Rariteiten Verenigde Staten 🇺🇸

Uit eten

Het lekker ‘tafelen’ zoals we dat in Nederland kennen is hier niet aan de orde. Vóórdat we laatste hapje in onze mond lieten verdwijnen werd de rekening al op tafel gelegd. Er werd weliswaar bij verteld dat we ons niet opgejaagd hoefden te voelen maar de boodschap was duidelijk: de tafel moest die avond nog een keer verkocht worden. Massa is kassa. Overigens is wel een glas water in ieder restaurant gratis. De ober zal altijd vragen wat je wilt drinken en zal uiteraard geen water aanbevelen maar als je om een glas water vraagt is hij verplicht om je dat gratis te geven. Het smaakt dan wel een ietiepietie naar chloor maar dat doet de postmix cola ook. Wel een voordeel is dat je in veel restaurantjes de ‘refill’ optie hebt. Dit hield in dat Angelica, Yeline en ik onze glazen drank gratis mochten laten bijvullen.

Fooien en creditcards

De prijzen op de menukaarten zijn ex.BTW en zonder fooi. In de ene staat betaal je méér of minder belasting dan in de andere staat. Ter vergelijk: in Limburg komt er nog 9,6% boven op je rekening en in Zeeland 7,45%. Vervolgens reken je af met je creditcard en dan krijg je drie rekeningen. Op de eerste moet je je bankgegevens invullen, je postcode, je CVC-nummer en hoeveel fooi je wilt geven (15%, 18%, 20% of 25%). Zet dan altijd een ‘X’ als je geen fooi wilt geven anders doet het personeel het wel voor je 😉. Uiteraard kun je ook ‘cash’ fooi geven maar dan alsnog een kruisje zetten ! Het is alleen schrijnend om te zien dat mensen in de horeca hier alleen betaald krijgen van de fooien. De baas van de horecazaak betaalt namelijk géén normaal loon zoals in Europa gebeurd. Het begrip ‘fooi’ is ontstaan na de afschaffing van de slavernij toen de slaven ineens vrij waren. Er was destijds genoeg onbetaald werk te doen in de horeca waar ze betaald werden door de klanten. Wat de klant nodig vond dat gaf hij en verder geen gemiep. Tot op de dag van vandaag heeft deze situatie zich niet ontwikkeld. En dan te bedenken dat als je bij een reisbureau of bouwmarkt werkt of als je werkt in de zorgsector als klant waarschijnlijk beter verzorgd wordt dan in de horeca.

Genaaid

Als je bijvoorbeeld cash 56,20$ afrekent en je legt 60$ cash neer dan wordt er verondersteld dat je die 3,80$ als tip geeft tenzij je er om vraagt. Zo ook die barmeid die even ongevraagd 15% fooi op de rekening knalde. Tijd voor heibel !! En of ik die 15% terug kreeg. Bij sommige restaurantjes staat er op de menukaart geschreven dat ze 16% fooi extra boven op de rekening zetten en daarboven op nog eens 9,45% BTW. Kijk, dan is het duidelijk en dan heb je als klant ook een keuze. Overigens malen Amerikanen er niet om als ze 30% meer moeten betalen dan de prijs wat op de menukaart staat. Ze zijn immers opgegroeid in deze cultuur. Dat moesten ze bij ons doen, de tent zou te klein zijn 😂. Imagine, biertje kost 2,40€ en dan 3,20€ moeten afrekenen.

Stappen

Naar een gezellig kroegje gaan was er in deze maand tijd niet bij. Kroegjes waar je zoals bij ons luisterend naar een bandje langs de bar kan afhangen zijn we niet tegen gekomen. We zijn wel in een clubje geweest maar de mensen die binnen waren schreeuwden de hele tijd zó hard dat ik het na drie flesjes bier voor gezien hield. Als je dit in de jaren ‘80 in het café van mijn ouders zou hebben geflikt dan werd je op de platte wagen met je earspeakersetje in je blote Arie door het dorp gereden of je belandde onder de flipperkast. Waarom zo hard schreeuwen ?? En dan die lange rijen voor iedere club. In de club zitten 25 mensen en buiten voor de deur staat een 50 meter lange rij dorstige mensen. Alhoewel: voor 10$ per biertje (Las Vegas) zullen ze niet echt zatjes worden. Bij het binnengaan van de Coyote Ugly bar in Las Vegas moesten we eerst ons paspoort laten zien, vervolgens werd Angelica’s handtasje ondersteboven gehouden en daarna verdween bij wijze van spreken zo’n metaaldetector half in onze kont op zoek naar verborgen wapens.

