Stasimuseum Berlin 🇩🇪

Vandaag brachten we een bezoekje aan het Stasi-museum welke gevestigd is in Haus 1 op het voormalige terrein van het hoofdkantoor van het DDR-ministerie voor Staatsveiligheid (MfS). Het huis werd in 1960/61 gebouwd als ambtswoning van Erich Mielke, die van 1957 tot het einde van de DDR minister van Staatsveiligheid was. Het hoogtepunt van deze historische locatie vonden we de kantoorverdieping van Erich Mielke, die in originele staat bewaard is gebleven. We zagen welke truukjes zijn gebruikt om burgers af te luisteren. De Stasi ging daar héél ver in. Zo zagen we fototoestellen verborgen achter een knoop van een jas, verstopt in een stropdas of afluisterapparatuur weggewerkt in een horloge. Je kan het zo gek niet bedenken of de Stasi zette de middelen in om hun burgers te kunnen controleren.

Haus 1

Al 8 jaar is in Haus 1 de permanente tentoonstelling “Staatsveiligheid in de SED-dictatuur” te zien. We zagen vooral veel documentatie en spionageapparatuur. De tentoonstellingen in het museum zijn onderverdeeld in drie verdiepingen in het voormalige ministerie:

  • Eerste verdieping: Geschiedenis van de Stasi en verzet
  • Tweede verdieping: Werkruimtes van Erich Mielke, de laatste minister van staatszekerheid
  • Derde verdieping: Foto’s en observatieverslagen die tonen hoe Stasi-medewerkers te werk gingen

Erich Mielke

Op de tweede etage liggen de werkvertrekken van Erich Mielke, de laatste minister van staatszekerheid. Hij heeft hier tot 1989 kantoor gehouden en had hier ook een appartement waar hij kon slapen en ontspannen. Mielke bracht menig nacht door in het hoofdkantoor van de Stasi. De inrichting is zeer sober en de televisie en bandrecorder waren in 1989 al zwaar gedateerd. Op dezelfde verdieping is een koffieruimte waar video’s worden vertoont van het leven in de DDR en de val van de muur. In en rond het museum werden opnamen gemaakt voor oscarwinnaar “Das leben der anderen“. Rondom Haus 1, waar het hoofdkantoor van de Stasi was gehuisvest, bevinden zich noch een aantal panden die allemaal in handen waren van de Stasi. Veel van de panden werden gebruikt als archief.

Vóór het hoofdkantoor van het DDR-ministerie voor Staatsveiligheid (MfS).
Afluisterapparatuur verborgen in een deur.

Verraadster Tatjana Besson

In 1990 was Besson medeoprichter van de anarchistische vereniging Autonome Aktion WYDOKS, waarvoor ze zich aansloot bij gelijkgestemde mensen en stelde zich kandidaat voor de verkiezingen in de DDR. Ze haatte alles wat de DDR uitstraalde. Ze wilde vrij zijn. Haar fans adoreerden haar en volgde haar gedachtegoed. In januari 1990 nam Besson deel aan de bezetting van een huis aan de Rosenthaler Strasse 68 in Berlin-Mitte.  In dit huis repeteerde ook Rammstein. Begin jaren negentig werd bekend dat Besson een onofficiële medewerker (IM) was van het Ministerie van Staatsveiligheid (MfS) van de DDR (de Stasi). Tatjana Besson was getrouwd met de huidige Rammstein-gitarist Richard Kruspe.

Tatjana Besson in haar jeugdjaren in der DDR.
Controleapparatuur werd opgesteld.
Propaganda voor het Sovjet-rijk.
Bands als Iron Maiden waren in de ogen van de Statsi vergif voor de DDR-mensen.
Protesten waren er geregeld.
De gang in Haus 1.
Kantoorpanden.

Werkruimte Erich Mielke

Keukenblok.
Zo wilde Erich Mielke zijn ontbijt geserveerd krijgen.
Vergaderzaal.
Bed van Erich Mielke. Hij bleef vaak op zijn werk slapen.
Badkamer van Erich Mielke.

Spionageapparatuur

Afluisterapparatuur.
Foto-apparatuur achter een knoop van een jas.
Zelfs reukmonsters van stukken kleding van mensen werden bewaard.
Punky arrestant.
Dit zicht had Erich Mielke als hij uit zijn kantoor keek.
Alle post die de DDR binnenkwam werd stiekem opengemaakt en na de brief gelezen te hebben weer dichtgeplakt.
Het openmaken van de brieven ging het snelst met een damptoestel.
Werkverslag van een informant die een dag lang iemand had gevolgd.
Van buiten zag dit busje uit als een gewoon busje maar het was een arrestantenwagen.
Hele kleine mini-cellen in de arrestantenwagen.
Entree Haus 1.

Val van de Muur

Blijde gezichten van DDR-bewoners nadat ze in Alsfeld (west-Duitsland) aankwamen met de trein.
Welkom spandoek voor de DDR-burgers op het treinstation.
Tekening gemaakt door een kind. Bestemd voor de DDR-burgers.
Vlucht van DDR-burgers naar het vrije westen.
De val van de Muur.
Doorkijkje naar ingang Haus 1.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.