Departement Calvados, Normandië 🇫🇷

Duitse militaire begraafplaats in La Cambe

Op deze grote Duitse militaire begraafplaats liggen 21.160 soldaten begraven. In het midden van de begraafplaats staat een groene heuvel waarop een zwart kruis geplaatst is. De grafstenen zien uit als platte tegels waartussen basalten kruisen liggen.

Batterij van Maisy

De Maisy-batterij werd in het geheim gebouwd met behulp van dwangarbeiders die waren aangevoerd uit de Sovjet-Unie, Tsjechoslowakije en Polen. Zodoende konden bewoners van Maisy het bestaan van de site niet aan het Franse verzet doorgeven. Helaas voor de Duitsers waren de geallieerden tijdens D-day goed op de hoogte van het bestaan. Ze hadden zelfs kaarten van de aangelegde elektriciteitleidingen (!).

Een originele Landing Craft Vehicle Personnel (LCVP).
Toegang munitiekamer.
De munitiekamer.
De uitgang naar buiten.

Pointe du Hoc

Bij La Pointe du Hoc stond ik op een hoge klif ten oosten van Utah Beach en ten westen van Omaha Beach te turen over de oceaan. De Duitsers hadden zich op dit punt verschanst en gebruikten het als een van hun uitvalsbasissen. Met grote kanonnen beschoten ze de Amerikanen die met boten de kust naderden. De dag voor D-Day was Pointe du Hoc al erg beschadigd geraakt door aanvallen van de Amerikaanse marine, maar het was van groot belang voor de Amerikanen om de strategische plek helemaal in te nemen. De soldaten moesten de 30 meter hoge steile klif beklimmen en slaagden er uiteindelijk in om de plek in te nemen.

Grote kraters in het landschap.
Uitzicht over de oceaan.
De Baileybruggen die ter plekke in elkaar konden worden gezet.

Omaha Beach Memorial

Het opschrift luidt: ‘Ik heb dit beeld gemaakt om de moed van deze mannen te eren: zonen, echtgenoten en vaders, die hun leven in gevaar brachten en vaak opofferden in de hoop het Franse volk te bevrijden’.

Normandy American Cemetery and Memorial

In het plaatsje Colleville-Sur-Mer, vlakbij Omaha Beach bezocht ik de grootste Amerikaanse begraafplaats van de regio. De Normandy American Cemetery beslaat een gebied van maar liefst 70 hectare en ik keek uit op het beruchte strand. Op deze plek liggen 9386 Amerikanen begraven die tijdens de invasie op D-Day of in de daaropvolgende dagen overleden. 307 van hen konden niet geïdentificeerd worden.
Daarnaast staat er ook een herdenkingsmonument voor de 1557 soldaten die vermist zijn en wiens lichamen nooit gevonden of geïdentificeerd werden. Er ligt ook één Amerikaanse soldaat begraven die tijdens de Eerste Wereldoorlog om het leven kwam. De duizenden graven worden gesierd door een wit kruis en op de graven van Joodse soldaten werden enkele witte davidsterren aangebracht. De graven werden in rechte lijnen naast elkaar gelegd en het geheel ziet er symmetrisch uit.

Een verloren Amerikaanse veteraan stond te huilen bij de graven van zijn gevallen strijdmakkers.

Croix de Guerre 5th Engineer Special Brigade

De plaquette herdenkt de 5th Engineer Special Brigade voor hun acties op Omaha Beach tijdens Operatie Overlord. Ze kregen de opdracht om strandobstakels te verwijderen en wegen aan te leggen om voorraden en troepen vanaf de schepen het strand op te kunnen verplaatsen.

