Ossuary Leuk

Leuk

We slenterden over het hoofdplein van Leuk en waanden ons in de 16e eeuw. Overal in de zijstraatjes en uithoeken van het stadje had de geschiedenis zijn sporen achtergelaten.

Knekelhuis

In dit leuke idyllische dorpje met hele steile straatjes kwamen we in de zuidzijde van de St.Stefanuskerk een 20 meter lange schedelmuur uit de 16e eeuw tegen. Hier lagen geen beenderen van mensen die gestorven waren vanwege een epidemie of een oorlog maar ze hadden hier hun laatste rustplaats gevonden omdat de begraafplaats te klein was geworden. Sommigen schedels hadden zelfs schotwonden. Hup, gewoon alles was op een hoop gegooid alhoewel ze er wel allemaal netjes bij lagen. Per toeval kwam men deze muur in 1981 tegen tijdens restauratiewerkzaamheden. We stonden even stil toen we de inscriptie ontcijferden: “Wat jij nu bent waren wij ook, wat wij nu zijn zul jij ook ooit worden”. In de 16e eeuw gebeurde het vaker dat men de beenderen van mensen opsloeg in kerken en catacomben. In de 19e eeuw vond men dit maar een gruwelijke verschijning en werden deze schedelmuren weggewerkt achter een voorzetmuur. Als dan een eeuw later een restauratie plaats had kwamen deze muren weer tevoorschijn. Een bezoekje is beslist de moeite waard !

GPS

Wil je deze plek ook eens bezoeken ? GPS: (46.3175042, 7.6347453)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.