Rauwe schoonheid
Op mijn rondreis door Australië maakte ik kennis met Jonathan en Iva. Een jong Zwitsers/Servisch stel in de bloei van hun leven. Soms heb je maar een paar dagen nodig om er achter te komen dat iets gewoon klikt. Zo ook met deze twee. Op Fraser Island mocht ik al meteen op hun kamer slapen omdat er voor mij anders geen slaapplaats zou zijn. Nu, bijna 4 jaar later werden Angelica en ik uitgenodigd om in Belgrado de 30e verjaardag van Jonathan te vieren samen met hun Zwitserse en Italiaanse vrienden en enkele familieleden van Iva.



Om eerlijk te zijn moest ik even wennen aan deze stad. Angelica en ik landden pas heel laat in de avond op de luchthaven en deze deed heel oost-Europees aan. Véél politie op de been, oude wc’s, veel beton en kapotte wegen. In principe niets mis mee maar het viel gewoon op. Na een dag kwamen we er achter dat het misschien de moeheid was die ons deze eerste indruk gaf. Nu, overdag zagen we een hele andere stad. Een stad met een urban vibe, waar altijd iets te doen is en met een nachtleven waar je ‘u’ tegen zegt. Achter de soms grauwe gebouwen vonden we de gaafste plekjes. Oude littekens veranderden in hippe barretjes en restaurants. En behalve dat is haar uitstraling zo mooi, haar behulpzame en vriendelijke bewoners, die zo trots vertellen over hun stad. Ze ligt op het kruispunt tussen oost en west en is daardoor boeiend anders. Het beste van twee werelden. Belgrado, fantastico !


Bijzonder Belgrado
Belgrado is een stad die moeilijk in één woord te vangen is. In twee woorden zou ik wellicht ‘rauwe schoonheid’ zeggen. Het is geen klassieke schoonheid zoals Parijs, maar een stad waar de mooie plekjes zeker te vinden zijn. Misschien kun je het een beetje vergelijken met Berlijn. Het is een stad die leeft, een stad die zich niet anders voor doet dan dat hij is. Zoals de locals er leven, zo leef je mee. Volgens toonaangevende reisbladen zoals de Lonely Planet heeft Belgrado zelfs het beste nachtleven ter wereld maar dat trek ik in twijfel. Voor mij blijft het nachtleven van Berlijn nog altijd op nummer één. Parijs, Barcelona en Londen mogen niet ruiken in de hoek waar Berlijn geplast heeft. In Belgrado is daarentegen wel elke avond een feestje te vinden. Als voormalig Joegoslavië en Oostblokland verwacht je grauwe betonnen flatgebouwen en die zijn er ook. Maar toch is de stad allesbehalve grauw en grijs. Er heerst een fijne en gemoedelijke sfeer, de stad is super groen en staat bol van de groene parken en er zijn prachtige historische bouwwerken. Omdat de stad nog niet heel toeristisch is nemen de locals de tijd om je eens uitgebreid te vertellen over hun stad. Dit hebben Angelica en ik ook gedaan. Zo spraken we heel uitgebreid met de tante van Iva, Olgica en haar 40-jarige zoon Ivan. Niet alleen over de stad maar ook over de oorlog. Vergeet niet dat deze stad in 1999 79 dagen achter elkaar gebombardeerd is door de NAVO. Hierbij vielen 550 doden te betreuren. Ivan heeft in die tijd zijn land verdedigd en hij vertelde me zijn verhaal. Opmerkelijk detail was dat na dag 20 van het bombardement het volk de beschietingen dermate beu was dat men tijdens de bombardementen gewoon de kroeg in dook om de week door te bieren.
Bewogen geschiedenis
Als hoofdstad van het voormalige Joegoslavië is Belgrado een stad met een verhaal. Nog niet zo heel lang geleden, op 10 juni 1999, vielen de laatste bommen in de stad. Ook vandaag de dag is nog te zien dat Belgrado onder vuur lag. Her en der staan ruïnes als stille getuigen van dit verleden. De ruïnes zijn niet opgeruimd of opgeknapt maar staan als een soort van monument in de stad. Na de val van Joegoslavië was Belgrado de hoofdstad van Servië -en Montenegro en nu dus alleen van Servië.