Heinrich Severloh alias het beest van Omaha Beach in Widerstandsnest 62

Heinrich Severloh zag rond 05:00u honderden boten de kust van Normandië naderen en sloeg in paniek meteen alarm. De landingsboten kwamen steeds korterbij en vanaf een afstand van 500 meter opende hij het vuur. Zijn MG42 schokte op de tweepoot, terwijl een patroonband leeg ratelde. Hulzen rolden door zijn machinegeweernest en kruitdampen sloegen al snel op zijn ogen en de scherpe rook trok in zijn longen. In de verte klotsten de Amerikaanse boten op de golven. Voordat hij trillend van de spanning gericht kon schieten, was de eerste patroonband al verschoten en moest hij opnieuw laden. Ook bracht hij meteen maar een nieuwe loop aan. Toen hij weer opkeek, waren de eerste troepen al op het strand en lagen ze onder vuur van de Duitse artillerie. De eerste mortierengranaten vlogen ook al over het strand. Verder dreunden de kanonnen onophoudelijk. Het kabaal was enorm en overal begon het zicht in een mist van rook wazig te worden. Daar zag Severloh weer een bootje aankomen, nu dichterbij, maar hij was zo bang. Voordat de klep viel schoot hij weer en hij meende te zien dat zijn kogels voor de boot in het zand sloegen, hij richte iets hoger, en daar sloegen een paar kogels tegen de landingsklep aan. Toen de klep viel ratelden zijn kogels aan een stuk door en joegen meteen de eerste rij Amerikaanse jongens aan boord de dood in. Severloh bleef maar schieten en schieten en bezorgde de ene na de andere Amerikaan de dood. Opeens merkte hij dat iemand in zijn buurt was. Hij schrok maar het was een onbekende Unterfeldwebel met een bloedende nekwond. Deze sergeant vroeg aan Severloh; ‘brauchen sie hilfe ?’ Munitie, munitie had hij nodig. En weg was de sergeant, om even later met enkele kistjes patroonbanden terug te keren. Severloh had al bijna geen muntie meer. Hij had al verschillende banden door zijn MG42 gejaagd. Hij zat in zijn eigen wereldje vast en in een trance werkte hij het hele strand af maar steeds die loop vervangen, dat begon vervelend te worden. Hij was nu een uurtje aan het schieten en er was al een loop die door de hitte iets krom leek te zijn getrokken . Zijn ogen brandden uit de kassen en die verdomde berg hulzen werd steeds groter. Het gras onder de hete loop rookte ook en die stank en damp ervan prikte ook in zijn neus en zijn ogen traanden. De dreunen van het zwaar geschut uit de kazematten deden de aarde trillen, hij kreeg hoofdpijn en zijn oude kwalen, opgelopen aan het Oost Front begonnen op te spelen. Maar hij bleef korte vuurstoten uitdelen. Hij was erg moe en kon zich niet zo goed focussen op de bewegende figuren enkele honderden meters voor hem. Hij was al twee dagen door zijn voorraadje Pervitin-pilletjes heen (een drug die nu bekend staat als Chrystal Meth en werd geproduceerd in de fabriek van Temmler bij Berlijn). Maar Heinrich ging door. Alles voor der Führer.

Heinrich’s dood

Heinrich “Hein” Severloh overleed in 2006 op 83-jarige leeftijd. In Engelstalige media werd en wordt hij ook wel het “Beest van Omaha Beach” genoemd. Hij was een soldaat in de Duitse 352e Infanterie Divisie tijdens de Tweede Wereldoorlog en gestationeerd in Normandië in 1944. Hij kreeg bekendheid voor het massaal doden of verwonden van honderden Amerikaanse soldaten toen ze landden tijdens Operatie Overlord op 6 juni 1944. Vanuit een eenvoudig schuttersputje nam hij met een machinegeweer en twee karabijnen de aanvallende Amerikaanse soldaten onder vuur. In zeven uur tijd had hij ongeveer 12.000 kogels afgevuurd met het machinegeweer en 400 kogels met de twee karabijnen. Na de oorlog claimde hij 2000 geallieerden te hebben gedood. Een van de overlevenden van het machinegeweervuur van Severloh was de toen 19-jarige Amerikaanse soldaat David Silva, die zwaar gewond raakte. Toen Severloh na de oorlog erachter kwam dat Silva in Duitsland woonde zocht hij hem op en er ontstond een hechte vriendschapsband die tot aan hun dood duurde.

De ingang van de bunker.
Dit is het uitzicht wat Heinrich 79 jaar geleden moet hebben gehad.

Widerstandsnest 61

WN61 was tijdens de landing op Omaha Beach verantwoordelijk voor veel slachtoffers aan de kant van de geallieerden. Hier lag voor de Amerikaanse troepen een belangrijke doorgang voor de ontsluiting van de troepen op Omaha Beach. Het grote 8,8 cm kanon werd al vroeg in de ochtend uitgeschakeld door een drijvende Sherman tank. Even later was het hele Widerstandsnest overmeesterd.

