waar hij alles snel kon opzoeken. Hij sprak alleen maar Frans. Wij kwamen niet verder dan deux bière en voulez vous coucher…Dan maar communiceren met handen en voeten. Bij het tankstation aangekomen moesten we wachten op diegene die de sleutel van het kantoor had. Hij was aan het bidden. Na 10 minuten was hij klaar en konden we onze weg vervolgen naar Casablanca, het witte huis met 3,5 miljoen inwoners.

Verkeer

Wat een verkeer hier zeg. Hier heeft men de chaos uitgevonden. Met het spreekwoord “structure belongs to the stupid, the genius can handle the chaos” hardop keer op keer herhalend manouvreerde ik onze Panda-bolide handig door het luidruchtige verkeer. Regelrecht tegen het verkeer in op de linkse baan 🙈,doldwaze fietsers en plots overstekende voetgangers ontwijkend, iedereen leek wel in een suicide-mood. Ja goed, Ramadan, de hele dag heb je niets gegeten en gedronken. Ik weet het. Beetje lastig en allemaal hebben we dan een kort lontje. Het leek wel Nederland waar mensen al beginnen te zeiken als ze nog niet eens weten waar het over gaat. Maar kijk even naar links en rechts als je oversteekt. Deal ?

Schapenhersenen

Bij het avondeten hadden we een lekkere lamstagine besteld. In de vitrine lagen de hersenen van een schaap. Die hebben we op de grill laten roosteren. Het smaakte in het begin naar kip maar het had een nasmaak van lever. Niet echt lekker maar ach… weer eens iets geprobeerd. In totaal waren we voor spijs en drank 15€ kwijt. Daar krijg je bij ons nog geen garnalencocktail meer voor.

Hotel Majestic

De kamer was tiptop in orde en we hadden een lekker ontbijt waar ook tomaten, komkommer, dadels, en fruitsalade bij zaten. Dat alles voor de prijs van 57 euro. Niet duur voor een verblijf in een hoofdstad.

IMG_5231.jpg

Hassan II moskee

Vandaag bezochten we allereerst de Hassan II moskee bij de zee. We moesten onze gympen uit trekken voordat we naar binnen gingen. Ik merk toch dat ik als atheïst altijd moeite heb om me te gedragen binnen dit soort gebouwen. Na de nodige porren van Angelica lukte het me uiteindelijk wel. Bij avond is de verlichting van de moskee erg mooi en we hadden een schitterend zicht over de verlichte stad. Binnen is het gebouw enorm groot en geschikt voor 25.000 gelovigen. Het is vrij nieuw maar toch volledig in de traditionele Marokkaanse stijl gebouwd. De minaret is enorm hoog (200 meter) en elke muur is verschillend gebouwd. Dit is met afstand de mooiste moskee van Marokko en meteen de belangrijkste bezienswaardigheid van Casablanca. Te voet makkelijk te bereiken vanuit het centrum en van station Casa Port. We konden helaas niet rond de moskee wandelen (vroeger kon dit wel, nu stonden er dranghekken). De entree was 12 euro per persoon.

Old Medina of Casablanca 

De oude Medina was erg leuk om te zien. Overal kraampjes met lokale lekkernijen. Allemaal vriendelijke mensen die wilden weten waar we vandaag kwamen. Een zakje dadels voor 0,50€. Een zakje olijven voor 0,40€. Lekker cheap dus. Het was een nette maar ook een hele drukke medina met voornamelijk Chinese import-shit en weinig authentieke Marokkaanse spullen. Daarvoor moesten we toch echt wel in de binnenlanden zijn. Het hoogtepunt was een heuse kill van een kip. Die kun je hier levend bestellen. Je wijst hem eerst aan in zijn kooi, de kippenman trekt hem vervolgens tussen zijn vriendjes uit en snijdt hem meteen zijn keel door met een schilmesje. Daarna wordt de kip ondersteboven in een emmer gehangen zodat hij kan leegbloeden. Tien minuten later wordt de kip zijn jasje uitgetrokken en kan de klant hem meenemen in een plastic zakje. Verser kan niet ! Nu gaan we even een dutje doen want morgen vertrekken we al heel vroeg naar het blauwe dorpje Chefchaouen in het noorden: 300 km autofahren in vijf uur tijd. Tot morgen 🚗

Onderhandelen over de prijs van een lekkere verse vis.
Kijk die olijven (!)
Brood bakken.
Deze meubelmaker zat continu in zijn neus. Toen hij eenmaal beet had viel het snotje uit zijn neus. We konden hem horen vallen.
Hier zit kip nog rustig in zijn mandje. Niet wetende dat dit zijn laatste dag op aarde is.
Hier wordt kip boven het uitlekvat gehangen. Drie seconden later snijdt een scherp mesje zijn kippenkeel door. Dag kip 😦
Medina ’s avonds.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.