Kasteel Doorwerth 🇳🇱

Deze druilerige, natte dagen nodigden perfect uit om eens samen met Angelica het stoere en romantische Kasteel Doorwerth te gaan bezoeken. Het was niet al te ver rijden en we konden praktisch voor de deur van het kasteel parkeren. Het slot ligt in de uiterwaarden van de Rijn, niet zo ver bij Arnhem vandaan. De geschiedenis van dit Kasteel Doorwerth met gracht en meerdere torens gaat terug tot 1268 toen het kasteel voor het eerst genoemd werd in middeleeuwse geschriften. Tijdens operatie Market Garden in WOII kreeg het kasteel de volle laag en raakte zwaar beschadigd. Eigenlijk bleef er niet veel meer over dan een ruïne. De heropbouw en restauratie nam maar liefst 37 jaar in beslag en het resultaat vonden we verbluffend (!). We liepen door de diverse kamers van het kasteel. Links en rechts stonden informatiebordjes waar e.e.a. werd uitgelegd. Via de keuken, helemaal onder in het kasteel liepen we via smalle wenteltrappen omhoog en bezochten talloze vertrekken om zodoende een leuk inkijkje te krijgen in het leven tijdens de Middeleeuwen. In die tijd werd het eten in de eetzaal vaak lauw opgediend omdat het gewoon een tyfuseind lopen was van de keuken naar de eetzaal. Warmhoudertjes had men in die tijd helaas niet dus je moest flink doorschransen (!).

Luchtfoto van internet geplukt.

Hongerige en verwilderde soldaten

In tijden van belegering moesten er op het kasteel voldoende voorraden zijn om iedereen te voeden. In 1794 staken Franse troepen de rivieren over en trokken al plunderend door de omgeving. Ook deserterende soldaten die aan de kant van de Republiek streden, zwierven uitgehongerd door de streek. Op een avond benaderden zo’n 100 hongerige en verwilderde soldaten het kasteel, dat op dat moment slechts door drie man kon worden verdedigd. Huismeester Windt bedacht een list, stuurde de mannen richting herberg en liet brood, brandewijn, kaas, haring, appels, peren en uien aanrukken. De vertraging was net voldoende om gewapende ondersteuning van de dorpelingen te krijgen. Kort daarna arriveerde een regiment van de Oranjetroepen van 237 man onder leiding van de kleinzoon van Charlotte Sophie Bentinck, vrouwe van Doorwerth. Voor korte tijd ontmoetten enkele militaire hoofdrolspelers in de strijd tegen de Fransen elkaar op Doorwerth. Een deel van de manschappen bleef met 25 paarden op het kasteel achter. Ook de gewonde officieren werden er verzorgd. Al deze monden moesten wel een half jaar worden gevoed, wat het landgoed en de kas behoorlijk uitputte.

Binnenplaats.

Keuken

De keuken is hier sinds het einde van de 14e eeuw gevestigd.  De huidige inrichting is 19de-eeuws.  De bakoven, de ingebouwde ijzeren fornuis en het warmwaterreservoir zijn uit de tijd van baron van Brakel. De keuken is altijd het hart van de huishouding geweest. Hier bevond zich alles wat voor de bewoners van belang was: water en vuur en daarnaast alle middelen om voedsel en dranken te bereiden of om groenten, fruit en vlees voor de winter te bewaren.

Keuken.
Voorraadkamer.

De zaal

Kasteel Doorwerth was in de 13de eeuw een woontoren ter grootte van deze zaal. De toegang bevond zich toen op de plek van de huidige nis met het harnas. In deze zaal werd gewoond, geslapen en gegeten door de kasteelheer en zijn huishouding. In tijden van nood was het een toevluchtsoord, in perioden van rust een ruimte voor ontvangsten, partijen en vermaak. De schouw bevat het wapen van de heerlijkheid Doorwerth en de wapens van vroegere kasteelbewoners Daem Schellart van Obbendorf en Walrave van Voorst.

Woonkamer.
Wc met rioolafvoer naar de gracht.

Bedkamer

Omstreeks 1400 werd het kasteel uitgebreid, waardoor de omvang bijna verdubbelde. Deze ruimte is ingericht op basis van 17de-eeuwse schilderijen. Het bed is naar oude afbeeldingen nagemaakt. In de vroege middeleeuwen was het nog gebruikelijk dat kasteelheer, familie en leden van de huishouding de ruimte deelden; later trok de familie zich terug in priv̩-vertrekken. In deze kamer ontving de kasteelheer en/of Рvrouwe gasten en werden zaken afgehandeld

Bedkamer.

Eetkamer

De eetkamer is ook ingericht op basis van 17de-eeuwse schilderijen. Het behangsel is een replica gebaseerd op een beschrijving van de inboedel uit 1681. Met een behangsel aan de muur pronkte de eigenaar niet alleen met kostbaar textiel, het behang was ook bijzonder functioneel voor het weren van tocht en kou. De tafel is gedekt voor bezoek. In de 18de eeuw werd het steeds gangbaarder om de maaltijd af te sluiten met een vermaak als kaarten, muziek of schaakspel

Eetkamer.
Jachttrofeeën.

Wapenkamer

In deze ruimte brengen voorwerpen de militaire functie van het kasteel in beeld. Er liggen enkele replica’s van wapenuitrusting. Op de vaandels staan familiewapens van de geslachten die ooit Doorwerth bewoonden. Angelica moest natuurlijk weer e.e.a. aantrekken.

Die pet past ons allemaal.
Vergaderzaal.

Gevangenis

Sinds de 19de eeuw is hier een gevangenis ingericht met een spijkerplafond. Het verhaal gaat dat je het plafond met een mechanisme kon laten zakken om gevangenen te martelen. Of op deze plaats écht mensen gevangen hebben gezeten, is niet bekend, maar een mechaniek om het plafond te laten zakken is nooit aangetroffen! Vóór de 19de eeuw was er een gevangenis onderin de aangrenzende toren. In deze kelder was het slecht toeven, aangezien deze zo laag ligt dat bij hoge waterstanden het grachtwater de gevangene “tot aan de lippen kwam”.

Gevangenis.

Tijdens de tweede wereldoorlog

Duitse soldaten bij de noordvleugel van het kasteel tijdens de Slag om Arnhem, september 1944. In de nasleep van de Slag om Arnhem werd het kasteel bezet door een compagnie van de Duitse Waffen-SS. Ze veroorzaakten grote verwoestingen en maakten het kasteel tot doelwit van geallieerde beschietingen vanaf de andere kant van de Rijn. Een Britse bevoorradingsparachute bleef aan het dak hangen.

2 gedachten over “Kasteel Doorwerth 🇳🇱

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.