Een vogeltje heeft nu hier haar nestje gebouwd.

Overlord Museum

Deze unieke collectie van meer dan 10.000 items illustreert de geschiedenis van de Slag om Normandië tot aan de bevrijding van Parijs. De zes legers die hier vochten worden in levensgrote reconstructies gepresenteerd met soldatenbezittingen en meer dan 40 voertuigen, tanks en wapens.

Longues-sur-Mer Goldbeach

Gold Beach was het middelste van de landingsstranden. Hier landde op D-Day de Britse 50e Northumbrian Infanteriedivisie onder leiding van generaal Graham. Ze wisten al snel op te rukken tot Bayeux en namen die stad in op 7 juni. Daarnaast bestond de missie van deze divisie er ook in om Arromanches zo snel mogelijk in te nemen om er een haven aan te leggen. Op die manier konden ze contact maken met de troepen die op Juno Beach geland waren. Dit was dé toegangspoort om soldaten, materiaal en munitie aan te voeren.

Gold Beach.
Arromanches.
Mulberry Harbour.
In de verte de restanten van de haven die snel werd aangelegd.

Batterij van Longues-sur-Mer

Dichtbij het strand in het plaatsje Longues-sur-Mer zag ik nog verschillende bunkers die deel uitmaakten van de Duitse Atlantikwall. In die bunkers stonden tijdens de oorlog kanonnen die gebruikt werden om de aanstormende geallieerde troepen te beschieten. Een groot deel van de bunkers werden niet beschadigd en zien er nog precies zo uit als tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bunkers van Longues-sur-Mer liggen in openbaar gebied en ik kon ze gratis bezoeken.

Camping Les Bas Carreaux

Leuke camping op een berg met uitzicht op zee. 17,20€ per nacht. Iedere dag is hier BBQ.

Bayeux Cathedral

Bayeux Cathedral is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur. Het werd gebouwd in de 11e eeuw en diende als het religieuze centrum van Bayeux, Frankrijk. De kathedraal stond bekend om zijn imposante torens en uitgebreide gebeeldhouwde details. Het interieur was gevuld met prachtige glas-in-loodramen en indrukwekkende fresco’s. Helaas werd de kathedraal beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar het werd later gerestaureerd en blijft een belangrijke historische bezienswaardigheid in de regio.

Arromanches

In Arromanches trof ik een schilderachtig kustplaatsje aan welke erg beroemd is om zijn rol tijdens de invasie van Normandië in 1944. Ik zag prachtige stranden en historische overblijfselen, waaronder de kunstmatige haven Mulberry Harbour. Met zijn charmante straatjes, gezellige cafés en adembenemend uitzicht is Arromanches een van de betere plekjes om te verblijven.

Courseulles-Sur-Mer Juno Beach

Op Juno Beach vlakbij het plaatsje Courseulles-Sur-Mer kwamen meer dan 14.000 Canadezen en 9000 Britten van de 3e Canadese Divisie van Graye aan land. Ze kregen de opdracht om Courseulles-Bernières te veroveren en vervolgens aan te sluiten bij de Britten op de stranden Gold Beach en Sword Beach. De Canadezen leden hier grote verliezen omdat Juno Beach na Omaha Beach het zwaarst verdedigd werd, maar op het einde van D-Day waren zij wel het verst opgerukt van alle divisies. Ze slaagden er uiteindelijk ook in om dit kustgebied helemaal in te nemen.Aan het strand ligt het Juno Beach Centre. Dit museum is helemaal gewijd aan de rol die de Canadezen gespeeld hebben in de Tweede Wereldoorlog. Bezoek de museum site. Je kan er ook een bezoek brengen aan het Canadese kerkhof: Bény-sur-mer Canadian War Cemetery.

Widerstandsnest 28 – OB 50mm

Heel af en toe kom je een bunker tegen die dienst doet als woonhuis met dakterras. Hoe vindingrijk !

En in ieder dorpje langs de kust zag ik deze banners als eerbetoon aan de bevrijders.

