Verdwalen in Kashbah Aït Ben Haddou ðŸ‡²ðŸ‡¦

Kashba

Een Kashba is het verdedigbare deel van de medina. Het gebouw kenmerkt zich door hoge muren. Bijna iedere nederzetting in Marokko heeft haar eigen Kashba. Vroeger werd deze gebruikt als woning voor het dorpshoofd. Momenteel zijn de meeste Kashba’s niet meer als zodanig in gebruik. De muren, de vloer, de trappen en het plafond zijn gebouwd van leem, stro, takjes en twijgjes. Vandaag bezochten we Kashba Tamdaght en de bekendste van Marokko: Kashba Aït Ben Haddou. Het dorpje is is bijna 1300 jaar oud en vandaag kwamen we nog maar een paar mensen tegen die er woonden Het werd als decor gebruikt voor onder meer de volgende films: Game of Thrones, The Jewel of the Nile, James Bond The Living Daylights, The Last Temptation of Christ, Lawrence of Arabia, The Mummy en Gladiator.

Lemen daken

Toen we over de lemen daken liepen zakten we een beetje weg. Alsof je over een trampoline liep. Wel een beetje eng want met mijn 110 Kg ben ik toch wat zwaarder dan de gemiddelde Marokkaan. Vanuit de wachttoren had je een geweldig uitzicht over de hele streek. Het dorpje is niet echt toeristisch. Met 25.000 toeristen per jaar valt het in het niets bij de één miljoen toeristen die Maastricht per jaar bevolken. Het was dus vrij rustig in de smalle steegjes. Heel interessant was het om te zien hoe de mensen niet alleen nu maar ook 1300 jaar geleden leefden. Overigens ben ik nog vergeten te vertellen dat we in de Todra Gorge boven in de bergen holen zagen waar mensen woonden. De was hing buiten aan de lijn te drogen. Bijna onvoorstelbaar dat er in deze tijden nog mensen in holen en grotten wonen.

The other side

Dit is echt de andere kant van Marokko. Anders dan Agadir en Marrakech waar je als toerist niet alleen wordt geconfronteerd met het moderne Marokko maar natuurlijk ook de gigantische drukte en de agressie van de locals naar elkaar en naar de toerist. Als ik hier nu de verhalen van de lokale bevolking over Marrakech hoor dan krijg ik al een beetje spijt dat ik er reeds twee nachten geboekt heb. Hopelijk valt het allemaal mee. Morgen gaan we bivakkeren in de woestijn. Eerst echter moeten we 3,5 uur richting de Sahara rijden voordat we op de kamelen kunnen overstappen. Ook hebben we al een overnachting gereserveerd in Oase Fint. Via een Marokkaanse reisleider die in ons hotel verblijft hoorden we net dat we die B&B helemaal niet kunnen bereiken met onze Panda. Het ruige pad er naar toe is alleen begaanbaar met een 4WD. Tevens moeten we in onze Panda ook een riviertje oversteken. Gelukkig hebben we nog twee nachten de tijd om er eens over na te denken hoe we dat gaan fixen 😂🚗. #neveradullmoment#neverbored🦄#

Uitzicht vanaf de wachttoren.
Vooraanzicht stadje.
Toegangspoort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.