Parken

De parken zijn héél erg mooi. Wat een verschil met de grote steden. Ze zijn goed onderhouden en overal heb je wel wc’s of een plekje waar je wat kunt eten. Ook zijn er genoeg plekken om te overnachten met een camper of een tentje. Daar kwamen we uiteraard ook voor. Ik heb er van te voren zoveel over gelezen en het is waar: de parken zijn echt vet mooi. Ook de jaren ‘50-‘60 nalatenschap in de vorm van oude auto’s en gebouwen zijn prachtig om te zien. In sommige dorpjes kregen we echt een nostalgische gevoel.

Mensen

De mensen die we tegenkwamen waren supervriendelijk en erg behulpzaam. Als ik ergens stond te kijken kwam er altijd wel iemand voorbij om te vragen of hij/zij kon helpen. Een vrouwtje op een camping bood ons zelfs een slaapplek aan in haar huis in Santa Barbara. Ze was immers toch op vakantie. Sommigen hebben de neiging zich beter voor te doen dan dat ze zijn. Alsof ze zich schamen als hun leven er minder toe doet als ze niks te vertellen hebben. Zo stond ik in een straatje te zoeken naar de Sons of Anarchy filmlocatie van het huis van Opie toen een bewoner van dat straatje me vroeg wat ik aan het doen was. Hij vertelde dat hij in de filmwereld actief was en de film de Titanic mee had geregistreerd. Leonardo di Caprio kende hij persoonlijk en had leuke avonden met hem gehad 🍺. Toen ik vroeg welk huis van Opie was wist hij niet waar ik het over had. De hitserie Sons of Anarchy had hij nog nooit van gehoord. Hij stopte ook meteen met vertellen over zijn ervaringen in de filmbusiness 😂.

Verkeer

De doorsnee Amerikaan rijdt heel gedisciplineerd in het verkeer. Volgens mij rijden ze allemaal op de cruisecontrol want ze rijden op de snelwegen allemaal even hard. Echter, als ik met mijn jeep van de linker naar de rechterbaan wilde dan is dat praktisch onmogelijk want niemand laat je er tussen. Dan moeten ze of remmen of gas bij geven hetgeen inhoudt dat hun auto van de cruisecontrol af moet. Daarna moeten ze natuurlijk weer de cruisecontrol opnieuw instellen en daar hebben ze geen zin in. Ook kun je op Amerikaanse highways en freeways zowel links als rechts afslaan bij een afslag. Heel raar. Ook mogen ze hier zowel links als rechts inhalen. De Amerikaanse snelwegen zijn niet van de kwaliteit zoals we die in Nederland kennen. We zagen veel gaten en beschadigingen aan de weg en de wegen zijn vrij hobbelig. Ook lag er veel vuilnis links en rechts van de rijstroken. Als je ergens rechts of links af wil slaan moet je op tijd beginnen met voorsorteren want zoals gezegd ze laten je niet van baan verwisselen. Op de wegen binnen de bebouwde kom is het weer heel anders. Als er een stopbord staat wordt ook daadwerkelijk 100% gestopt en niet zo’n ‘rollende stop ‘ zoals bij ons in Nederland waar als je een kruising nadert alvast gas bijgeeft als blijkt dat de kruising vrij is. Dat doet de Amerikaan hier niet.

Flexibiliteit

De gemiddelde Amerikaan loopt niet over van de flexibiliteit. Voorbeeld: we bestelden een trio van drie taco’s waarvan een taco niet lekker was omdat hij met jalapeños belegd was. Bij de tweede bestelling van ditzelfde trio een half uur later vroeg ik of ze de taco met de jalapeños weg konden vervangen door ene met kip. Dit stond echter niet in de kassa en was dus niet mogelijk. Hun uitleg was dat als ze dit wél zouden doen ze in grote problemen konden komen met hun baas want die keek met de camera op afstand mee. En dan moet je nog 18% fooi geven voor de klantvriendelijkheid 😂 want bij ieder gerechtje of drankje wat we bij bestelden moesten we van tevoren afrekenen. Maar ze vragen dus van tevoren ook die 15% terwijl er nog geen eten of drank bezorgd is. Het begrip ‘this is the rule’ gaat als een rode lijn door het leven van de doorsnee Amerikaan. Ze hebben hier niet zo’n groot grijs gebied als bij ons in Nederland. Gedoogbeleid is hier zeldzaam.