Site fortifié Hillman

Site Fortifié Hillman was een indrukwekkend verdedigingsfort tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het diende als een belangrijk bolwerk van de Duitse verdediging. Het fort was strategisch gelegen en uitgerust met bunkers, loopgraven en kanonnen. Het speelde een cruciale rol tijdens de geallieerde invasie in 1944. Na hevige gevechten werd het fort uiteindelijk ingenomen door de geallieerden.

Musée du Mur de l’Atlantique Ouistreham, Sword beach

Sword Beach, vlakbij het dorpje Ouistreham, is het meest oostelijke landingsstrand dat gebruikt werd tijdens Operatie Overlord. Op dit strand landde de 4e Frans-Britse Commandobrigade onder leiding van commandant Kieffer. Deze soldaten hadden de opdracht om de bruggen van de plaatsjes Ranville en Bénouville in te nemen samen met de parachutisten van de 6e Airborne-divisie. Musée du Mur de l’Atlantique Ouistreham vond ik een heel fascinerend museum dat de geschiedenis van de Atlantikwall en de verdediging van de kust op deze plek tijdens de Tweede Wereldoorlog laat zien.

Via de trap belandde ik onderin de bunker van vijf etages hoog.

Église Saint-Michel Pont-l’Évêque

Église Saint-Michel in Pont-l’Évêque was een meesterwerk van religieuze architectuur dat me betoverde. Deze gotische kerk, uit de 15e eeuw, torende majestueus boven de stad uit. De prachtige gebrandschilderde ramen brachten het interieur tot leven met levendige kleuren en bijbelse taferelen.

Deauvillle is een zeer luxe badplaats

Deauville is een bruisende badplaats aan de kust van Normandië, Frankrijk. Hier zag ik luxe hotels, prachtige stranden en chique boetiekjes.

Honfleur

De geur van vis was zo doordringend dat je je afvroeg waarom er niet meteen een vismarkt geopend werd in je hotelkamer. De charmante straatjes zijn geplaveid met klinkers die je goed in de gaten moet houden want voordat je het weet ga je horizontaal. Zeker het haventje vond ik erg mooi om te zien en er liggen drie mooie kerkjes !

Lekker mosselen met camembert.
Om van Honfleur naar Étretat te komen moet je via de Pont de Normandie de Seine oversteken.

Boerderij Saint-Siméon Honfleur

Deze schitterende 17e-eeuwse boerderij was ooit een bruisende plek vol nieuwe ideeën en vooruitzichten. Rond 1840 vertoefden vele jonge kunstenaars tussen deze beroemde muren. De jonge schilders werden hartelijk verwelkomd door ‘Moeder Toutain’, de herbergierster in die tijd, en laafden zich aan de natuur en de frisse buitenlucht. Een aantal van de unieke kunstwerken die daar ontstonden, worden vandaag de dag nog steeds gekoesterd. Deze bijzondere bijeenkomsten hebben geleid tot de oprichting van de befaamde School van Honfleur, een beweging voor impressionisten die ook wel bekend stond als de School van Saint Siméon.

Sint-Catherinakerk Honfleur

In de vijftiende eeuw werd de kerk gebouwd door de inwoners van de stad na het vertrek van de Britten. Het is de grootste kerk in Frankrijk gebouwd van hout door scheepsbouwers met een aparte klokkentoren.

Église Saint-Étienne Honfleur

Église Saint-Étienne in Honfleur was een historisch juweeltje dat een diepe indruk op me maakte. Deze gotische kerk, daterend uit de 15e eeuw, was een meesterwerk van architectuur. De prachtige glas-in-loodramen vertelden religieuze verhalen en gaven de kerk een betoverende gloed. Binnenin waren de gewelfde plafonds en gedetailleerde houtsnijwerken adembenemend.

Église Saint-Léonard Honfleur

Deze kerk was een verborgen parel die mijn nieuwsgierigheid prikkelde. Deze romaanse kerk, oorspronkelijk gebouwd in de 11e eeuw, straalde een gevoel van geschiedenis uit. Het kenmerkende ronde torentje en de imposante façade trokken meteen mijn aandacht. Binnenin werd ik verwelkomd door prachtige fresco’s en elegante pilaren. Het verhaal van deze kerk, gewijd aan Sint-Leonardus, een beschermheilige van gevangenen, gaf me een dieper begrip van de lokale cultuur.