De Witte Stad
De Witte Stad is de bijnaam van Belgrado. In de stad, bovenop de hoogste heuvel, uitkijkend over het water stond een imposant fort van witte steen. Beligrad betekent ‘wit fort’ of ‘witte stad’. De Serven zelf noemen hun stad Beograd. De karakteristieke witte steen is nog steeds in de stad te vinden. Ook delen van het fort staan nog overeind en kan je bezoeken. Rondom het fort vind je een enorm park met uitzicht op de beide rivieren van de stad.
Top 8 Bezienswaardigheden Belgrado
Wat mag je nou echt niet missen tijdens je tripje Belgrado? Hieronder som ik een aantal must see plekjes op:
The Blue train (Tito’s trein)
Tito’s Blue Train is een luxetrein , ooit gebruikt door Josip Broz Tito , terwijl hij president was van de voormalige Socialistische Federale Republiek Joegoslavië . In deze presidentiële trein reisde hij door Europa. Toen Tito overleed in Slovenië werd hij met deze trein naar Belgrado vervoerd. Langs de gehele route stonden mensen naast de rails te huilen en brachten deze staatsman de laatste groet. De trein wordt nu geëxploiteerd als een toeristische attractie in een hangar van de Servische Spoorwegen. Er is bijna geen toerisme omdat het net even buiten Belgrado ligt. De kaartjes moet je kopen op het centrale busstation in de stad zelf. Ze kosten 2,50 Euro per stuk. Het gemakkelijkste is om een taxi te bestellen. Voor 15 euro brengt de taxichauffeur je heen en terug. Hij blijft dat uurtje dat je in de trein bent gewoon buiten op je wachten.



House of Flowers
House of Flowers” werd in 1975 gebouwd met werk- en rustplekken van president Josip Broz nabij de woonplaats waar hij woonde. In het centrale deel, naar aanleiding van zijn persoonlijke wens, werd Tito begraven in mei 1980. De naam House of Flowers komt van het feit dat veel bloemen het graf omsingelden totdat het voor het publiek werd gesloten na het uiteenvallen van de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië. Ministerie van defensie (gebombardeerd door NAVO)Het gebouw van het Joegoslavische ministerie van Defensie is een gebouw dat voorheen werd gebruikt door het ministerie van Defensie van Joegoslavië , een regeringsafdeling die verantwoordelijk is voor de verdediging van de Federale Republiek Joegoslavië tegen interne en externe militaire dreigingen. Het werd beschouwd als een meesterwerk van naoorlogse architectuur en werd gebombardeerd en zwaar beschadigd tijdens het NAVO-bombardement op Joegoslavië in 1999. Angelica en ik zagen nu goed wat de gevolgen kunnen zijn van de inslag van enkele bommen.


Belgrado Fort en Kalemegdan Park
Het grootste park in de binnenstad van Belgrado is Kalemegdan Park en hier vind je ook het oude Belgrado Fort. Het park en het Fort zijn gratis toegankelijk en een heerlijke plek om rond te wandelen. Hier bevindt zich een militair museum en buiten staat veel artillerie opgesteld. Niet alleen is het park een fijne oase van rust en groen, maar ook het uitzicht van de heuvel is erg mooi. Je kijkt vanaf hier over de Sava rivier, over de nieuwe stad én ziet een deel van de oude stad. Zeker het ’s avonds heb je een heel mooi uitzicht over de rivier met zijn verlichte bruggen. Locals komen hier graag om te picknicken of gewoon ‘te chillen’. Het Fort is meer dan 2000 jaar oud en op het complex van je overblijfselen van kerken, poorten en torens. Het Fort is ook te bezoeken en huisvest een museum over de geschiedenis van Belgrado. Wij hadden een rondleiding van twee uur geboekt met een hele vriendelijke vrouwelijke gids die ons meenam in de tunnels onder het fort. Na de rondleiding kregen we een wijnproeverijtje met nog twee Duitse meiden.




