The King’s City of Fez 🇲🇦

On our way

Om 07:00u hadden we de wekker gezet. We zouden vroeg vertrekken naar koningsstad Fez. Hier hadden we een groot aantal spots om te bekijken. Halverwege de rit werden we geflitst door een overijverige agent. Ik mocht 60 km/u rijden maar het waren er 68 km/u of zo. Ik kreeg een procesverbaal van 150 Dirham (13,50€). De agent was echter heel vriendelijk en beleefd. Hij waagde zich zelfs nog aan een grapje door, nadat hij me het proces had overhandigd, er aan toe te voegen dat dit een souveniertje uit Marokko was. Zijn vrouw had hem vanmorgen vast zijn lolbroek klaargelegd. Incl, grapjas en moppentrui.

Onderweg kwamen we geregeld mensen op een ezel tegen.
Mooie vergezichten onderweg.
Overijverige agenten 👮‍♀️.
Het proces verbaal.

Riad La Source Bleue

We hadden een Riad geboekt welke midden in de Medina lag. Een Riad is een typisch twee-of meer verdiepingen tellend Marokkaans huis met een atrium of binnentuin. De kleurrijke binnentuin is meestal versierd met vele mooie planten en bloemen. De Riad die wij geboekt hadden was gebouwd in 1620. Dat zag je meteen aan de oude, scheve deurtjes en het eeuwenoude tegelwerk. Voor dit juweeltje betaalden we slechts 25€ per nacht incl. ontbijt voor twee personen. Op de rooftop had je een fantastisch panorama van de stad. We waren benieuwd hoe dit vanavond zou uitzien.

De riad van boven.
Ontbijtje.
Onze slaapkamer.
Uitzicht dakterras.
Uitzicht dakterras.
Fez by night.

Agressiviteit

Ramadan volgens wikipedia:”Moslims bidden gedurende deze maand méér om de geloofsovertuiging te doen toenemen. Naast een maand van bezinning is ramadan een maand waarin extra aandacht geschonken wordt aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid.” Dat “bezinning” heeft echter zoveel invloed op die andere aandachtspunten dat daar helaas maar weinig van terecht komt. Overdag niet mogen eten, drinken en roken heeft wel degelijk invloed op het humeur van de mens. Overal zagen we een en al agressiviteit. Het begon al toen we met onze auto vlakbij onze Riad stonden. We moesten onze auto buiten de Medina parkeren want binnenin de Medina gelde een parkeerverbod. Op dat moment kwam zo’n gast op zijn bakfiets gladde praatjes verkopen. Hij wilde wel onze koffers slepen in zijn bakkie maar ik gaf aan geen interesse te hebben in zijn aanbod. Hij zette demonstratief zijn bakfiets voor onze Panda zodat we niet verder konden rijden. Pas toen ik gas gaf trok hij zijn fiets weg. En of ik was doorgereden ! Ramadan of niet.

De bakfietsman

Even buiten de Medina vonden we een parkeerplaats. Een man die daar werkte vertelde ons dat het parkeren 30 Dirham per dag kostte (2,65€). Hij zou onze koffers wel naar onze Riad brengen. Kijk, van dat soort elegante kerels hebben we er veel te weinig. Halverwege de route werd de beste man helemaal verrot gescholden door de man met de bakfiets die ineens uit een steegje opdook. Hij maakte met zijn rechterhand een snijdende beweging langs zijn keel. Nu werd het spannend. Onze kofferdrager had echter óók Ramadan dus die beet duchtig van zich af. Al verbaal rollebollend kwamen we na 10 minuten aan bij onze Riad. Ze gingen tekeer als een stel kinderen. En dat voor twee euro. Karremans zat helemaal onder de littekens. Op zijn armen, keel, nek. Overal had een mesje hem wel geraakt zo te zien. De aderen in zijn hals pompten zich helemaal vol met bloed en je kon ze bijna met twee vingers optillen zoals de aderen bij de uier van een koe. Ze maakten bijna geluid. Met het schuim op zijn mond leek het wel of hij de verkeerde pilletjes had ingenomen vanmorgen. Naderhand kregen we van de Riad-eigenaar het verhaal te horen: de kofferman had het klusje van de bakfietsenkloot ingepikt. De kofferman bracht onze koffers echter voor nop. En dat scheelde de bakfietsenguru 2€ aan inkomsten. Voordat hij zou bezwijken aan een hartaanval besloot ik de bakfietsenman 2€ te geven. Helemaal door het dolle die gast.