Vrienden van Dutch Traveljunk

Loop eens binnen bij de vrienden van Dutch Traveljunk. Allemaal leuke mensen die ik persoonlijk ken 🙂

Rowan Falchi Jewelry

Rowan leerde ik een jaartje of 12 geleden kennen in mijn stamkroeg. In die tijd was ze al heel kunstzinnig en haar hoofd zat boordevol ideeën. In 2014 studeerde ze af als sieraden ontwerper aan de kunstacademie in Maastricht waar ze het vak goudsmid leerde. Als ik langs haar huisje op de Putstraat loop zie ik vaker een lampje schijnen aan een tafeltje. Achter dat tafeltje maakt ze weer wat héél moois :).

Kijk even op haar website: https://falchi-jewelry.com/

Jo Jelmersma massage

Voor sport-,ontspannings- of therapeutische massages moeten jullie bij Jo zijn. Een oude rot in het vak met heul veel ervaring. Jo ken ik van de dance-festivals en we hebben altijd leuke gesprekjes. Ook met zijn dochter Maud ben ik bekend in het stap-circuit. Kijk even op zijn mooie website.

Jo Jelmersma massage en ademwerk Geleen

Todo Diferente Car Rental Dubai

Met Nestor heb ik rondgereisd door Guatemala, Honduras, el Salvador, Nicaragua en Costa Rica. Hij woont nu met zijn gezin in Dubai en verhuurt luxe limousines. Wil je eens lekker een dagje rondkarren in één van onderstaande wagens neem dan even contact met hem op via het contactformulier door op de website hieronder te klikken.

Home

Local’s, Sittard

Met eigenaresse Natascha heb ik vroeger op school gezeten en drink af en toe nog een kopje koffie met haar. Een hele leuke serieuze dame met een prima zaak. Gewoon eens binnen lopen !

https://www.locals-sittard.nl/

Eetcafé San Blas, Schin op Geul

Met eigenaar/kok Johnnie heb ik heel wat leuke momenten beleefd in onze stamkroeg Tapas. John dook vroeger wel eens van de bar af en ik ving hem dan op. Slecht voor de rug maar goed voor de borrelpraat. Samen met zijn vrouw Sonja runnen ze nu dit zuid-Amerikaanse restaurant. Wil je lachen vraag dan naar zijn beroemde broodje ‘gitaar’ als je daar gaat eten ! Of vraag eens naar de beroemde sok van hotel Atlanta in Amsterdam !

https://www.facebook.com/eetcafesanblas

Café the Groove, Sittard

Eigenaar Patje ken ik inmiddels ook al 15-20 jaar. Vroeger stond Patje vóór de bar en nu erachter. Prima gast en zorgt voor een geweldige stemming in zijn kroegje op de Putstraat in Sittard. Zoek de kroeg eens op ! Véél live-bands !

https://www.facebook.com/cafethegroove

Gastrobar Olijf, Sittard

Beryl en Lars ken ik van het stappen en onze vaste Pinkpop-camping groep. Hele lieve mensen met het hart op de goede plek én een hart voor hun nieuwe zaak. Hun tapas-kaart onderscheidt zich van de andere tapas-zaken. Zeker in de zomer is het op het terras héérlijk toeven en ook binnen is het heel gezellig.

https://www.facebook.com/olijfsittard

Restaurant MEDS

Home

NOUS – Petits Lofts B&B van Angela & Kay Steuns

Onlangs nog een verrassingsbezoek gebracht aan Angela en Kay uit Sittard. Zij had een zaak in Sittard en hij werkte bij defensie. En wat doe je op een dag. Je pakt je boeltje bij elkaar en vertrekt met de kids naar Frankrijk en begint een bed & breakfast. Halloooo dan !

https://www.facebook.com/NOUSlofts.France

2 gedachten over “Departement Calvados, Normandië 🇫🇷

  1. Prachtige foto’s met indrukwekkende verhalen.
    Jammer dat ik dit niet kan onthouden.
    Knap om zo’n bucketlist invulling te geven.
    Geniet verder
    Groetjes mam😘

Geef een reactie