Bilbao, Spain 🇪🇸

Gaztelugatxeko Doniene Biskaje

Moeilijk nachtje gehad. Weinig geslapen. Angelica snurkte het halve dorp bij elkaar. Stootte uit vermoeidheid mijn teen aan een uitstekende kutklinker en sjaakte mijn teennagel half eraf. Godverde de hele buurt bij elkaar. Toch maar weer de wandelpatta’s opgedoken. Wil niet eindigen als een dik, lui chubby zwijntje.

De streek rond Bilbao ligt in het noorden van Spanje en bestaat uit prachtige landschappen vanwege de rotsachtige kust van het gebied. Ik heb het dan over het roemruchte Baskenland. Het is hier een tijdje onrustig geweest. Pas in 2018 staakte de terroristische afscheidingsbeweging ETA (Euskadi Ta Askatasuna) zijn activiteiten. Tijdens 60 jaar onafhankelijkheidsstrijd vielen 854 dodelijke slachtoffers te betreuren. De stad Bilbao is de belangrijkste stad en de hoofdstad van de regio. Boven Bilbao ligt een pareltje welke jullie wellicht herkennen van seizoen 7 in Game of Thrones. Het gaat over die blonde meid met haar lieve draakjes. Je kent haar wel: Daenerys Stormborn van het huis van Targaryen. Die draakjes vlogen naar dit mooie schiereilandje voor de kust van Biskaje: San Juan de Gaztelugatxe. En daar wandelen we nu heen. Wat een mooi uitzicht !

Gaztelugatxe is verbonden met het vasteland door een door de mens gemaakte brug en 241 trappen vanwaar je het beste uitzicht hebt op de Cantabrische Zee. Bovenop het eiland zagen we een kluizenaarsklooster, dat Gaztelugatxeko Doniene in het Baskisch heet. Het is gewijd aan Johannes de Doper en dateert uit de 9e of 10e eeuw zo staat hier op een bordje te lezen. San Juan de Gaztelugatxe is een van de locaties die gekozen is om Dragonstone te filmen met een digitaal gemaakt kasteeltje bovenop het eilandje in plaats van de klooster. Wat je in onderstaande video ziet is dus niet echt maar digitaal ontworpen.

Scene Game of Thrones

Dragonstone in het echt en in de serie Game of Thrones.

Artxanda Lookout

Vanaf de Artxanda heuvel konden we de Baskische hoofdstad Bilbao mooi bekijken. We zagen helemaal onderaan toeristen in de kabelbaan instappen maar wij waren met het busje omhoog gereden.Dit uitkijkpunt van de berg Artxanda ligt zo’n 300 meter boven de zeespiegel en we hadden bijna een 360 graden view over de stad. Van hier uit zagen we dat Bilbao volledig is omgeven door heuvels en bergen en ook mooi om te zien was hoe de Nervión rivier de stad in tweeën deelt. Deze rivier stroomt vlak voor het Guggenheim Museum, een huzarenstukje gemaakt door de architect Frank Gehry waarvan we al veel meer hebben gezien. Het appartementen complex ‘Neuer Zollhof’ in Düsseldorf bijvoorbeeld !

Begoñako Basilika

Deze basiliek overtreft zelfs de kathedraal in de hoofden en harten van de Bilbaínos. Omdat iemand in de 16e eeuw meende de heilige maagd Maria hier te hebben gezien werd deze basiliek op deze plek gebouwd dankzij het ingezamelde geld van de inwoners. De Mariakamer werd pas later gebouwd mede dankzij de Maagd voor haar tussenkomst en hulp bij het indammen van de cholera-epidemie van 1855. Als je dit verhaal in deze tijd zou willen gebruiken dan haalde je nog géén euro op. Nu zeggen ze gewoon dat het dak kapot is en gerenoveerd moet worden. Er moet toch geld verdiend worden beste mensen. Een kerkje onderhouden kost nu eenmaal geld. En laten we wel wezen, sommige kerken zijn héél mooi. Ik zal niet snel de kerk in Puth bezoeken maar de kathedraal in Santiago de Compostela staat deze trip echt wel op ons lijstje 💖

Guggenheim Museum Bilbao

Het Guggenheim museum ontworpen door Frank Gehry bevat kunstwerken van o.a. Salvador Dali en Andy Warhol maar het meest in het oog springende kunstwerk was toch ‘Puppy’ van de Amerikaan Jeff Koons.

Jeff Koons’ Puppy

Hij bekleedde dit 12 meter hoge schoothondje met 70.000 bloemen die stuk voor stuk iedere dag een slokje water kregen middels een heel netwerk van slangetjes. Vlak voor de opening in 1997 ontdekte men drie als tuinman vermomde ETA-terroristen die een bom in de hond aan het plaatsen waren. Net op tijd dus !

Iglesia de San Nicolás

Santiagokathedraal in oude wijk Casco Viejo

Als we reizen nemen we ons tijdens het rijden altijd de tijd voor een ontbijt.

Vrienden van Dutch Traveljunk

Loop eens binnen bij de vrienden van Dutch Traveljunk. Lekker gezellige restaurantjes en kroegjes. Altijd wel wat te doen 🙂

Local’s, Sittard

https://www.locals-sittard.nl/

Eetcafé San Blas, Schin op Geul

https://www.facebook.com/eetcafesanblas

Café the Groove, Sittard

https://www.facebook.com/cafethegroove

Gastrobar Olijf, Sittard

https://www.facebook.com/olijfsittard

Restaurant MEDS

https://www.restaurantmeds.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.