Auto’s

Het alle belangrijkste bezit van de mensen hier lijkt wel de auto. Als je kijkt hoeveel wasstraten hier zijn en hoeveel mensen een wagen staan te wassen dan zegt dat wel iets. Ook al hebben ze niet veel te makken, de auto moet in perfecte staat zijn. Ook maken de auto’s veel lawaai als ze voorbij knallen. Dit lawaai vinden ze over het algemeen erg leuk.

Winkels

De winkels in de Verenigde Staten blinken uit in een ruim en gevarieerd aanbod van goederen. De prijzen variëren enorm. De Walmart is een van de goedkoopste winkels; je kunt hier niet alleen voedingsmiddelen kopen maar ook gereedschap voor in de tuin of kleding. De kassa’s zijn voor 90% zelfscankassa’s en we konden alleen met onze creditcard onze boodschappen afrekenen. Bij de deur werd dan onze kassabon gecontroleerd. Verbazingwekkend hoeveel hard plastic men in de VS gebruikt om bijvoorbeeld twee croissants te verpakken. Het verpakkingsmateriaal is duurder dan de croissants zelf. Als Amerikanen de winkel uitlopen hebben ze allemaal wel een grote beker drank in hun handen vast. Dit zie je ook in het Amerikaanse straatbeeld, de meesten hebben wel een beker in een handen om uit te kunnen drinken. Het brood in Amerika is heel erg zoet en vooral Angelica vond dit niet lekker. Aan het eind van onze roadtrip zag ik nog een zak wit brood liggen welke we aan het begin van onze vakantie hadden gekocht in de Walmart. Zelfs na vier weken zag je nog steeds geen schimmel op het brood. Rara. Pakken melk zoals bij ons zijn zeer zeldzaam, hier verkopen ze pakken melk van drie of vier liter. Één liter pakken zijn dun gezaaid.

Kijk die prijzen !
Kijk die prijzen !
Kijk die prijzen !
Kijk die prijzen !
Kijk die prijzen !
Kijk die prijzen !
Kijk die prijzen !
Kijk die prijzen !

Waarschuwingsbordjes

Hier in Amerika borst uit van de waarschuwingbordjes. Niet alleen op de wegen of trottoirs maar ook in restaurants, zwembaden, parken, het strand, werkelijk overal. Niet dat de Amerikaan dom is maar door je dom voor te doen kun je veel geld verdienen. De ‘I sue you’-cultuur is hier natuurlijk debet aan. Langs de snelwegen zagen we van die grote billboards waarop een advocaat duidelijk maakt dat je vooral hem moet bellen als je bij een aanrijding betrokken bent geraakt. De tegenpartij maakt hij af en jij als klant maakt hij rijk.

Thank you for your service

Ooit iemand waarvan je weet dat hij bij het leger werkt bedankt voor het feit dat hij jouw veiligheid garandeert ? Hier in de VS heb ik het al een paar keer meegemaakt dat ze mensen die in soldatenkledij op straat rondlopen (😂😂😂) bedanken voor het feit dat ze zoveel gevaren doorstaan voor hun veiligheid. Kan iemand me vertellen wanneer de Verenigde Staten voor het laatst zijn aangevallen door een vreemde mogendheid ? Ter vergelijk: alleen al Nederland is ooit aangevallen door Italië, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Engeland en Spanje.

Ajax-Feyenoord

Tijdens gesprekken met Amerikanen valt het wel meteen op met wie je te doen hebt. Heel Amerika is namelijk verdeeld in twee kampen. Praat je met een Democraat dan zijn de gesprekken wat intelligenter van nivo, spreek je met een Republikein dat staat hij al na tien minuten met je te schreeuwen. Stel je voor in Nederland dat de ene helft van de bevolking voor Feyenoord is en de andere helft is voor Ajax en men laat dit ook duidelijk aan mekaar blijken. Zo zagen we bij sommige gelegenheden een bordje waarop de tekst stond: ‘only for Democrats’. In andere staten zagen wij weer grote affiches met Donald Trump aan het raam hangen. Twee jaar geleden was Amerika nog nooit zo dicht bij een tweede burgeroorlog geweest na de rellen bij het Capitool. Iedere Amerikaan beseft dat heel erg goed en ze kijken al met grote angst naar de volgende presidentsverkiezingen. Amerika, de grootste democratie ter wereld. Hoe kun je dit als president, je eigen volk wijs maken als je weet dat jouw systeem één partij méér heeft dan het communisme.