Beroofd of ?

Ook in de Medina werden we geconfronteerd met veel verbaal geweld. Moslims onderling gingen tegen elkaar tekeer. Een westerling kreeg het aan de stok met een Marokkaan vanwege een lederen armbandje. Sommige mensen spuugden nét voor je op de grond. Pure provocatie. We hadden een illegale gids die ons rondleidde. Een prijs hadden we echter niet afgesproken. Echter, hij was blijkbaar zo’n lokale bekendheid in het illegale circuit gezien de reactie van een aantal mensen die ons heel serieus te kennen gaven onze gids maar heel goed te betalen. Op een gegeven moment had hij ons in een steegje gelokt en vroeg ons om geld. Zijn kornuiten stonden om ons heen. Ik zei doodleuk dat hij het als gids goed deed en dat hij nog niet moest stoppen en dat we nog andere dingen wilden zien. Hij wilde echter geld maar dat weigerde ik. Uiteraard heb ik dit soort situaties al eens eerder meegemaakt. Daarom heb ik altijd twee beurzen bij me. Ene met een beetje papiergeld, een verlopen bankpasje en een gedateerde, met een naald geperforeerde condoom. De ander met echte inhoud. Als ze me willen beroven geef ik ze de nepbeurs uiteraard. Zijn eigen zaad doet de rest . Ik stelde de man gerust door te zeggen dat ik hem wel wat zou geven maar dat hij ons eerst naar de Bab Boujeloud moest brengen. Dat is een oude blauwgroene toegangsboog naar de Medina. Dat deed hij dan ook met de grootste tegenzin. De toegangsboog is echter toeristisch en ik wilde hem weglokken bij zijn vrienden. Dat lukte ook nog. Meestal staat bij dat soort toeristische locaties politie. Bij de boog aangekomen gaf ik hem snel wat geld. Daarna maakte hij dat hij weg kwam. De boef.

Bab Boujeloud.
Bab Boujeloud.
Bab Boujeloud.

Medina Fez el Bali

In de Medina staan leerkleurfabriekjes. In o.a. de Chouara Tannery wordt het leer een kleurtje gegeven. Bij dat proces hebben ze ammoniak nodig. Dat onttrekken ze uit duivenstront. Dus die hele omgeving daar meurt zodanig naar de duivenstront dat ze je ter geurcompensatie een takje muntblaadjes bijna in je neus duwen. Het is wel leuk om allemaal die kleurtjes in die verfbaden te zien maar je komt niet zomaar zonder lederen tasje, beurs of weet ik veel gekocht te hebben, buiten. Ook al gaf je een eurootje kleingeld voor de gegeven toegang, ze wilden “big money”.

Fez

Fez is een mooi stadje maar gevoelsmatig rust er een deken van diefstal, beroving en afpersing over heen. Ik hoor ook steeds dat de Ramadan goed is voor de binnenkant van je lichaam. Dat geloof ik best. Door te vasten zal dit zijn gezonde uitwerking hebben op de binnenzijde van je lichaam. Maar als we dan zien hoeveel agressie dit met zich meebrengt dan lijkt me dit geen goed idee voor de buitenzijde van je lichaam. Ga anders even een uurtje naar een Hamam of zo’n chinese kneedtoko. Houd je niet alleen aan het vasten, maar probeer je zoals alle andere Moslims ook te houden aan die andere vier voorwaarden van de Ramadan: verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid. En ga vooral geen spulletjes kapot trappen van een oud vrouwtje wat op een rommelmarkt iets probeert bij te verdienen .

3 gedachten over “The King’s City of Fez 🇲🇦

 1. Heel Mooi reisverslag en sjieke foto’s.
  Je bent ze overal te slim af👍
  Die gedroogde bonen, kikkererwten, linzen steken me de ogen uit.
  Die peulvruchten zijn hier behoorlijk duur
  Groetjes mam😘

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.