Oude stadscentrum, Kneza Mihailova
Een boulevard met oude gebouwen, winkels en restaurant. Dit is het kloppende hart van Belgrado. Overdag kan je hier goed winkelen en ’s avonds is het hét uitgaanshart van de stad. Behalve winkels vind je er veel restaurants en cafeetjes. Ook in de zijstraatjes zag het heel gezellig uit. De meeste gebouwen zijn gebouwd in een klassieke art nouveau stijl. Republic Square is het middelpunt van het oude stadscentrum, hier begint of eindigt de Kneza Mihailova. Hier zijn we een aantal malen overheen gewandeld. Ook wordt hier veel gedemonstreerd tegen alles en nog wat. Wat opvalt zijn overal de kleine bakkerijtjes en eetkraampjes waar je allerlei lekkernijen kan kopen voor op de vuist.


St. Sava Kerk
Eén van de meest gefotografeerde bouwwerken van de stad en een icoon voor Belgrado is de St. Sava kerk. Dit is één van de grootste orthodoxe kerken van de hele wereld. De meeste Serviërs zijn orthodox en trots op dit bouwwerk. We zijn hier echter niet binnen geweest omdat men volop aan het werk was.


Wijk Savamala
Savamala is een populaire wijk aan de rivier met oude gebouwen en betonnen pakhuizen. Ooit waren deze betonnen pakhuizen gevuld met goederen bedoeld voor de scheepvaart, maar tegenwoordig een hippe ‘place to be’. De waterkant is een bruisende plek waar je ’s avonds lekker kan eten en borrelen. In de oude pakhuizen zitten nu trendy tentjes die er stuk voor stuk gaaf uit zien. Vanaf de terrassen heb je uitzicht op de voorbijvarende bootjes in de Sava rivier. De zon zie je langzaam zakken achter de nieuwe stad. Onze B&B lag midden in deze wijk. Op zaterdagavond bezochten we “the Hype”, een hippe club waar een chilled sfeertje hing.

Marcus kerk
De Kerk van de Heilige Marcus een Servisch-orthodoxkerkgebouw in de Servische hoofdstad Belgrado. De kerk is gelegen in het Tašmajdan park, in de buurt van het Servische parlement.



The National Assembly
Het Huis van de Nationale Assemblee van de Republiek Servië is de zetel van de Nationale Vergadering van Servië . Het gebouw bevindt zich op het Nikola Pašić-plein in het centrum van Belgrado en is een belangrijke en toeristische trekpleister . Tussen de voltooiing ervan in 1936 en 2006 was het de zetel van het parlement van Joegoslavië en het parlement van Servië en Montenegro.


Overnachten in Belgrado
Overnachten in de stad is, vergeleken met de Nederlandse prijzen, nog steeds erg goedkoop. Net buiten de binnenstad heb je nóg meer waar voor je geld en het vervoer naar de stad is makkelijk en goedkoop. Wij verbleven in Bed and Breakfast Savamala. De kamers zijn ruim en voorzien van een boxspring. De Kneza Mihailova winkelstraat bereik je in 10 minuutjes te voet. https://www.savamalahotel.rs/


Food Belgrado
Stevige maaltijden en veel vlees. De Servische keuken is typisch oost-Europees: veel vlees en hartig. Het klopt hoor, dat de Serven wel houden van een stevige maaltijd met worst. Zeker de Ćevapčići – worstjes gemaakt van gehakt – zijn een echte aanrader. En probeer ook zeker de saus Ajvar – een smaakmaker van rode paprika en aubergine – die men hier royaal op een boterham met vlees smeert. Maar er is meer! Een verfijnde keuken met mediterraanse maar ook met Turkse invloeden. Hieronder op de foto zie je:Lile punjena stuffed paprika.Pihtije: Is in wezen een concentraat van varkenssoep. In feite is het geen soep die is gemaakt van vlees, maar van varkenspoten of andere delen van het varken, die veel gelatine bevatten.Sarme: betekent opgerold. In dit geval gekruid gehakt gerold in koolbladeren.Prebanac: een bonengerecht.





Een gedachte over “Belgrado (blog)”