Vrienden van Dutch Traveljunk

Loop eens binnen bij de vrienden van Dutch Traveljunk. Allemaal leuke mensen die ik persoonlijk ken 🙂

Rowan Falchi Jewelry

Rowan leerde ik een jaartje of 12 geleden kennen in mijn stamkroeg. In die tijd was ze al heel kunstzinnig en haar hoofd zat boordevol ideeën. In 2014 studeerde ze af als sieraden ontwerper aan de kunstacademie in Maastricht waar ze het vak goudsmid leerde. Als ik langs haar huisje op de Putstraat loop zie ik vaker een lampje schijnen aan een tafeltje. Achter dat tafeltje maakt ze weer wat héél moois :).

Kijk even op haar website: https://falchi-jewelry.com/

Jo Jelmersma massage

Voor sport-,ontspannings- of therapeutische massages moeten jullie bij Jo zijn. Een oude rot in het vak met heul veel ervaring. Jo ken ik van de dance-festivals en we hebben altijd leuke gesprekjes. Ook met zijn dochter Maud ben ik bekend in het stap-circuit. Kijk even op zijn mooie website.

Jo Jelmersma massage en ademwerk Geleen

Todo Diferente Car Rental Dubai

Met Nestor heb ik rondgereisd door Guatemala, Honduras, el Salvador, Nicaragua en Costa Rica. Hij woont nu met zijn gezin in Dubai en verhuurt luxe limousines. Wil je eens lekker een dagje rondkarren in één van onderstaande wagens neem dan even contact met hem op via het contactformulier door op de website hieronder te klikken.

Local’s, Sittard

Met eigenaresse Natascha heb ik vroeger op school gezeten en drink af en toe nog een kopje koffie met haar. Een hele leuke serieuze dame met een prima zaak. Gewoon eens binnen lopen !

https://www.locals-sittard.nl/

Eetcafé San Blas, Schin op Geul

Met eigenaar/kok Johnnie heb ik heel wat leuke momenten beleefd in onze stamkroeg Tapas. John dook vroeger wel eens van de bar af en ik ving hem dan op. Slecht voor de rug maar goed voor de borrelpraat. Samen met zijn vrouw Sonja runnen ze nu dit zuid-Amerikaanse restaurant. Wil je lachen vraag dan naar zijn beroemde broodje ‘gitaar’ als je daar gaat eten ! Of vraag eens naar de beroemde sok van hotel Atlanta in Amsterdam !

https://www.facebook.com/eetcafesanblas

Café the Groove, Sittard

Eigenaar Patje ken ik inmiddels ook al 15-20 jaar. Vroeger stond Patje vóór de bar en nu erachter. Prima gast en zorgt voor een geweldige stemming in zijn kroegje op de Putstraat in Sittard. Zoek de kroeg eens op ! Véél live-bands !

https://www.facebook.com/cafethegroove

Gastrobar Olijf, Sittard

Beryl en Lars ken ik van het stappen en onze vaste Pinkpop-camping groep. Hele lieve mensen met het hart op de goede plek én een hart voor hun nieuwe zaak. Hun tapas-kaart onderscheidt zich van de andere tapas-zaken. Zeker in de zomer is het op het terras héérlijk toeven en ook binnen is het heel gezellig.

https://www.facebook.com/olijfsittard

Restaurant MEDS

https://www.restaurantmeds.nl/

NOUS – Petits Lofts B&B van Angela & Kay Steuns

Onlangs nog een verrassingsbezoek gebracht aan Angela en Kay uit Sittard. Zij had een zaak in Sittard en hij werkte bij defensie. En wat doe je op een dag. Je pakt je boeltje bij elkaar en vertrekt met de kids naar Frankrijk en begint een bed & breakfast. Halloooo dan !

https://www.facebook.com/NOUSlofts.France

Geef een reactie